Kezdőlap

 

Egy trópusi ciklon a "sivatagban", és egy szubtrópusi a hideg vízben

A nagykönyvekben az áll, hogy trópusi ciklonok leggyakrabban a kiterjedt, meleg vizű óceáni területek felett alakulnak ki, míg szubtrópusi ciklonok előfordulhatnak mérsékelten meleg, de azért többnyire 20 °C feletti hőmérsékletű víz esetében is. A trópusi és szubtrópusi ciklonok azonban szeszélyes időjárási képződmények, sokszor fittyet hánynak az "előírásokra", és mennek a "saját fejük" után. Így volt ez azzal a szubtrópusi ciklonnal is, ami Chile partjaitól nem messze alakult ki a 18 °C-os vizek felett. Ráadásul oda már a trópusi ciklonokat monitorozó szervezetek szeme sem lát el, de nem ok nélkül, hiszen ezeken a tájakon a hideg óceáni áramlatok miatt nagyon ritkán fordulnak elő hasonló ciklonok (legutóbb épp 3 éve volt hasonló: link), így hivatalosan nem lett besorolva és elnevezve a ciklon. Néhány nappal később az arab-tengeri térségben fejlődött ki a Sagar nevű vihar, ami pedig megmutatta, hogy egy jó trópusi ciklon kis helyen is elfér, ugyanis a keskeny Ádeni-öbölben haladt végig.

Hideg vizes lubickolás szubtrópusi módra a Csendes-óceánon

Május legelején alakult ki az ominózus mérsékelt övi ciklon a Csendes-óceánon, mely aztán jól nevelten a nyugatias áramlással haladt nyílegyenesen kelet felé Dél-Amerika irányába. Május 5-én azonban a ciklon beleütközött egy előtte elhelyezkedő anticiklonba, így jelentősen lelassult, és ezzel együtt átmenetileg meg is erősödött. 5-én érte el a legnagyobb erősségét, ekkor a hátoldalán kiterjedten 80-85 km/h-s szélsebesség volt jellemző a műholdas mérések alapján. Ezzel együtt azonban megkezdődött a ciklon okkludálódása is. A ciklonközpont körül már ezen a napon és 6-án is megfigyelhető volt egy konvektív gyűrű, ami jelezte, hogy az okklúziós záródás meleg magvúként következett be, és ez kedvező kiindulási feltételt szolgáltatott a ciklon további fejlődésének, átalakulásának.


A Csendes-óceán délkeleti részén létrejött, és addigra már okkludálódott ciklon még mérsékelt öviként,
de már egyre határozottabb konvekcióval a központja körül 2018. május 5-én és 6-án
Forrás: NASA

A blokkoló anticiklon hatására a ciklon a következőkben északias irányba fordult, de mivel közel helyezkedett el Chile partjaihoz, az ottani hideg tengeráramlatok miatt a korábbiakhoz képest csak minimálisan melegebb, 18-19 °C-os víz fölé került. A légköri feltételek viszont a következő két napon még kedvezőek voltak, mivel gyenge marad a szélnyírás a ciklon térségében, felette pedig hideg levegő tartózkodott, így a megfelelő labilitás is rendelkezésre állt számára. Ennek köszönhetően, a korábbi frontok feloszlásával 7-én szubtrópusivá alakult a ciklon, gyenge szubtrópusi viharnak megfelelő, 65-80 km/h-s szélsebességgel. Ezután 9-ére virradóéjszakáig pulzáló, de olykor meglehetősen jól szervezett konvekció volt tapasztalható a ciklonközpont körül, különösen 7-én és 8-án este.


A ciklon jól fejlett szubtrópusi viharrá alakulva 2018. május 7-én és 8-án
Forrás: NASA

Május 9-én viszont a légköri feltételek egyre kedvezőtlenebbé váltak a ciklon számára, ugyanis megnövekedett a szélnyírás, illetve szárazabb és melegebb levegő jutott be a ciklon áramlási rendszerébe. Emiatt a reggeli órákra megszűnt a mélykonvekció a ciklon környezetében, és napközben már csak egy alacsonyszintű felhőörvényként maradt fenn, majd 10-én feloszlott.


A ciklon jelentősen legyengülve 2018. május 9-én
Forrás: NASA

A ciklon jellegzetes átalakulása jól nyomon követhető volt a műholdas szélméréseken is. 5-én, amikor a ciklon mérsékelt öviként a legerősebb volt, nagy területen elérte a szélsebesség a 75-85 km/h-t (lila szélzászlók) a ciklon déli és nyugati felén (hátoldalán). Emellett ekkor még jól látható volt a szélmezőben az okklúziós front (lila vonal) menti összeáramlási zóna, és a front két oldalán tapasztalható jelentősebb szélsebesség-eltérés (aszimmetria). Az átalakulás után viszont - a szubtrópusi és trópusi ciklonokra jellemző módon - az erősebb szelek zónája (piros-barna-lila szélzászlók) jóval kisebb kiterjedésű lett a ciklon körül, miközben a ciklonközpontban megjelent a szokásos szélcsendesebb terület. Maga a szélmező pedig szimmetrikusabb is lett, vagyis viszonylag egységesen alakultak a szélsebességek a ciklonközpont körül. A mérések alapján 8-ára virradó éjszaka volt a legerősebb a szubtrópusi ciklon 75 km/h körüli szélsebességgel.


A METOP-ASCAT szenzor által mért szél a ciklon környezetében 2018. május 5-én és 8-án
Forrás: NOAA

Műholdanimáció a ciklon mérsékelt öviként történő megerősödéséről és átalakulásáról:

 

Trópusi ciklon a sivatagok között

Az Arab-tengeren a nyári monszun időszak előtt és után, vagyis késő tavasszal és ősszel fordulnak elő általában trópusi ciklonok. Ezek egy része a nyílt óceánon tölti egész életét, míg a többi az Indiai-félsziget nyugati oldalán vagy az Arab-félsziget déli, délkeleti részén (ritkábban esetleg Szomália keleti részén) ér partot. Olykor az is megesik, hogy az Indiai-óceánon kialakult és Indián keresztülhaladt ciklon éri el a tengert keletről, ahol aztán kedvező légköri viszonyok mellett újra megerősödhet. A térség idei első, május közepén kialakult trópusi ciklonja azonban szinte példa nélküli tettet hajtott végre, ugyanis hosszában végighaladt a keskeny Ádeni-öbölben, amire korábban csak egy (közepes erősségű) trópusi vihar volt képes 1984-ben (az öböl keleti felét azonban több ciklon is érintette már, köztük hurrikánok is). A ciklon már eleve az öböl közelében, Szomália partjainál kezdett kifejlődni, és mire május 16-án trópusi vihar lett, már el is érte az öböl bejáratát.


A fejlődőben lévő depresszió Szomália partjai mellett 2018. május 15-én, majd Sagar néven trópusi viharrá alakulva másnap
Forrás: NASA

A Sagar névre keresztelt ciklon számára kedvezőek voltak a légköri feltételek, és az öböl vize is igencsak meleg, 30-32 °C-os volt előtte. Így hiába a sivatagok közelsége, az öbölben nyugat-délnyugat felé haladva fokozatosan erősödött egészen 18-áig, amikor megközelítette az öböl nyugati végét. Mindeközben egy kis méretű, kompakt ciklonná vált, jól fejlett struktúrával. 18-án olykor még egy szemszerű képződmény is megjelent a központjában, és a mikrohullámú tartományban készült műholdas mérések is utaltak szemfal meglétére. Így, bár a hivatalos szervezetek csak 100 km/h-ra becsülték benne a maximális szélsebességet, amivel erős trópusi viharnak számított, Sagar minden bizonnyal elérte a Saffir-Simpson hurrikánskálán már 1-es erősségnek számító 120 km/h-s szélsebességet. Erre a műholdas szélmérések is utaltak, ugyanis 18-án 100-110 km/h-s szélerősséget mértek, viszont a kis méretű ciklonok erősségét köztudottan alábecslik, így a tényleges szél ennél kissé nagyobb lehetett.


Sagar meglehetősen kompakt trópusi ciklonná alakulva a sivatagok között 2018. május 17-én és 18-án
Forrás: NASA

Sagar 19-én reggel elérte Szomália északnyugati partvidékét, ez ezzel ez lett a valaha legnyugatabbra partot érő ciklon az Arab-tenger térségében, illetve egyben a Szomáliában valaha partot ért legerősebb ciklon, még a hivatalosan megadott széladatok alapján is. A partot érés előtt ugyan már kissé gyengült a ciklon, de a valóságban még így is közel hurrikán erejű szeleket produkálhatott. A szárazföld felett napközben még megőrizte szervezett struktúráját, és a környező partvidékeken éjszaka is kialakultak hozzá kapcsolódva zivatarok, 20-án azonban végleg feloszlott Etiópia felett. A térségből csak egy-két mérési adat volt elérhető, de a ciklon a part menti területeken, különösen Jemen déli részén és a partot érés környéki helyeken a sivatagi körülményekhez mérten extrém mértékű csapadékot produkálhatott. Ezt megerősíti, hogy Dzsibuti-ban 19-én 109 mm csapadékot mértek. A ciklon főként ezeknek a kiadós esőzéseknek köszönhetően károkat is okozott, illetve áldozatokat is követelt.


Sagar nem sokkal a partot érés után 2018. május 19-én, még jól fejlett struktúrával
Forrás: NASA

A Sagar ciklon szintén végigkövethető volt műholdas szélmérések által is. Itt azonban nem a ciklon erőssége, hanem annak igen apró mérete volt az érdekesebb: a trópusi vihar erősségű (65 km/h-t elérő vagy meghaladó, barna-lila szélzászlókkal jelölt) szélsebességek a ciklon központja körül mindössze kb. 50 km sugarú körre terjedtek ki. A 18-ai második mérésben láthatóak a már említett 100-110 km/h-s erősséget mutató (sötétlila) szélzászlók.


A METOP-ASCAT szenzor által mért szél a ciklon környezetében 2018. május 5-én és 8-án
Forrás: NOAA

Műholdanimáció a ciklonról a kialakulásától a feloszlásáig: