Kezdőlap

 

Front hátán front, avagy változékony idő 2017. február végén és március elején

Bevezetés:
A 2016-17-es tél, bár hideg, meglehetősen egyhangú idővel telt. Gyakran helyezkedett el ugyanis felettünk anticiklon, mely olykor a napos arcát mutatta, olykor tartós ködbe és borúba burkolta a tájat, de mindenképpen száraz időjárást okozott. Az anticiklon-uralmat csak olykor-olykor törte meg egy-egy front, mely kicsit megmozgatta a megülepedett hideg levegőt, de december 12-e után február közepéig egyszer sem érte el a csúcshőmérséklet a 10 fokot, vagyis elmaradtak az elmúlt évekre jellemző - akár csak 1-2 napos - erőteljes felmelegedések. Február közepén azonban lassú változás kezdődött. Bár ekkor az ország keleti és középső részét még a fagyos köd uralta, Vas megyében már naposra és enyhébbre fordult az idő, több napon is 9-10 fokos maximumokat mérhettünk. A hónap végére pedig megindult a dinamika is a nyugati áramlás révén, mely arrébb tessékelte az anticiklont térségünkből, és beköszöntött a gyakori frontátvonulások időszaka.

Fel, le, és megint fel:
Így alakult a hőmérséklet menete február végén. Az első nagy enyhülést hozó melegfront február 21-én vonult át felettünk, kevés csapadékkal. Mögötte 22-én már 13 és 15 fok között, 23-án pedig 13 és 17 fok között tetőzött a hőmérséklet Vas megye szerte. Utóbbi napon azonban már megélénkült a délnyugati szél, és éjszaka is csak lassan veszett erejéből. Eközben pedig egy hidegfront felhőzete is megközelített minket, így a megye legnagyobb részén a 24-ére virradó éjszaka igen enyhe volt, a megye déli felén helyenként csupán 10 fok köré hűlt le a levegő. A hidegfront említést érdemlő csapadékot nem hozott, lehűlést viszont annál inkább. Így 25-én és 26-án reggel sokfelé fagyott, és napközben is csak 10-11 fok körüli hőmérsékletet mérhettünk a sok napsütés ellenére. 27-én azonban az élénk déli széllel érkező újabb enyhülés már 15 fokig repítette a hőmérsékletet, és másnap is hasonlóan alakultak a maximumok, viszont akkor ismét igen enyhének bizonyult az éjszaka. Ezen a napon azonban már viharossá fokozódott a déli szél, mely egyrészt újabb változást jelzett, másrészt rontotta a hőérzetet.


Vöröslő naplemente lencsefelhőkkel február 27-én

A hullámvasút folytatódik:
Március ott folytatta, ahol a február abbahagyta. Már rögtön 1-jére virradóan átvonult felettünk egy újabb erős hidegfront, melyet a lehűlés mellett ezúttal már számottevő, 10 mm körüli csapadék is kísért. A frontot az éjszakai órák ellenére igen markáns lehűlés kísérte, hiszen előtte az élénk-erős déli szélnek köszönhetően még 11-12 fok volt, majd a front érkeztével 1 óra alatt 4-5 fokig hűlt le a levegő. A Kőszegi-hegység magasabb részén pedig 0 fok köré csökkent a hőmérséklet, így ott az esőt havazás váltotta fel, és reggelre 5 cm körüli hóréteg alakult ki, bár ez napközben nagyrészt el is olvadt. A front mögött a maximumok ezúttal nem esek vissza jelentősen, hiszen 1-jén délután a csökkenő felhőzetnek és napsütésnek köszönhetően 11-12 fok köré emelkedett a hőmérséklet. Másnap pedig már 12-15 fokot mérhettünk, igaz akkorra túl voltunk egy érintőleges melegfronton, melyet késő délután egy gyenge hidegfront követett. Éjszaka azonban 2-ára és 3-ára virradóan is előfordultak gyenge fagyok.


Az 1-jei hidegfront mögött igen tiszta légtömeg áramlott fölénk, a látótávolság a 100 km-t is elérte, így Egyházasrádócról is kitűnően látszott
a frissen behavazott Kőszegi-hegység, illetve az Alpok (Hochwechsel) távoli hófödte csúcsai

A 2-ai frontátvonulások után kicsit lassított a légkör, hiszen a következő ciklon frontrendszere, mely ráadásul nem északnyugat, hanem nyugat felől közeledett, csak 5-én érkezett meg, és utána 2-3 napig a közelünkben időzött. Ez a ciklon Vas megyében nem okozott számottevő csapadékot, az előoldalán azonban ismét igen enyhe légtömeg áramlott fölénk. Ennek csúcspontjaként 4-én a ragyogóan napos idő mellett az évben elsőként megyeszerte átlépte a csúcshőmérséklet a 15 fokot, ráadásul nem is kevéssel, hiszen 17-18 fokos maximumokat mérhettünk. Ezek az értékek közel 10 fokkal voltak magasabbak az ilyenkor megszokottnál. Az örömbe azonban az ezúttal is megerősödő déli szél ürömöt is vegyített, hiszen ez kissé rontott a hőérzeten. A szélnek volt ugyanakkor köszönhető, hogy az éjszakák is igen enyhének bizonyultak. 4-ére virradóan mindössze 6-7 fok köré csökkent a hőmérséklet, másnap reggel pedig a megye déli és keleti részén 8-9 fokos minimumokat is mértek. A ciklon fő hidegfrontjának csapadékzónája, mely 5-én érkezett, Vas megyét nem érintette, mögötte viszont látványosabb kis gomolyok alakultak ki napnyugtára nyugat felé.


Kisebb gomolytornyok (és felhőárnyékok) március 5-én naplemente környékén

6-án elért bennünket egy másodlagos hidegfront is, mely elsősorban Vas megye déli harmadán okozott záporesőt, de csak néhány mm-nyi mennyiségben. A front mögött labilis légtömeg áramlott fölénk, így amint délután kisütött a nap, Ausztriában erős gomolyosodás kezdődött, és a határ közelében kisebb záporok is kialakultak. Ezekből később egy-kettő be is sodródott a megye északnyugati csücskébe, de számottevő csapadékot nem okoztak. Látványt viszont igen, mivel az ekkor is nagyon tiszta légkörnek köszönhetően a mélykék éggel szembetűnő kontrasztot alkottak a hófehér gomolyok és a sötétszürke záporfelhők.


Zápor Szombathelytől nyugatra és északnyugatra március 6-án délután (további képek)

A végjáték:
A záporok mellett 6-án érte el a ciklon mögötti lehűlés a mélypontját, akkor "csupán" 10-11 fok körül alakultak a maximumok. A következő napokban azonban egy-két fokkal már megenyhült az idő, majd 9-én egy melegfront hozott 1 napos, de jelentősebb melegedést. Ennek köszönhetően ekkor megyeszerte 15-16  ok körül tetőzött a hőmérséklet, noha reggel a kevés felhőnek és a leálló szélnek köszönhetően hűvös volt, a mélyebben fekvő területeken gyenge fagy is előfordult. A melegfrontot éjjel egy markáns, gyors mozgású hidegfront követte néhány mm csapadékkal, majd napközben futó záporokkal és megerősödő északi széllel. A hőmérséklet kb. 5 fokot esett vissza, de az éjszakák a szeles, felhős idő miatt kezdetben még enyhék maradtak. Ez a hidegfront zárta le a változékony időszakot, mivel mögötte egy anticiklon helyeződött fölénk. Ez utóbbi hatására a hidegnek ezúttal volt ideje nyugalomba jutni, mely 13-ára és 14-ére virradóan kiterjedt fagyokat eredményezett, illetve helyenként még 15-én reggel is fagyott. 13-án a megye délnyugati, nyugati határvidékén helyenként -4, -5 fokot is mértek.


Szivárvány Egyházasrádócon naplemente előtt március 10-én, illetve megfagyott harmatcseppek 13-án reggel

Írta, valamint a fényképeket készítette: Hérincs Dávid