Kezdőlap

 

Viharos időjárás Vas megyében 2019 júniusának második felében

Előzmények:
A hűvös és csapadékos május után 2019 júniusa gyökeres fordulattal köszöntött be. Miután Vas megye szerte egész tavasszal csak 3 napon érte el vagy haladta meg a csúcshőmérséklet a 25 fokot, addig június elsejétől rögtön nyári napok sorozata vette kezdetét, eleinte 26-28fok körüli, majd 10-étől 15-éig már 30 fok feletti maximumokkal. A meleg a 14-e körüli napokban tetőzött, akkor 32-33 fok köré melegedett fel a levegő. Mindemellé száraz idő társult, csupán a hónap legelső napjaiban fordult elő helyenként zápor, zivatar. A hónap közepén azonban változás következett be időjárásunkban, a folytatódó meleg mellett ugyanis csapadékosra fordult az idő.


Érkező zivatar Egyházasrádócon június 1-jén, valamint zivatarok a magyar-osztrák határon június 5-én

Zivatarrendszerek kiadós csapadékkal:
A hőséget egy lassan mozgó, hullámzó hidegfront zárta le, mely 16-án ért el bennünket. Aznap a megélénkülő északi szélben már csak 27-28 fok köré emelkedett a hőmérséklet, és több hullámban alakultak ki záporok, zivatarok, előbb a délelőtti, majd az esti órákban. Estére a megye déli-délkelet részén egy kiterjedtebb zivatarrendszer is kialakult, mely az érintett helyeken többfelé okozott kiadós, 10-20 mm csapadékot, de kisebb körzetekben 30-50 mm körüli mennyiség is előfordult. A zivatartömböt eleinte gyakori villámtevékenység kísérte, nagyobbrészt lecsapó (felhő-föld) villámokkal.


A zivatarrendszer látványos alkonyati fényviszonyok mellett közelítette meg Egyházasrádócot...


...és gyakori villámlásokkal időzött el a falutól délre sötétedéskor

A front mögött nem esett vissza számottevően a hőmérséklet 17-én és 18-án is 26-27 fok körül alakultak a csúcsértékek. Előbbi napon helyenként még előfordult zápor, zivatar, majd 18-a száraz idővel telt. 19-ére virradóan a megye déli részére már besodródott néhány zápor és legyengülő zivatar, de ezek hamar szétestek, így a nap nagy része száraz idővel telt. Egy közeledő hidegfront előtt ráadásul melegebb levegő áramlott fölénk, így egy napra ismét 30 fok köré emelkedett a hőmérséklet. Délután előbb egy korábbi közép-dunántúli zivatarzóna kifutófrontja által elősegítve pattantak ki helyenként rövid életű konvektív csapadékgócok, majd a késő délutáni órákban Ausztria felől egy kisebb vonalas zivatarrendszer érte el a megyét, mely főként a déli felét érintette. Ennek intenzívebb gócait jégeső is kísérte. A gyenge hidegfront 20-án érkezett meg, melyhez kapcsolódva késő este egy zivatartömb lépett be a megyébe szintén Ausztriából. Ezt már többfelé kísérte csapadék, az intenzívebb cellákból főként az északnyugati területeken kiadós mennyiség hullott.


A június 19-ei kora esti zivatarrendszer érkezése Egyházasrádócra, ahol a zivatarból jégeső is hullott

A hidegfront térségünk felett hullámot vetett, így a következő két nap időjárását is meghatározta. Az előző éjszakai zivatarrendszer mögött 21-én napközben csak a megye északnyugati csücskében fordult elő zivatar, 22-én kora hajnalban azonban már több zivatargóc végighaladt a megye déli felén. E mögött napközben újra labilizálódott a légkör, és délután Szlovéniában egy vonalas zivatarzóna épült ki, ami a délután közepén érte el a megyét. A rendszer nagyja a megye déli területeit érintette, itt több helyen kiadós, 20-50 mm csapadék hullott. 23-án több hullámban, szórványosan alakultak ki záporok, és az erősebb gócokat helyenként néhány dörgés-villámlás is kísérte. A felhős és csapadékos idő miatt 22-én és 23-án a hónapban egyedüliként 25 fok alatt maradt a csúcshőmérséklet, igaz csak 1-2 fokkal.

Erős melegedés, majd szupercellás hidegfront:
24-én száraz levegő áramlott fölénk, így aznap már több órára kisütött a nap és nem fordult elő csapadék, a következő két nap pedig szinte zavartalan napsütéssel telt. Emeltet jelentős melegedés is lezajlott, így 25-én már 30 fok körül alakult a csúcsérték, másnap pedig a 32-33 fokot is elérte. A hőség 27-én tetőzött, amikor megyeszerte 35 fok köré forrósodott fel a levegő kora délután. A melegedést elősegítette, hogy egy érkező hidegfront hatására időközben északnyugatira fordult a szél, ami az Alpokon átbukva főnös hatást eredményezett. Jelentősebb kiszáradás viszont nem következett be, így a meleg mellett igencsak fülledt is volt a levegő. A front hatására kora délutántól az esti órákig több hullámban alakultak ki zivatarok a magyar-osztrák határvidéken, melyek délkelet felé mozogva a megye nyugati, délnyugati részét érintették később. Mivel a front a magasban szélerősödéssel járt, ami megnövelte a szélnyírást, emellett pedig igen jelentős instabilitás halmozódott fel a légkörben, intenzív, szupercellás zivatarok is kialakultak, melyekből az érintett helyeken nagy méretű, 2-4 cm-es jég is hullott. A front mögött a hónap utolsó három napja ismét száraz időt hozott, de csak egy napra esett vissza a hőmérséklet, 29-étől ismét melegedés kezdődött.


Az egyik szupercellából Egyházasrádócon 2-3 cm-es jégdarabok hullottak, melyek a növényekben károkat is okoztak

A 16-ától 27-éig tartó időszak összességében sokfelé kiadós, az átlagos havi összeg körüli csapadékot eredményezett a megyében, különösen annak déli részén. A záporok, zivatarok lokális jellege miatt azonban az ilyenkor megszokott módon kis területen belül is nagy eltérések adódtak a csapadékösszegekben.

Karakó: 140,3 mm Velem: 45,8 mm
Egyházasrádóc: 118,0 mm Sárvár: 44,3 mm
Szalafő: 100,1 mm Kőszeg: 43,3 mm
Csipkerek: 89 mm Szentpéterfa: 42,0 mm
Felsőszölnök: 88,8 mm Szentg.-Farkasfa: 38,5 mm
Ják: 84,9 mm Felsőcsatár: 38,1 mm
Körmend: 83,2 mm Gencsapáti: 36,6 mm
Rábagyarmat: 79,5 mm Söpte: 36,3 mm
Nádasd: 73 mm Csepreg: 31,4 mm
Gasztony: 69,7 mm Gór: 26,4 mm
Celldömölk: 68,4 mm Bucsu: 24 mm
Bérbaltavár: 67,2 mm Peresznye: 21,7 mm
Káld: 65,9 mm Táplánszentkereszt: hamarosan
Vép: 61,7 mm Kercaszomor: hamarosan
Pinkamindszent: 49,2 mm Nick: hamarosan
Szombathely: 46,0 mm  

(forrás: OMSZ /MET-ÉSZ, ogimet.com/, www.metnet.hu, www.nyuduvizig.hu, www.wunderground.com, www. idokep.hu)

Írta és a térképet készítette: Hérincs Dávid, a fotókat készítette: Hérincs József, Hérincs Dávid