Kezdőlap

 

Xandra - Trópusi jellegű mediterrán ciklon Olaszország partjainál

Bevezető:

A 2014. november 7-8-ai Qendresa ciklont követően november eső felében sem változott számottevően a légköri alaphelyzet Európában. Ennek köszönhetően Kelet-Európa felett anticiklon, míg Nyugat-Európa felett egymást követő ciklonok határozták meg az időjárást. Ez utóbbiak az anticiklon blokkoló hatása miatt nem tudták elérni a kontinens belsőbb területeit, ám gyakran dél felé fejlesztetek peremciklonokat, több ízben kiadós csapadékot okozva a mediterrán térség északi részén. Kisebb változás ebben csak a hónap dereka után következett be, amikor a ciklontevékenység átmenetileg jelentősen gyengült, és ezzel együtt az anticiklon nyugatabbra terjeszkedett. November utolsó napjaiban azonban egy erőteljes ciklon érte el az Ibériai-félszigetet, mely az anticiklon nyugati peremén fennakadva a Földközi-tenger nyugati medencéjében egy mediterrán ciklont generált, melyet a Berlini Szabadegyetem Xandra névre keresztelt.

A ciklon első szakasza:

A mediterrán ciklon viszonylag gyorsan kimélyült, és 30-án a központjában rövid időre egy szemszerű képződmény is kialakult. Ez azonban nem volt olyan határozott, mint a Qendresa ciklon esetében, illetve csupán rövid ideig volt megfigyelhető. A ciklon centruma ezen a napon viszonylag sokáig a Baleár-szigetekhez tartozó Ibiza felett helyezkedett el. A nyomás így ott egész nap alacsonyan alakult, de jelentős nyomási gradiens nem alakult ki, ugyanis míg itt 988 hPa-ig csökkent a légnyomás, a szomszédos, kb. 135 km-re fekvő Palma De Mallorca szigeten is 993 hPa körüli nyomásminimumot mértek. A ciklon délután kezdett lassan kelet-északkelet felé mozdulni, melynek következtében Ibizán 15 órakor a 10 perces átlagszél elérte a 48 km/h-t, a legerősebb széllökés pedig a 80 km/h-t. 1-jén a ciklon tovább folytatta lassú áthelyeződését keleties irányba, miközben időszakosan zivatarképződést is produkált a központja környezetében, de ez szervezetlen marad.

November 30-ai, kora délutáni műholdkép a központjában átmenetileg szemszerű képződményt kialakító ciklonról:


Forrás: Sat24.com

A ciklon második szakasza:

A ciklon 2-án Szardínia fölé helyeződött. Ekkor jelentős zivatarképződés indult meg benne, mely délután, amikor a ciklon kelet-északkelet felé elhagyta a szigetet, egyre szervezettebb formát öltött. Különösen a ciklon északi oldalán fejlődtek ki nagyobb kiterjedésű és tartós zivatartömbök. Éjszaka még szervezettebbé vált a ciklon, és ekkor már határozottan trópusi struktúrát alakított ki. Az éjszakai műholdas mérések alapján jól látható volt a körszimmetrikus alacsonyszintű felhőzet (egy része), mely kijelölte a ciklon központját. Ettől északra és nyugatra továbbra is szervezett zivatarképződés zajlott. Ehhez a magasban szétáramlás társult, mely egy, a trópusi ciklonokra igen jellemző fátyolfelhőzeti struktúrát hozott létre. Mindemellett a ciklon délkeleti oldalán egy jól fejlett, spirális csapadéksáv alakult  ki, szintén erős zivatarokkal.

3-ára virradó éjszaka készült műholdkép a ciklonról (kattintással nagyítható):


Forrás: NRL Navy NexSat (Europe - Italy - Night-VIS-IR)

A ciklon 3-án reggel érte el legnagyobb fejlettségét, amint megközelítette Olaszország partjait. Ekkor már teljesen körülölelte a zivatarképződés a központot, rövid időre egy teljesen zárt szemszerű képződményt létrehozva, mely a radarképeken is megjelent. Emellett a nyugati és északi oldalon továbbra is megfigyelhető volt a magassági szétáramlás által létrehozott fátyolfelhőzet. A partot érés Civitavecchia közelében történt. Innen csak 3 óránkénti meteorológiai adatok voltak elérhetőek, de 10 órakor, egy órával a partot érés után 997,2 hPa volt a légnyomás. Előtte, 7 órakor még 1001,8 hPa-t, míg utána, 13 órakor 1004,5 hPa-os, 16 órakor pedig 1007,2 hPa-os légnyomást mértek. A legnagyobb átlagszél adatok a tengerpart mentén jellemzően 40-45 km-h körülinek, míg a legnagyobb széllökések 60-70 km/h körülinek bizonyultak. Az ASCAT műhold szélmérése alapján azonban délelőtt 09:45-kor (08:45 UTC) a ciklon északnyugati oldalán, a tenger felett gyenge trópusi viharnak megfelelő vagy ahhoz közeli, 60-65 km/h-s átlagszelek is előfordulhattak. A két képkocka alapján látható továbbá, hogy a szélmező hasonlított a trópusi ciklonokban megszokotthoz, vagyis kis kiterjedésű és körszimmetrikus volt, a maximális szélsebességek pedig közvetlenül a központ közelében jelentkeztek. A ciklon a partot érés után már északias irányba haladva szinte azonnal gyengülni kezdett, és a struktúrája is nagyon hamar szervezetlenné vált. Teljesen azonban csak az éjszakai órákban oszlott fel.

Műholdkép-animáció a ciklon partot éréséről (07:00-11:45):

Forrás: Sat24.com

Radarkép a ciklon partot érése előtt (08:00):

Forrás: Girovaghi

Az ASCAT műhold által mért széladatok 2-án és 3-án:

Forrás: ASCAT (METOP-A, METOP-B)

Összegzés:

A mediterrán ciklon az első időszakában még nem tudott trópusi jellegűvé alakulni, holott viszonylag gyorsan kimélyült, és átmenetileg egy szemszerű képződményt is kialakított. Az átalakulási folyamat csak 2-án indult meg, és a délutáni óráktól vált határozottá, amikor a ciklon eltávolodott Szardíniától. A viszonylag gyors mozgása miatt azonban nem volt sok ideje, mivel 3-án délelőtt már partot is ért Olaszországban. Ezen rövid időszak alatt ugyanakkor igen jelentős strukturális fejlődésen ment keresztül. A műholdképek, valamint szárazföldi és műholdas mérések (szél, légnyomás) egyértelműen igazolták a trópusi jellegét. A ciklon viszont 18-19 °C-os hőmérsékletű vizek felett haladt végig, melyek már meglehetősen hűvösnek számítanak. Emellett pedig a szárazföldi mérésekben a meleg mag sem mutatkozott meg (a novemberi Qendresa ciklonnal ellentétben). Mindezek alapján lehetséges, hogy a ciklon nem tudott teljes mértékben trópusi jellegűvé alakulni, de mindenképpen nagyon közel állt hozzá.

Műholdkép-animáció a ciklon teljes második szakaszáról (2-án 07:15-től 3-án 17:45-ig):


Forrás: Sat24.com