Kezdőlap

 

Téltámadás három hullámban 2018 februárjában

Előzmények:
A 2017-2018-as téli szezon meglehetősen biztatóan indult Vas megyében, hiszen már november utolsó napjára leesett az első hó: a megye legnagyobb részén 2-5 cm körüli mennyiség hullott síkvidéken, a Kőszegi-hegységben viszont a 10 cm-t is meghaladta a hóvastagság. Bár a hó gyorsan elolvadt, december első napjaiban is előfordultak még kisebb havazások, noha ekkor már nem alakult ki újabb hótakaró. A hőmérséklet is téliesen alakult, a hónap első 10 napjának középértéke az átlag alatt zárt. Ilyen előzmények után a télkedvelők bizakodva tekintettek a szezon elé, az időjárás azonban fityiszt mutatott nekik. December közepére ugyanis enyhébbre fordult az idő, és az enyheség - néhány nap kivételével - ki is tartott február legelejéig. Időnként ugyan előfordultak havazások, de megmaradó hó többnyire csak a Kőszegi-hegységben és a megye délnyugati csücskében fordult elő, és általában az is csak néhány óráig vagy egy-két napig tartotta magát. Ezzel szemben néhány napon már a kora tavaszt idézte az időjárás, így például január 29-én, amikor az Alpok főnös hatásának és a sok napsütésnek köszönhetően 14 és 18 fok közé emelkedett a hőmérséklet. Ráadásul januárban a fagyos napok száma is csak 10 körül alakult a megye legnagyobb részén, a legalacsonyabb havi minimum pedig sokfelé még a -4, -5 fokot sem érte el. Egész napos fagy (téli nap) pedig mind decemberben, mind januárban egy-két alkalommal fordult csupán elő, és az sem az egész megyében. Január végül +3 fok körüli középhőmérséklettel zárt, mely a tavalyihoz hasonlóan közel 4 fokkal tért el az átlagostól - csak ezúttal pozitív irányban.


Frissen hullott tapadó hó és köd a Kőszegi-hegységben november 30-án (további képek),
valamint egy ritka síkvidéki téli pillanat; zúzmarás köd egész napos faggyal Egyházasrádócon december 7-én (további képek)

Ízelítő a tavaszból, kiemelkedően enyhe idő január 29-én:
 

Gyöngyösfalu: 18,9 °C Bük: 16,4 °C
Bucsu: 18,4 °C Szentg.-Farkasfa: 16,4 °C
Söpte: 18,3 °C Bérbaltavár: 16,2 °C
Kőszeg: 17,8 °C Csipkerek: 15,9 °C
Peresznye: 17,3 °C Gasztony: 15,2 °C
Nádasd: 16,9 °C Egyházasrádóc: 15,1 °C
Sárvár: 16,9 °C Kendig-csúcs: 15,0 °C
Vép: 16,9 °C Kercaszomor: 14,9 °C
Szombathely: 16,8 °C Boba: 14,8 °C
Sitke: 16,7 °C Káld: 14,5 °C
Ják: 16,6 °C Kétvölgy: 14,4 °C
Celldömölk: 16,5 °C Magyarszombatfa: 13,3 °C
Rábagyarmat: 16,5 °C Pápoc: 12,5 °C

(forrás: OMSZ /MET-ÉSZ, ogimet.com/, www.metnet.hu, www. idokep.hu)

Tél tábornok első támadása, a dombok, hegyek tele:
Tél Tábornok végül azonban megszánta Nyugat-Magyarországot, és februárban háromszor is megindította csapatait a térségbe. 1-jén még ugyan jócskán 10 fok fölé emelkedett a hőmérséklet, de másnapra virradóan a megye már kapott egy "bemutató havazást", délnyugaton síkvidéken néhány órára megmaradó pár centis hóréteggel. 3-án is több helyen előfordult havazás, noha ebből nem alakult ki friss hótakaró, 4-én délután pedig az évben először határozott konvektív égkép és hózáporok adtak egy kis ízelítőt a kora tavaszból.
A bevezető téli intermezzo nyertesei a magasabban fekvő helyek lettek, ahogy a korábbi havazások esetében is. Ugyan olvadozgatva, de már az Őrség magasabb dombjain is több napig kitartott a 2-án lehullott hótakaró, a Kőszegi-hegységben pedig pláne igaz volt ez. Ráadásul a következő havazásoknál is sokat számított a magasság, melyekre nem is kellett sokat várni. Már 7-én érkezett ugyanis egy mediterrán ciklon, melyet 12-én újabb követett. Mindkettőt bő 2 napos havazás kísérte, síkvidéken ugyanakkor a hó mellett olykor havas eső vagy fagyott eső is hullott. Az első ciklonnal járt szerencsésebben a megye, az ugyanis fagyos időre érkezett meg. 7-én szinte végig 0 fok alatt alakult a hőmérséklet, igaz másnap reggelre már kissé enyhült a levegő. Ennek köszönhetően két hullámban összesen 10 cm körüli hó hullott megyeszerte 8-án reggelig. Egyedül a megye északkeleti, keleti részén maradt kevéssel 10 cm alatt a hóvastagság, ezzel szemben az Őrségben és a Kőszegi-hegységben 20 cm körüli, feletti értékeket is mértek (a régi hóval együtt).


Havazás Szentgotthárd térségében február 7-én (Korpics Csaba fotói)

A 12-ei mediterrán ciklonnal már nem volt ilyen szerencsés a megye. Akkor ugyanis pozitív volt a hőmérséklet, így síkvidéken többnyire csak 1-2 cm, gyorsan elolvadó, latyakos hó tudott megmaradni - megjegyzendő, hogy a ciklon csapadékösszege sem volt akkora, mint az előzőé. A magasabb dombokon és a Kőszegi-hegységben viszont ekkor is gyarapodott néhány cm-rel a hótakaró. A két ciklon között egyhangú, borongós, rétegfelhős idő volt jellemző, ami síkvidéken megakadályozta, hogy a hóréteg érvényesítse hatását, és erős éjszakai lehűléshez vezessen. Ez egyben meg is gyorsította az olvadást, így a 12-ei ciklon érkezéséig a legtöbb helyen már csak hófoltok maradtak a korábbi hótakaróból. A rétegfelhőzetbe viszont belelógott a Kőszegi-hegység magasabb régiója, ahol 11-ére, a felhőzet feloszlására több cm vastag zúzmara is kialakult a jókora hótakaró mellé, igazi téli tájat varázsolva.Igazi téli idő a Kőszegi-hegységben február 11-én vastag zúzmarával és hótakaróval (további képek)

A második mediterrán ciklon mögött átmenetileg néhány fokkal enyhült az idő, délutánonként előfordultak 5 fok feletti értékek is, reggelente viszont gyakran volt gyenge fagy. Néhány kisebb front ekkor is érintett minket, így 16-án és 17-én fagyott eső és havazás is előfordult, és 18-án reggelre helyenként ismét kialakult vékony hóréteg, de ez sem volt hosszabb életű néhány óránál.


Befagyott tócsa Egyházasrádócon február 15-én reggel, valamint fagyott eső szemcsék másnap reggel

Újabb hó, majd markáns lehűlés:
Nem kellett sokat várni a tél második támadására sem, mely 19-én vette kezdetét. Ekkorra Északkelet-Európában egy anticiklon épült ki, melyet egyre hidegebb levegő töltött ki, maga az anticiklon pedig egyre csak terebélyesedett. Tőle délre viszont egy mediterrán ciklon jött létre, mely "csapdába esett", és több napig a Földközi-tenger felett ragadt, több hullámban okozva havazást Nyugat-Magyarországon. A hőmérséklet ezúttal már 0 fok körül alakult, így a hó tartósan megmaradt, noha a meleg talaj hatására alulról folyamatosan olvadozott kissé. Végeredményben a 19-én este kezdődő és hosszabb-rövidebb szünetekkel egészen 23-áig kitartó havazásból a megye legnagyobb részén 10-15 cm közötti hóréteg alakult ki, de az őrségi és vend-vidéki dombokon, illetve a Kőszegi-hegységben, ahol még a korábbi hóból is maradt, helyenként a 30 cm-t is meghaladta a hóvastagság.


Friss hótakaró Sárváron február 20-án (Hérincs Fanni fotói)

Időközben az anticiklon egyre közelebb húzódott hozzánk, így a neki préselődő mediterrán ciklon hátoldalán megélénkült, néhány napon meg is erősödött az északi szél, mely hófúvásokat okozott. Elsőként 23-án és 24-én alakultak ki nagyobb hóbuckák, hóakadályok. Eközben a ciklon lassanként távolodni kezdett, és ezzel megérkezett a tél harmadik hadteste is, mely igen hideg levegőt hozott egyenesen Oroszországból. 26-án és 27-én egy másik mediterrán ciklon is érintett minket, mely számottevő csapadékot ugyan már nem okozott, 1-2 cm hó esett csak belőle, de ekkor még jobban erőre kapott a szél, így jelentősebb hófúvások lettek. A kialakuló fél-másfél méter magas hónyelvek hatására 27-én több út is járhatatlanná vált átmenetileg, illetve akadozott a vasúti közlekedés is. 28-án viszont a hideg nyugalomba jutásával lecsendesedett a szél, így megszűntek a hófúvások.Hófúvás Egyházasrádócon február 24-én és 27-én /fent/, valamint hónyelvek, hóformák 28-án reggel /lent/ (további képek)

Az északkelet-európai anticiklont kitöltő hideg légtömeg február 24-én érkezett meg, így akkor a még viszonylag magas, -3 fok körüli minimumok és a több órás napsütés ellenére is csak 0 fok köré emelkedett a hőmérséklet délután. A következő napok pedig keményen fagyos időt hoztak. 25-én reggelre már -10 fok köré, majd a következő napokban az alá hűlt le a levegő. Napközben a napos 25-én és 28-án -4, -5 fok körül, míg a felhős 26-án és 27-én -6, -7 fok körül alakultak a csúcsértékek. A hideg mélypontja március 1-jére esett. Reggelre a derült ég és a legyengülő szél hatására megyeszerte -15 fok alá, a tartósan szélcsendes helyeken -20 fok köré csökkent a hőmérséklet, és napközben sem volt melegebb -4, -5 foknál, így a napi középhőmérséklet is -10 fok alatt alakult. Napközben ráadásul beborult az ég, és egy újabb ciklon okozott kisebb havazásokat ekkor és 2-án is, de a hótakaró érdemben nem gyarapodott. A felhős idő miatt 2-ára virradóan jóval enyhébb volt az éjszaka, mint az előző napon, de napközben még hasonlóan alakult a hőmérséklet. 3-ától 6-áig viszont már 0 fok körüli hőmérsékleti értékek voltak jellemzőek (éjszakánként gyenge fagyokkal, napközben enyhén pozitív értékekkel). Az enyhülést hozó ciklonrendszerből 4-én, 5-én és 6-án vegyesen fordult elő ónos eső, fagyott eső és havazás. 6-án reggel, kora délelőtt több helyen intenzív havazás is volt, mely a téli időszak zárásaként még 4-5 cm friss havat produkált egy-két óra alatt. Napközben azonban határozott olvadás kezdődött, mely 7-én a napsütés és a délutánra már 10 fok köré emelkedő hőmérséklet hatására még fokozottabbá vált, és ezzel végérvényesen véget ért a bő 1 hónapos téli időszak.


Fagyott buborékok -12 fokban február 28-án reggel

Igencsak zord reggel a tavasz első napján:
 

Szentgotthárd: -21,3 °C Celldömölk: -17,2 °C
Kercaszomor: -21,1 °C Bucsu: -17,1 °C
Magyarszombatfa: -21,0 °C Nádasd: -17,1 °C
Bérbaltavár: -20,7 °C Sárvár: -17,0 °C
Kétvölgy: -20,3 °C Vép: -17,0 °C
Rábagyarmat: -20,0 °C Boba: -16,8 °C
Gasztony: -19,4 °C Ják: -16,6 °C
Őriszentpéter: -19,3 °C Pápoc: -16,6 °C
Csipkerek: -19,2 °C Peresznye: -16,3 °C
Káld: -18,8 °C Szombathely: -16,3 °C
Bük: -17,9 °C Egyházasrádóc: -16,2 °C
Kőszeg: -17,4 °C Szentg.-Farkasfa: -15,7 °C
Sitke: -17,3 °C Söpte: -15,2 °C
Vasalja: -17,3 °C Kendig-csúcs: -14,5 °C

(forrás: OMSZ /MET-ÉSZ, ogimet.com/, www.metnet.hu, www. idokep.hu)

Írta, a forrásmegjelölés nélküli fényképeket és a térképeket készítette: Hérincs Dávid