Kezdőlap

 

Rekordszáraz és rekordmeleg két hét, majd jelentős lehűlés Egyházasrádócon 2015. júniusában

Előzmények:
2015 májusa a száraz április után meglehetősen változékony, csapadékos időt hozott. Már 6-án 10 mm csapadék hullott egy hidegfront révén, záporokból, zivatarokból. Ezt 13-án követte egy újabb hidegfront, mely a térségünkben hullámot vetett, és csak lassan haladt át felettünk. A frontot két szupercella és két zivatarrendszer kísérte, összesen 30 mm csapadékot eredményezve. A következő, szintén hullámzó hidegfront 20-án ért el bennünket. Ezen a napon 10 mm csapadék hullott záporból, zivatarból, majd a következő 3 napon további 35,5 mm eső esett, már a fronton kialakult peremciklonból. Ezeken a nagyobb csapadékhozamú napokon kívül pedig több kisebb is előfordult még a hónapban. Így a havi csapadékösszeg elérte a 108 mm-t, ami bő 40 mm-rel haladta meg a (szombathelyi) 67 mm-es havi csapadékátlagot.

Száraz, meleg idő június első felében:
A kiadós májusi esők után a talaj teljesen telítetté vált a hónap végére. A 22-ei/23-ai peremciklon elvonulása után ugyanakkor többször volt erős a szél, mely a talaj felszíni rétegét június elejére csaknem teljesen kiszárította. Június elején gyengült a szél, emellett viszont már sokat sütött a nap, csupán időnként és rövid ideig volt kevés felhő az égen, és csapadék sem hullott. Ennek köszönhetően folytatódott a talaj kiszáradása. Bár 4-én és 9-én is áthaladt felettünk egy-egy gyenge hidegfront, csapadékot egyik sem okozott, csupán kissé több felhő borította az eget. Igaz, 9-én délelőtt a Kőszegi-hegységben, majd estefelé Celldömölk környékén kialakult egy-egy rövid életű zápor, zivatar. Ezt követően egészen 14-éig visszatért a napos, száraz idő. Így tehát június első 13 napja teljesen csapadékmentesen telt, mérhető mennyiségű csapadék pedig csak 15-én hullott először, melyre a 2006-ban elkezdett mérések során még nem volt példa.


Sekély köd 2-án reggel, valamint zivatarfelhő a Kőszegi-hegység felett 9-én délelőtt

A szárazság mellett a június 15-éig tartó időszak másik különlegességét az adta, hogy minden nap nyári nap volt, vagyis mindvégig 25,0 fok felett alakult a legmagasabb hőmérséklet. Ez szintén példa nélkülinek számít az eddigi mérésekben. Az említett 4-ei és 9-ei hidegfrontok csupán néhány fokos lehűlést okoztak, illetve ezeknek volt köszönhető, hogy 11-éig nem alakult ki kánikula. Addig mindössze két hőségnap, vagyis 30,0 fokot elérő vagy meghaladó maximum fordult elő: 3-án 30,9 fokot, míg 7-én 30,1 fokot mérhettünk. Igaz, 6-án és 8-án csak 1-2 tizeddel maradt el a hőmérséklet a 30,0 foktól. A minimumok ebben az időszakban 12 és 16 fok között alakultak. 12-étől három napra beköszöntött a hőség, 31-32 fokos maximumokkal, az éjszakák azonban nem lettek számottevően melegebbek. 13-án volt a legmelegebb 32,4 fokkal, illetve ekkor mérhettük a legmagasabb, 17,6 fokos minimumot is.

Hidegfront június 15-én:
A száraz, meleg időt egy lassan mozgó, ugyanakkor markáns hidegfront zárta le a hónap közepén. A front előtt 14-én már kialakultak zivatarok, de ezek többsége elkerülte térségünket, ugyanis a nagyobb tömbök Ausztria keleti vidékét, illetve Magyarország déli és középső részét érintették. Emellett viszont Szlovéniában is kialakult egy zivatarzóna, mely északkelet felé haladva este elérte Vas megyét is. Itt azonban gyorsan legyengült, így Egyházasrádócon csak gyenge záporesőt okozott, melyből nem esett mérhető mennyiségű csapadék. Ezt zivatartevékenység már nem kísérte, de jóval a csapadék érkezése előtt lehetett még néhány távoli dörgést hallani. 15-én a front mentén elszórtan alakultak ki záporok, zivatarok Vas megyében. A legerősebb gócok egy összeáramlási zóna mentén fejlődtek ki a megye középső részén, de ezek Egyházasrádócot csak érintették. A faluban 3,5 mm csapadék hullott, észak felé viszont ennél jóval több eső esett, Jákon például 42 mm.


A Szombathely és Sárvár környékén kialakuló első zivatarok (a háttérben), valamint egy újabb, már Egyházasrádóc közelében elvonuló góc 15-én délután

Hűvös napok:
A 15-ei hidegfront után jelentős lehűlés következett be, mely az addigi nyári időt szinte kora őszies érzetűre változtatta. 16-án és 17-én a gyakran élénk északi szél, valamint a sok felhő miatt az éjszakák még enyhék maradtak, 14 fok körüli hőmérsékleti értékekkel. Délutánonként azonban már csak 23,1 fokos, illetve 21,1 fokos maximumot mérhettünk. 18-án egy újabb hidegfront előtt ugyan elérte a csúcsérték a 24,3 fokot, de reggel a legyengülő szél és a kevés felhő hatására 6,4 fokig hűlt le a levegő. A front 19-én haladt át felettünk, így ekkor éjszaka nem süllyedt 15,4 fok alá a hőmérséklet, napközben viszont nem volt melegebb 20,6 foknál. A délelőtti órákban kisebb eső, majd kora délután egy erősebb zápor is előfordult, 4 mm csapadékot eredményezve. A frontot követően 20-án és 21-én még nedves, mérsékelten labilis légtömeg tartózkodott felettünk. Ennek megfelelően a több-kevesebb napsütés mellett többször erősen megnövekedett a gomolyfelhőzet, és mindkét nap előfordult zápor, sőt 20-án gyenge zivatar is. Jelentősebb csapadék azonban ezúttal sem hullott, a 20-ai csapadékösszeg 2,5 mm, míg a 21-ei 1 mm volt. A maximum-hőmérséklet mindkét napon 21 fok volt, hajnalban azonban jelentősen felfrissült a levegő. 20-án 7,2 fokos, míg másnap 5,7 fokos minimumot mérhettünk. A 10 fok alatti minimumok sorozatát 22-e zárta 8,4 fokkal, de ekkor délután már 25,8 fokig melegedett fel a levegő.


Az Egyházasrádócra érkező első zápor 20-án kora délután, valamint gyenge zápor a falutól nyugatra kora este

Az időszak minimum- és maximum-hőmérséklet, valamint csapadék adatai:

Írta, valamint a képeket és a diagramot készítette: Hérincs Dávid