Kezdőlap

 

Kiemelkedően zivataros nyárelő 2018-ban

Előzmények:
A hűvös és csapadékos - többször havat is hozó - február és március után áprilisban fordulat állt be az időjárásban. Ekkor ugyanis az addigi gyakori ciklontevékenységet anticiklonálisabb hatások váltották fel, így Vas megye szerte igen száraznak bizonyult a hónap. Emellett önmagában is kevés napon fordult elő csapadék, Egyházasrádócon például csak 7-szer esett, ebből pedig csupán két alkalommal haladta meg kevéssel a csapadékösszeg az 5 mm-t. A szárazodás mellett gyorsan melegre is fordult az időjárás, hiszen éppen csak  3 hét telt el a március közepi havazások és egész napos fagyok után, és április 9-én már a 25 fokot közelítette a hőmérséklet. Ezután ugyan pár fokos visszaesés és átmeneti stagnálás következett, de április utolsó harmadában végérvényesen kitört a nyár. Akkortól ugyanis a 26-ai és a május közepi néhány napos erősebb lehűlést leszámítva végig 25 fok körül, több napon már a felett alakultak a maximumok. Április végén azonban kisebb változás állt be a légköri helyzetben, Észak-, Északkelet-Európa felett ugyanis tartós anticiklon épült ki. Ez blokkolta a nyugat felől érkező ciklonokat és frontokat, de a peremén több gyengülő front és sekély ciklonális mező, illetve magassági hidegcsepp is elérte térségünket, mely a Kárpát-medencét kitöltő meleg, többnyire nedves légtömeget labilizálva gyakori záporok, zivatarok kialakulásához vezetett.


Gyors átmenet a télből a tavaszba (majd a nyárba): március 12-én még hófoltos földek felett, április 9-én pedig már üde zöld vetés felett tornyosodtak a zivatarfelhők

Helyi zivatarok májusa:
Bár országosan már április 29-én megkezdődött a zivataros időszak egy tőlünk nyugatra elvonuló ciklon előoldalán, Vas megye ekkor még nem kapott a "hangos csapadékgócokból". De itt sem kellett sokat várni a rajtra, mivel a ciklon hullámzó frontrendszerén május 1-jén egy mediterrán ciklon alakult ki tőlünk délnyugatra, és ehhez kapcsolódva 2-án, majd 4-én este is érintették kisebb zivatarrendszerek a megyét, helyenként már jelentősebb csapadékot okozva. Megemlítendő, hogy 2-án délután a magyar-szlovén határ Zala megyei szakaszánál egy igen erős zivatar is kialakult, melyből 6-7 cm átmérőjű jég is hullott. Néhány napnyi szünetet követően 8-án egy kelet felől érkező hidegcsepp okozott elszórt záporokat, zivatarokat. E mögött egy sekély ciklonális mező maradt hátra térségünkben, így a következő napokban is előfordultak konvektív csapadékgócok, a legyengülő áramlás miatt szeszélyes területi eloszlásban, helyi jelleggel. 10-e bizonyult  legaktívabb napnak, ekkor több helyen voltak zivatarok, és néhol 1-2 cm-es jég is hullott, illetve a lassú cellaáthelyeződés miatt felhőszakadások is voltak. Egyházasrádóctól keletre pedig az egyik zivatarból rövid időre egy felhőtölcsér nyúlt le.


Felhőtölcsér Egyházasrádóctól keletre május 10-én délután, és egy intenzívebb multicellás zivatar nyugatra kissé később

12-én újabb hidegcsepp indult meg felénk keletről, de időközben a Földközi-tengert is elérte egy másik északnyugatról. A kettő összeolvadásából egy mediterrán ciklon jött létre, ami a hónap középső napjaiban Vas megye szerte kiadós, többfelé 30-50 mm közötti csapadékot okozott, végleg megszüntetve az áprilisi szárazságot. Emellett azonban hűvösebbre is fordult az idő, 14-én és 16-án csak 20 fok körül, 15-én pedig több fokkal az alatt tetőzött a hőmérséklet. Ezzel átmenetileg stabilizálódott a légkör, így a csapadék eső, záporeső formájában hullott. A távolodó ciklon hátoldalán viszont 16-án és 18-án itt-ott ismét kialakult helyi zivatar. Ezután a fölénk érkező szárazabb levegő hatására 22-éig nem dörrent meg az ég a megye felett.


Egy korábban dörgést is produkáló záporgóc átvonulása Egyházasrádóc felett május 16-án

Május 22-én északkelet felől egy harmadik hidegcsepp közelített meg minket, miközben tőlünk délnyugatra egy sekély ciklonális mező alakult ki, mely aztán önmagát mindig regenerálva a hónap végéig fenn is maradt. Mindemellett melegebbre fordult az idő, a hőmérséklet már szinte minden délután 25 fok fölé, sőt egy-két napon 30 fok közelébe emelkedett. Így klasszikus hőzivataros helyzet alakult ki, rendre a déli órák körül megjelenő, és a gyenge áramlás miatt izolált vagy kisebb csoportokba összeálló, alig mozgó gócokkal. Ezek ugyan csak kis területen okoztak csapadékot, de az érintett helyeken olykor jelentős mennyiségben. Május 22-étől a hónap legvégéig egyedül 26-án, valamint 30-án és 31-én nem fordult elő zivatar sehol a megyében.


Zivatarok május 24-én Egyházasrádóctól keletre még fejlődőben, majd kisebb zivatartömbbé összeállva nem sokkal később

Extra zivataros júniuskezdet:
Nem sokat pihent azonban a légkör, hiszen június eleje ismét igencsak zivatarosan telt, 1-jétől 8-áig minden nap volt valahol mennydörgés. Az időszak első hetében még a május végihez hasonlóan a helyi zivatargócok, illetve az összeáramlási zónák mentén kisebb tömbökké összeálló cellák voltak jellemzőek. Utóbbiakból rögtön 1-jén kiadós felhőszakadás zúdult a megye nyugati határvidékére, Pinkamindszenten 93 mm, Rábagyarmaton 55 mm csapadék hullott néhány óra alatt. Ráadásul a két település a 6-ai zivatarokból is kapott 11 és 45 mm csapadékot, így ott 6 nap alatt elérte a havi összeg a 100 mm-t. Ez a két nap produkálta egyben a legkiterjedtebb zivatartevékenységet a megyében, és 6-án már a megye keleti felén is előfordultak intenzívebb gócok. Az időszak utolsó két napján "megmozdult a légkör", így a lassan mozgó zivatarokat felváltották a határozott zivatarrendszerek. 7-én este még csak a megye délnyugati, nyugati határvidékén haladt végig egy kisebb tömb - igencsak látványos villámtevékenység kíséretében -, majd 8-án este már a megye legnagyobb részét érintette egy klasszikus szlovén instabilitási vonal. Ezt ugyancsak gyakori villámlások, illetve főként a megye keleti, délkeleti részén viharos széllökések kísérték, a megye legnagyobb részén pedig kiadós csapadék hullott. Szombathelyen 60 mm-t mértek, de Rábagyarmat sem úszta meg, ott 49 mm esett, míg a megye nyugati és középső részén általában 20-30 mm körül alakultak a mennyiségek. A hirtelen lehulló jelentős csapadékot a megye délnyugati részén már nem tudta elnyelni a korábbi felhőszakadások által telítetté vált talaj, így - különösen Rábagyarmat-Gasztony és Szőce-Hegyhátszentjakab térségében - villámárvizek és helyi elöntések is előfordultak.


Intenzív, légzuhatagot is produkáló zivatarok Egyházasrádóctól nyugatra június 1-jén,
illetve egy látványos villám a 7-ei esti zivatarrendszerből Vépről (Dombai László fényképe, forrás: MetNet)

A 8-ai zivatarrendszer egy hidegfronthoz kapcsolódott, mely mögött átmenetileg stabilisabb levegő érkezett fölénk, így a következő 3 napon nem alakultak ki zivatarok. A május eleje óta tartó aktív zivataros periódust egy újabb hidegfront zárta le, mely 12-én vonult át. Ekkor az évben először jelentősebb szélnyírás is jelen volt, emellé pedig igen nagy mértékű labilitás halmozódott fel, így esély nyílt szupercellák kialakulására. Ez végül realizálódott is, ugyanis egy összeáramlási zóna mentén délután két izolált szupercella pattant ki szinte egymás mellett Szombathelytől kissé délnyugatra és délkeletre, melyek aztán kelet felé folytatták útjukat, és a keletebbi góc a Bakonyon keresztül egészen a Balaton északkeleti csücskéig eljutott. A szupercellákat jégeső is kísérte, a megyében többnyire "csak" 2-3 cm körüli átmérővel, de a keletebbi góc Ajka környékén 3-5 cm-es jeget is produkált.


A nyugatabbi szupercella látványos struktúrával Vép határában június 12-én délután (Dombai László fényképe, forrás: MetNet)

A Szupercella.hu viharvadász csapata is megörökítette a Dunántúlon kialakuló szupercellákét, köztük a két Vas megyeit is (főként a keletebbit Káld térségben):

A hidegfront előterében az esti órákban nyugat felől egy jól fejlett zivatarlánc is elérte a megyét, igen látványos peremfelhővel kísérve. Bár a rendszer viszonylag gyorsan mozgott, de kiterjedt is volt, így összességében 20-30 mm körüli csapadékot okozott megyeszerte. 13-án végül maga a hidegfront is átvonult, de ez már csak egy-két helyen okozott zivatart a záporok mellett. A front mögött 14-én még érintette a megyét egy északkeletről visszapörgő csapadékmező, melyből - a korábban szárazabb - keleti területeken kiadós eső esett, Káldon pl. 35 mm, miközben a nyugati-északnyugati határvidéken csupán 1-2 mm lett a csapadékösszeg. Ezt követően szárazabb és stabilabb légtömeg érkezett fölénk, így Vas megyében végleg véget ért a zivataros időszak. Az ország keleti és középső részén azonban még a következő napokban is voltak zivatarok.


A 12-ei esti zivatarlánc peremfelhőzetének érkezése Vépre, és turbulens égkép közvetlenül az átvonulása után, még a csapadék érkezése előtt
(Dombai László fényképei, forrás: MetNet)

Összességében a május elejétől június közepéig tartó időszakban megyeszerte kiemelkedően sok zivatar fordult elő. Általában 20 és 30 között alakult a zivataros napok száma, mely szinte megegyezik az éves átlaggal. Bár a helyi zivatarok mellett nagyobb zivatarrendszerek is előfordultak, illetve május közepén kiterjedt esőzés is volt, az utóbbiak csak kis mértékben ellensúlyozták a lokális gócok meglehetősen hektikus csapadékeloszlását. Így a 1,5 hónapos időszak csapadékösszegében jelentős különbségek adódtak, de még a legszárazabb helyeken is átlag körüli csapadék hullott. Egy-két helyen, mint például Rábagyarmaton és Pinkamindszenten azonban 3 havi eső is leesett.
 

Rábagyarmat: 305,7 mm Sárvár: 168 mm*
Pinkamindszent: 285,3 mm Boba: 166 mm*
Szalafő: 224,8 mm Egyházasrádóc: 165,0 mm
Vép: 218,6 mm Káld: 161,3 mm
Csipkerek: 213 mm* Nádasd: 159 mm*
Kétvölgy: 206 mm* Kőszeg: 141,1 mm
Szombathely: 193,3 mm Bucsu: 137 mm*
Szentg.-Farkasfa: 192,5 mm Peresznye: 122,8 mm
Ják: 188,5 mm Bükfürdő: 105 mm*
Söpte: 180,3 mm Pápoc: 94 mm**
Magyarszombatfa: 176 mm*  

*: Kerekített napi összegekből számított érték
**: Május 1. és június 8. közötti összeg (június 8. és 15. között további 20-40 mm csapadék hullhatott)
(forrás: OMSZ /MET-ÉSZ, ogimet.com/, www.metnet.hu, www. idokep.hu)

Írta, a forrásmegjelölés nélküli fényképeket és a térképet készítette: Hérincs Dávid