Kezdőlap

 

Hőségidőszak szupercellás hidegfrontokkal 2021. június második felében

Bevezetés:
2021 tavasza szokatlanul hűvös időt hozott. Vas megye nagy részén a március középhőmérséklete ugyan még az átlag körül vagy csak kevéssel az alatt alakult, az április és a május azonban jelentős, kb. 3 és 2 fokos negatív anomáliát hozott, és ezzel az egész évszak középhőmérséklet az átlag alatt zárt, melyre már évtizedek óta nem volt példa. Csapadék szempontjából kettős képet festett a tavasz: a március rendkívül száraz volt, sokfelé csupán 5-10 mm között alakult a havi csapadékösszeg, és a legtöbb helyen az április is szárazabb volt a szokásosnál. Májusban ugyanakkor kiadós csapadék öntözte a földeket, a megye déli és nyugati részén 100 mm körüli mennyiségek is előfordultak. Nem tartott azonban sokáig a csapadékos etap, júniusban ugyanis újabb fordulat állt be az időjárásban, és visszatért a jellemzően anticiklonális, száraz idő. Az év ezen időszakában ez már többnyire tartósan meleg idővel szokott járni, és nem volt ez másképp most sem, a hónap második felében már sokszor 30 fok feletti maximumokat mérhettünk. Így a június végül kb. 2 fokkal melegebb lett a szokásosnál.

Az első hőhullám, és az azt lezáró hidegfront:
A hónap első fele még mérsékelten meleg időt hozott, igaz, 3-ától kezdve gyakran meghaladta a legmagasabb hőmérséklet a 25 fokot, amire tavasszal alig volt példa. Ezekben a hetekben már erősen érvényesült az anticiklonális hatás, így a megye nagy részén csupán két napon fordult elő érdemibb csapadék. Elsőként 6-án, amikor egy gyenge hidegfront érkezett, és ennek előterében éjjel a megye déli csücskében már kialakultak intenzívebb záporok, zivatarok, majd a délelőtti, déli órákban észak felől egy záporos csapadéktömb vonult végig a megye nagy részén. A csapadékmennyiség ekkor többfelé 10 mm körül alakult. Másodjára a 12-én érkező hidegfrontból fordultak elő szórványosan záporok, zivatarok - illetve a megye délnyugati csücskében előző nap is -, de ezekből már csak lokálisan hullott jelentősebb csapadék. Így a hónap első 12 napja a megye nagy részén mindössze 10-20 mm közötti csapadékösszeggel zárt, és ez közel két hétig nem is gyarapodott, mivel 25-éig egyáltalán nem esett az eső.


Egy korábbi anticiklonálisan forgó szupercella legyengülésével létrejött peremfelhős zápor érkezése Egyházasrádócra június 12-én

A 12-én átvonult hidegfront mögött 2-3 napra még felfrissült a levegő, 25 fok alatti maximumok és 10 fok alatti minimumok is előfordultak. Ezt követően azonban délnyugatira forduló áramlással egyre melegebb levegő érkezett fölénk, így 17-én már több helyen elérte, a következő napokban pedig néhány fokkal meg is haladta a legmagasabb hőmérséklet a 30 fokot, egészen 24-éig. Ez utóbbi nap volt egyben a hőhullám csúcsa is, 34-35 fok körüli csúcsértékekkel. 25-én egy hidegfront érkezett, melynek talaj közeli része kissé előresietett, így már a reggeli óráktól északiasra fordult, és időnként meg is élénkült a szél. A magasban viszont még délnyugati maradt az áramlás, mely kellően erős volt. Az eltérő szélviszonyoknak köszönhetően viszonylag nagy mértékű szélnyírás jött létre, és mivel a labilitás is elegendő volt, a helyzet kedvezett szupercellás zivatarok, illetve szervezettebb zivatarrendszerek kialakulásához. Ahogy ilyenkor gyakran történni szokott, az első zivatarok az Alpok délkeleti térségében jötte létre, az ott található összeáramlási zóna mentén. Az egyik erősebb góc 3 óra után szupercellává fejlődött, és keleties irányba, Szombathely felé indult meg. A városban fél 5 körül már jól látható volt a közeledő cella, mely folyamatosan "bugyborgó", a nyírás miatt pedig láthatóan eldőlő, tekeredő feláramlási toronnyal rendelkezett. A szupercella 5 óra körül lépte át a határt, és nem sokkal fél 6 előtt érte el Szombathelyt, erős kifutószéllel. Ekkor még klasszikus felépítésű volt, azaz a széles, hosszan elnyúló csapadékmentes feláramlási alap mögötti területen (a hátoldali leáramlásból) is előfordult belőle csapadékhullás. A góc az osztrákoknál helyenként 2 cm körüli átmérőjű jégesőt is produkált, de Szombathelyen már csak kevés, borsó nagyságú jég hullott belőle, és az sem mindenütt a városban.


A szupercella érkezése Szombathelyre (fotók: Hérincs József)

A szupercella Szombathelyt elhagyva szárazabb környezetbe ért, így gyengülni kezdett. Először LP jellegűvé alakult át, vagyis a hátoldali leáramlásban megszűnt, és az előoldali leáramlásban (szemből nézve a feláramlási alaptól jobbra) is gyengült a csapadékhullás, illetve a feláramlási alapja is egyre kisebb lett, ugyanakkor egy ideig még megőrizte élesen lekülönülő, lencseszerű jellegét. 6 óra után azonban Sárvárt megközelítve teljesen feloszlott a góc.


A még klasszikus szupercella Vép közelében, látványos, lencseszerű feláramlási alappal (fotók: Dombai László, MetNet)


A már gyengülő, egyre zömökebb, de még határozott feláramlási alappal rendelkező,
LP karakterisztikájúvá alakult szupercella Vát mellett (fotók: Sulyok Tamás, MetNet)

Ezzel egy időben, illetve a következő órákban délnyugat felől több hullámban zivatarok érkeztek, melyek kisebb rendszerré álltak össze. Vas és Zala megye határvidékén újabb szupercellák is kifejlődtek, amik később Zalaegerszeg és a Balaton irányába haladtak tovább. A zivatarokat főként a megye déli felén több helyen kiadós, 10-20 mm csapadék kísérte, de néhol 20 mm feletti csapadékösszeg is előfordult. A front éjszaka elhagyta térségünket, így a hajnali órákra mindenütt megszűnt a csapadék.

Az második hőhullám, majd újabb szupercellás, zivataros hidegfront:
A hidegfront nem hozott számottevő lehűlést, átvonulásának napján 28-29 fok köré esett vissza a hőmérséklet, és hasonlóan alakultak a csúcsértékek 26-án is. 27-én pedig már újabb, rövid kánikulai etap vette kezdetét. Aznap már ismét 30 fok körül, míg 28-án 33 fok körül alakultak a maximumok. A hőség tetőpontja 29-én érkezett el, az előzőhöz hasonlóan 34-35 fok körüli értékekkel. És nem csak a hőség mértéke, hanem az azt lezáró 30-ai hidegfront is hasonlított elődjéhez, ugyanis ez is kedvező nyírási és labilitási feltételekkel érkezett, így a délután második felében ismét előfordultak szupercellák, amiket este rendszerbe szerveződő zivatarok követtek. Ezúttal először két, egymás mögött haladó szupercella érkezett, melyek ekkor is az Alpok délkeleti lábánál alakultak ki, és Ausztria felől sodródtak át. Az első cella 5 óra körül érte el Burgenlandot, ezt követően azonban gyengülni kezdett a még viszonylag száraz környezet miatt. A góc fél 6 táján lépte át a magyar határt, és Kőszeg felett még produkált egy átmeneti visszaerősödést 6 óra körül, majd északkelet felé távolodva fokozatosan legyengült. Érdekességképp megemlítendő, hogy ebben az időben a hátoldali leáramlás hosszan elnyúló kifutófrontja mentén Szombathely felett is kipattant egy zivatargóc, ez azonban hamar szét is esett.


Az első szupercella Bozsok mellett (fotók: Vityi Nándor, MetNet)


Gyorsított videó a celláról

A második szupercella közvetlenül az első mögött, vele megegyező útvonalon vonult. A már nedvesebb környezetnek köszönhetően ez fejlettebb és erősebb, sok csapadékot tartalmazó, HP karakterisztikájú volt. A cella hosszan elnyúló csapadékmentes feláramlási alappal rendelkezett, melyhez peremfelhő csatlakozott. Előbbi a határt átlépve zömökebb, lencseszerű formát öltött, míg a szupercella perem- és falfelhője egyre összefüggőbbé és alacsonyabbá vált. A zivatargóc 7 óra körül érte el Kőszeg térségét, és már hosszabb ideig életben maradt, mint elődje, csak 9 óra után oszlott fel Győrtől északkeletre.A második szupercella érkezése Bozsokra (fotók: Vityi Nándor, MetNet)


Gyorsított videó a celláról

A két szupercella közötti időszakban a megye déli részén is zivatarok kezdtek kipattanni, melyek a második szupercella átvonulása után már egyre nagyobb számban voltak jelen és a megye északabbi részére is átterjedtek, végül pedig egy rendszerré álltak össze. E gócok között szintén előfordultak hosszabb-rövidebb ideig szupercellás jelleget mutatóak, azonban az egymással való kölcsönhatások miatt csak egy-két cella alakult ténylegesen szupercellává. A zivatarrendszerből a megye nagy részén 10 mm körüli csapadék hullott, lokálisan azonban 20-30 mm körüli összegek is előfordultak. Kőszegen pedig a két szupercella és az azokat követő záporok, zivatarok jóvoltából a 41 mm-t is elérte a napi csapadékösszeg.

A két hidegfront hatására sokfelé enyhült a szárazság a megyében, bár csak átmenetileg, és kis mértékben. A 30-ai csapadék viszont jobban tudott hasznosulni, mivel a hidegfrontot ezúttal erősebb és tartósabb lehűlés követte, július 5-éig jellemzően 22-27 fok közötti maximumokkal. Emellett több napon is felhős volt az idő, ami lassította a párolgást, illetve 4-én a megye déli és nyugati részén ismét előfordult csapadék is, kisebb körzetekben 5-10 mm körüli mennyiségben.

Írta és az első fényképet készítette: Hérincs Dávid