Kezdőlap

 

Kiadós csapadék Vas megyében 2014. szeptember közepén

Előzmények:
2014 nyara száraz idővel kezdődött, június végén azonban egy hosszan tartó csapadékos időszak vette kezdetét. A megye legnagyobb részén júliusban és augusztusban egyaránt 100 mm feletti csapadék hullott, sőt az előbbi hónapban Kőszegen a 20 0mm-t is meghaladta a csapadékösszeg. Ezen két hónap csapadékának nagy része pedig záporokból, zivatarokból hullott, gyakran rövid idő alatt nagy mennyiségben. A csapadékos időjárás szeptemberben is folytatódott, hisz rögtön a hónap első napjaiban egy több napig felettünk veszteglő frontálzónából jelentős, sokfelé 50 mm feletti eső esett. 5-én este a megye középső és délnyugati részén zivatar is előfordult. Ez utóbbi napon a kissé több napsütésnek köszönhetően megyeszerte kevéssel 25 fok fölé emelkedett a hőmérséklet, de
a környező napokban jellemzően 20 és 25 fok közötti, sőt 1-jéén és 2-án jóval 20 fok alatti csúcsértékeket mérhettünk. Az éjszakák ugyanakkor a sok felhőnek köszönhetően enyhék voltak. 8-án egy közeledő hidegfront előtt még meleg levegő áramlott fölénk, így ekkor délután ismét 25 fok fölé melegedett a levegő. 9-én azonban megérkezett a front, újabb markáns változást hozva.

"A három évszak napja" - szeptember 9.:
A nyugatról fölénk érkező kissé melegebb és nedvesebb levegő, a korábban hullott jelentős mennyiségű csapadék, valamint a derültebb és szélcsendesebb éjszakák hatására már szeptember 8-ára virradóan is előfordult néhol köd. Ez Egyházasrádócon már röviddel napkelte után feloszlott, de a Rába völgyének nyugati felén kissé tovább tartotta magát. 9-én azonban már többfelé képződött köd, és főleg a megye északi határán (a Fertő-tó vidékéről átnyúlva), valamint az őrségi és a Rába-menti vidékeken néhány órával napkelte utánig meg is maradt. Egyházasrádócon is sűrűbbnek és tartósabbnak bizonyult a köd az előző napinál, igazi őszi hangulatúvá téve a reggelt.


Sűrű köd Egyházasrádócon 9-én, a reggeli órákban

Délelőtt azonban mindenütt megszűnt a köd, és a közeledő hidegfront előtt még napos idő alakult ki, kevés felhővel. Mindeközben a hőmérséklet gyorsan emelkedett, a délelőtt derekára már mindenütt átlépte a 20 fokot. A napos, kellemesen meleg időjárás mellé tavaszias érzetet kölcsönöztek az éppen virágzó "tavaszi növények", mint pl. az eper, az orgona, az aranyeső vagy az ibolya.Általában tavasszal virágzó növények - ezúttal szeptemberben

A déli óráktól már nyárias arcát mutatta az időjárás. A hőmérséklet ekkor egyre többfelé elérte, majd meg is haladta a 25 fokot, miközben északnyugat felé, az Alpokban a front előterében erőteljes gomolyosodás indult meg. Nem sokkal dél után a Kőszegi-hegységtől északnyugatra ki is alakultak az első záporok, zivatarok, melyek komótosan közeledtek a határ felé. A rendszer előtt folyamatosan erős gomolyfelhő-képződés zajlott, és 2 óra körül már a határnál pattant ki egy újabb cella. Ebből a megye északnyugati részén több helyen, köztük Egyházasrádócon is lehetett dörgéseket hallani.


A megye északnyugati részén kialakuló zivatarok Egyházasrádócról nézve

A zivatar végül Szombathely térségéig jutott el, de ott legyengült. Az erőteljes konvekció azonban folytatódott a környezetében, így újabb magasba törő gomolyok, majd zivatarfelhők keletkeztek tőle délre, illetve a megye nyugati részén. Ezzel egy időben a záporok, zivatarok által érintett területeken már több fokkal visszaesett a hőmérséklet, másutt azonban még maradt a meleg, fülledt idő.


A megye északnyugati részén kialakuló zivatarok Egyházasrádócról nézve

Később, 4 óra körül a fő "akciócentrum" már áttevődött a megye délnyugati térségére. A zivatarok ekkor egy kisebb tömbbe álltak össze, melyben Szentgotthárd mellett egy erősebb zivatargóc is kialakult, heves záporesőt és kisebb jégesőt okozva. A csapadékzóna északi része Egyházasrádócot is érintette. A faluban gyenge, időnként közepes záporeső hullott, eleinte ritka, de közelebbi, majd kissé gyakoribb, de távolabbi dörgések közepette. A zivatarok később délkelet felé helyeződtek át, így lassanként mindenütt megszűnte a dörgések, de szórványosan még előfordult kisebb zápor. Mivel eközben nyugat felől felszakadozott a felhőzet, többfelé meg lehetett figyelni szivárványt is. A záporokból, zivatarokból általában csapadéknyom és 5 mm közötti csapadék hullott, de lokálisan, főleg a nyugati határ mentén 10 mm feletti összegek is előfordultak. Rábafüzesen a zivatarból hirtelen lehulló eső átmenetileg elöntötte az utcákat is.


Szivárvány Egyházasrádócon a csapadék elvonulta után kelet-északkelet, majd kicsit később  délkelet felé

Sekély ciklon jelentős csapadékkal:
A hidegfront éjszaka áthaladt a megye felett, de az ország középső részén megállt, és behullámzott. Így 10-én egész nap erősen felhős vagy borult volt az idő, de csak néhol fordult elő kisebb csapadék. 11-ére virradóan a front déli végén egy sekély mediterrán ciklon keletkezett Észak-Olaszország felett, mely a nap végére Magyarország nyugati része fölé helyeződött. A ciklon felhőzete már reggelre beborította az eget, de a nap első felében még csak helyenként hullott belőle kisebb eső. A déli óráktól dél felől azonban egyre többfelé kezdődött erősebb intenzitású csapadékhullás, mely éjszaka is kitartott. A csapadék 12-én kora reggel szűnt meg dél felől, de az ég egész nap borult maradt. Ugyanekkor  Észak-Olaszország felett egy újabb ciklon alakult ki, mely szintén Magyarország felé vette az irányt. A ciklon csapadékrendszere az éjszakai órákban érte el Vas megyét délnyugatról, és reggelre át is vonult felettünk. Ezen néhány óra alatt azonban sokfelé volt intenzív eső, záporeső, sőt délnyugaton zivatar is előfordult, így összességében megyeszerte 20 mm feletti, sőt a déli, délnyugati vidékeken helyenként 40-50 mm közötti csapadék hullott. Ezen két nap kiadós csapadéka (a korábbi sok eső miatt már telített talaj révén) gyors és jelentős áradást indított el a kisebb patakokon és a nagyobb folyókon egyaránt, illetve több helyen alakultak ki helyi elöntések belvíz által is. A legsúlyosabban érintett helyek a Rába felső szakaszán, Szentgotthárd és Körmend között voltak, ahol lakott területeket is elárasztott a víz.

A csapadékzóna elvonultával 13-án délelőtt kelet felől egyre többfelé felszakadozott, csökkent a felhőzet, így hosszabb-rövidebb időre mindenütt kisütött a nap. Ezáltal melegebb is lett, az előző két nap 15, 16 fok körüli délutáni hőmérsékletei után megyeszerte 20 fok körüli maximumokat mérhettünk. A napsütés hatására azonban gomolyfelhő-képződés indult meg, és délután néhol kisebb záporok is kialakultak, de ezekből jelentős csapadék sehol sem hullott.


Zápor Egyházasrádóctól északkeletre és keletre 13-án délután

A ciklon 14-ére már gyengülni kezdett, illetve a középpontja lassanként eltávolodott tőlünk dél felé. Az áramlási rendszerében viszont délkelet, majd kelet felől továbbra is nedves léghullámok érkeztek térségünkbe. 14-én nagyrészt borult volt az ég, csak késő délután szakadozott fel helyenként a felhőzet. A késő délelőtti órákban kelet-délkelet felől egy kiterjedt, záporos jellegű csapadékzóna érte el a megyét, melyből különösen az északkeleti területeken hullott jelentős mennyiségű, 10-20 mm csapadék. Az éjszakai órákban, illetve másnap reggel elszórtan még előfordult kisebb eső, szitálás. Napközben fokozatosan felszakadozott a felhőzet, és hosszabb-rövidebb időszakokra már mindenütt kisütött a nap. Délután, este azonban helyenként záporok is kialakultak, de ezekből már csak lokálisan hullott nagyobb mennyiségű csapadék.

Javulás reggeli ködökkel:
16-án a távolodó sekély ciklon, illetve az északkeletről fölénk húzódó anticiklon közös áramlási rendszerében már szárazabb levegő érkezett fölénk. Éjjel elvékonyodott, felszakadozott a felhőzet, ennek nyomán viszont reggelre több helyen sűrű köd képződött. Ennek feloszlása után az időnként erősebben megnövekvő gomolyfelhőzet mellett néhány órára a nap is kisütött, és csupán egy-két helyen fordult elő kisebb zápor. 17-ére tovább csökkent a felhőzet, reggel azonban főként a megye délnyugati, nyugati részén ismét előfordultak ködös területek. Napközben már napos időben volt részünk, melyet csak kevés gomolyfelhő zavart, és csapadék sehol sem hullott. Hasonlóképp több órára kisütött a nap 18-án és 19-én is, amikor a reggeli ködfoltok feloszlása után csak fátyolfelhők jelentek meg időnként az égen. 20-án a magasban érkező enyhébb levegő és a teljesen leálló szél hatására főként a megye keleti és középső részén kiterjedt és tartós köd képződött, mely helyenként csak késő délelőtt oszlott felt, ezt követően azonban - fátyolfelhők által szűrten - ismét sokat sütött a nap. A kevesebb felhő miatt az éjszakák ezekben a napokban hűvösebbek lettek, 18-án több helyen 10 fok alá, míg 19-én aköré csökkent a hőmérséklet. A maximumok viszont emelkedtek, a 16-án, 17-én és 18-án tapasztalható kevéssel 20 fok feletti értékek után 19-én és 20-án már 24, 25 fok köré melegedett fel a levegő.


Köd Egyházasrádócon 18-án és 19-én reggel

Csapadékadatok:
A 9-étől 16-áig terjedő 8 napos időszakban megyeszerte jelentős, általában 50 mm feletti csapadék hullott. A legtöbb eső a megye délnyugati csücskében esett, ott több helyen a 80, sőt Szentgotthárd közvetlen közelében a 90 mm-t is meghaladta a csapadékösszeg. A legkevesebb csapadékot pedig a megye nyugati és északi határvidékén, illetve a keleti területeken mérték, kevéssel 60 mm alatti összegekkel.

Néhány Vas megyei település csapadékadata a 9. és 16. közötti időszakban (forrás: OMSZ (MET-ÉSZ, ogimet.com), www.nyuduvizig.hu, www.metnet.hu, www. idokep.hu)
*: kerekített napi adatok alapján,  kék írás: vízügyes (NYUDUVIZIG) adatok,
**: Szentgotthárdon műszaki okok miatt 16-án 22 órától nem volt csapadékmérés, így az adat az addig lehullott csapadékot tartalmazza

 

Szentgotthárd: 96,2 mm** Sárvár: 66,5 mm
Csipkerek: 83 mm* Söpte: 63,9 mm
Magyarszombatfa: 82 mm* Pinkamindszent: 62,5 mm
Rábagyarmat: 80,9 mm Peresznye: 58,8 mm
Katafa: 78,0 mm Karakó: 58,7 mm
Körmend: 78,0 mm Boba: 58 mm*
Ják: 74,4 mm Felsőcsatár: 57,9 mm
Kőszeg: 72,9 mm Gór: 56,6 mm
Szombathely: 72,7 mm Pornóapáti: 56,3 mm
Vép: 71,3 mm Sitke: 48 mm*
Egyházasrádóc: 69,0 mm    

Az esettanulmányban szereplő fotók kattintással nagyíthatók.

Írta, a fényképeket és a térképet készítette: Hérincs Dávid