Kezdőlap

 

Korai kontinentális "hideglötty" 2017. szeptember legvégén

Előzmények:
A gyakran meleg és száraz július és augusztus után 2017 szeptembere változást hozott az időjárásban Vas megyében. Bár Európában továbbra is fennmaradt az egész évre jellemző erős blocking hajlam, vagyis többnyire lassú mozgású ciklonok és az azokat blokkoló anticiklonok alakították az időjárást, térségünk a korábbi anticiklon-dominanciából - átmenetileg - ciklon-dominanciába került. Ennek köszönhetően a hónap összességében jelentős csapadéktöbblettel és 100 mm feletti havi csapadékösszeggel zárt megyeszerte. Ennek viszont ára volt, hiszen elmaradt a szeptemberi nyárutó. Az augusztus legvégi rövid kánikula után hőségnap (30 fokot elérő vagy meghaladó napi maximum) egyáltalán nem fordult elő a hónapban, és nyári napból (25 fokot elérő vagy meghaladó napi maximum) is csak néhány akadt, az is a hónap első felében. Emellett többször megjelentek már a 10 fok alatti minimumok, viszont a gyakran felhős vagy szeles idő miatt igazán nagy mértékben egyszer sem tudott lehűlni a levegő, így 5 fok alá a hónap legvégéig csak egy-két helyen csökkent a hőmérséklet. A hónap végére fokozatosan lecsengett a ciklon-dominancia, mivel 20-a után Oroszország felett egy ilyenkor szokatlanul erős és kiterjedt anticiklon épült ki, melynek pereme Közép-Európa fölé is benyúlt. Az anticiklont ráadásul már hideg, száraz (kontinentális) légtömeg töltötte ki, mely a hónap legvégén hozzánk is beszivárgott délkelet felől.


Egyházasrádóci pillanatképek a csapadékos időszak közben (szeptember 17.) és után (szeptember 22.)

Száraz lehűlés:
Természetesen a szeptember végi időpont okán komoly kontinentális hidegbetörésről még nem lehetett beszélni, hiszen ilyenkor még nincs akkora hideg-felhalmozódás Északkelet-Európában, ami ezt lehetővé tenné, így inkább csak afféle szezonkezdő "hideglötty" történt. A helyzet érdekességét - és egyben igazi kontinentális jellegét - az adta, hogy a lehűlés frontmentesen, az anticiklon befolyása alatt érkezett, így a megelőző napokban és a lehűlés idején is napos időben volt részünk. A száraz hideg beszivárgását így egyedül a lecsökkenő harmatpont, illetve az ennek nyomán jelentősen visszaeső éjszakai minimumok jelezték (a nappali maximumok csupán 2-3 fokkal lettek alacsonyabbak). A hidegebb levegő beszivárgásának megindulásával szeptember utolsó napja sokfelé meghozta az első 5 fok alatti minimum-hőmérsékletet, az Őrségben pedig néhol már talaj menti fagy is előfordult. A szárazabb levegő hatása pedig abban is megnyilvánult, hogy a lehűlést megelőző napokban a korábbi csapadék miatt több napon is előfordultak ködfoltok a megyében, 30-án azonban ezek már csak néhol jelentek meg, és akkor is inkább sekély formában.


Sekély köd Egyházasrádócon szeptember 30-án reggel

A hideg levegő zöme szeptember 30-án érkezett meg, így ezután tovább fokozódott az éjszakai lehűlés. Ennek köszönhetően október 1-jén reggel meglett az első fagyos nap is a megyében, Kétvölgyön ugyanis -0,8 fokig süllyedt a hőmérséklet. Emellett a megye déli és nyugati felén már több helyen fehérítették be kisebb-nagyobb dérfoltok a határt, a hangulatot pedig néhol ekkor is sekély ködfoltok fokozták.


Az első dér a szezonban Egyházasrádócon október 1-jén reggel

Október 2-ára virradóan nyugalomba jutott a hideg légtömeg, így a megye legnagyobb részén ekkor mérhettük a legalacsonyabb minimumokat, igaz ezek általában nem sokkal voltak már alacsonyabbak az előző napinál. A hőmérséklet-változás a megye északnyugati részén volt a legjelentősebb, ahol az előző két reggel után nagyobb területen leállt a szél. Ezúttal is Kétvölgy bizonyult a leghűvösebb helynek és ismét -0,8 fokos értékkel, de emellett Bucsun és Kercaszomoron is éppen 0 fok alá csökkent a hőmérséklet. Ekkor fordult elő egyben a legnagyobb kiterjedésű talaj menti fagy (deresedés) is a megyében a 3 nap közül. A szezon első kontinentális hidegbeszivárgása ezzel viszont véget is ért, ugyanis a következő napokban északnyugati irányítás vette kezdetét a térségünkben. Ez azonban többnyire hűvös levegőt szállított fölénk, így a megye délnyugati, nyugati határvidékén 4-én, valamint 7-én és 8-án is előfordultak 0 fok közeli minimumok, sőt 7-én Kétvölgyön gyenge fagy is volt.


Ismét sekély köd és dér Egyházasrádócon október 2-án reggel

Hőmérséklet-térképek:
A három nap azonos színskála alapján készült térképeit összehasonlítva jól látható a hideg légtömeg egyre nagyobb térnyerése. 30-án a megye északkeleti harmadán még 4,0 fok felett maradt a hőmérséklet (sárga --> vörös színek), és 2,0 fok alatti hőmérséklet (kék --> lila színek) csak kis területen fordult elő. A következő két napon viszont jelentősen lecsökkent az előbbi, és megnőtt az utóbbi területek kiterjedése. Jól látható továbbá az is, hogy a hideg a kontinentális légtömegre jellemzően a talaj közelében érkezett, hiszen (az első két napon még szelesebb Peresznye magas minimumait leszámítva) mindvégig a magasabban fekvő Kendig-csúcson volt a legenyhébb az éjszaka, illetve a környezetéhez képest magasabban lévő Farkasfa minimumai is kiemelkedtek a többi állomás közül.

 

Magyarszombatfa: 1,5 °C Csipkerek: 3,9 °C
Bucsu: 1,6 °C Söpte: 4,0 °C
Kercaszomor: 1,6 °C Káld: 4,1 °C
Gasztony: 1,7 °C Bükfürdő: 4,4 °C
Kétvölgy: 1,7 °C Boba: 4,7 °C
Rábagyarmat: 2,0 °C Sitke: 5,0 °C
Vép: 2,8 °C Sárvár: 5,1 °C
Ják: 2,9 °C Szentg.-Farkasfa: 5,1 °C
Szombathely: 2,9 °C Kőszeg: 5,4 °C
Bérbaltavár: 3,0 °C Kendig-csúcs: 8,5 °C
Vasalja: 3,0 °C Peresznye: 8,7 °C
Egyházasrádóc: 3,2 °C Pápoc: később

(adatok forrása: OMSZ /MET-ÉSZ, ogimet.com/, www.metnet.hu, www.wunderground.com, www. idokep.hu)

 

Kétvölgy: -0,8 °C Káld: 2,1 °C
Magyarszombatfa: 0,2 °C Szombathely: 2,1 °C
Kercaszomor: 0,2 °C Söpte: 2,5 °C
Rábagyarmat: 0,4 °C Kőszeg: 2,6 °C
Bérbaltavár: 0,6 °C Bükfürdő: 2,9 °C
Bucsu: 0,8 °C Csipkerek: 2,9 °C
Gasztony: 1,2 °C Szentg.-Farkasfa: 3,4 °C
Vasalja: 1,4 °C Sitke: 4,1 °C
Vép: 1,6 °C Sárvár: 4,2 °C
Ják: 1,9 °C Peresznye: 6,4 °C
Boba: 2,0 °C Kendig-csúcs: 6,6 °C
Egyházasrádóc: 2,1 °C Pápoc: később

(adatok forrása: OMSZ /MET-ÉSZ, ogimet.com/, www.metnet.hu, www.wunderground.com, www. idokep.hu)

 

Kétvölgy: -0,8 °C Káld: 1,6 °C
Bucsu: -0,1 °C Kőszeg: 1,6 °C
Kercaszomor: -0,1 °C Gasztony: 1,7 °C
Magyarszombatfa: 0,3 °C Egyházasrádóc: 1,8 °C
Rábagyarmat: 0,5 °C Söpte: 2,1 °C
Bérbaltavár: 0,6 °C Csipkerek: 2,5 °C
Vép: 0,8 °C Peresznye: 3,2 °C
Bükfürdő: 1,2 °C Szentg.-Farkasfa: 3,3 °C
Szombathely: 1,2 °C Sárvár: 3,4 °C
Vasalja: 1,2 °C Sitke: 4,0 °C
Boba: 1,5 °C Kendig-csúcs: 7,3 °C
Ják: 1,5 °C Pápoc: később

(adatok forrása: OMSZ /MET-ÉSZ, ogimet.com/, www.metnet.hu, www.wunderground.com, www. idokep.hu)

Írta és a térképeket, fényképeket készítette: Hérincs Dávid