Kezdőlap

 

Qendresa - Mediterrán ciklon trópusi és szubtrópusi jegyekkel

Bevezető:

2014 novemberének elején Európa középső része felett egy nagy kiterjedésű anticiklon helyezkedett el. Ennek keleti peremén észak felől hideg levegő áramlott dél felé, míg a nyugati felén, az Atlanti-óceán felett elhelyezkedő ciklonrendszer előoldalán enyhe légtömegek érték el Nyugat-Európát. Ez utóbbi légköri képződmény kelet felé haladt, de az anticiklon miatt csupán lassan tudott mozogni, és a hosszan elnyúló frontzónája mentén több önálló peremciklon is kialakult. Mindeközben az előoldalán tovább erősödött a délnyugatias áramlás, mellyel a ciklon páradús, szubtrópusi eredetű levegőt szívott magába. Mivel a hullámzó frontrendszer igen lassan helyeződött át, belőle különösen az Alpok déli oldalán jelentős mennyiségű csapadék hullott, egyes helyeken a 400-500 mm-t is elérte a 2-3 nap alatt lehullott csapadékösszeg. Eközben Magyarországon a frontzóna előtt nagy mértékű melegedés zajlott le, mely 7-én érte el csúcspontját, amikor délen 23-24 fok köré emelkedett a hőmérséklet. Ezen a napon pedig egy újabb, a korábbiaknál jóval erősebb ciklon fejlődött ki a Földközi-tenger felett, Szicíliától nyugatra. A ciklonnak a Berlini Szabadegyetem a Qendresa nevet adta.

A ciklon első szakasza:

A kialakult mediterrán ciklon rendkívül gyorsan kimélyült, délelőtt 9 órakor Pantelleria szigetén már 992 hPa-os légnyomást mértek. Ekkor már meg is kezdődött az okklúziója (a meleg- és a hidegfront összeolvadása), majd a ciklon központjában rövidesen egy önálló örvény alakult ki, melyet egyre inkább szervezett, konvektív (záporokkal, zivatarokkal tarkított) csapadék jellemzett. A ciklon délután fél 2 körül érte el Linosa szigetét, ahol a meteorológiai paraméterek alakulása nagyban hasonlított a trópusi ciklonokban megszokottra:

A kissé délnyugatabbra fekvő Lampedusa szigetén az óránkénti adatok között 994 hPa volt a legalacsonyabb légnyomás 2 órakor, de ott a legerősebb átlagszél elérte a 80 km/h-t, a legnagyobb széllökés pedig a 119 km/h-t.

A Linosa-n mért, fél óránkénti meteorológiai adatok:


Forrás: Infoclimat

Műholdképek az érintett területekkel:


Forrás: Eumetsat

A ciklon második szakasza:

A ciklon a következőkben tovább folytatta útját keleties irányba. Este 6 óra körül elérte Málta szigetét, ahol a Linosa-ihoz hasonlóan alakultak a meteorológiai paraméterek. A Luqa-i meteorológiai állomáson a nyomássüllyedés üteme ugyan kissé elmaradt a Linosa-itól, de a minimális légnyomás nagy valószínűséggel ott is kevéssel 985 hPa alatti volt, ugyanis az óránkénti adatok során kerekítve 985 hPa-nak bizonyult a legalacsonyabb érték 6 órakor. A hőmérséklet viszont itt összesen 5 fokot emelkedett, majd 3 fokot csökkent vissza, ami arra utal, hogy a ciklon meleg magja még határozottabb lett. Mindemellett a legerősebb széllökés elérte a 119 km/h-t, sőt a közvetlenül a tengerparton egy nem hivatalos mérőállomás 154 km/h-s széllökést is jelentett. A ciklon nagyobb szervezettségét a műhold- és radarképek is megerősítették. Utóbbin már egy határozottan spirális, szemszerű, de még nem teljesen zárt csapadékrendszer látszott, melynek központja épp a sziget felett haladt át.

A máltai meteorológiai szolgálat radarképe:


Forrás: Severe Weather Europe (facebook)

A Luqa-n mért, óránkénti meteorológiai adatok:


Forrás: Infoclimat

A ciklon éjszaka is megőrizte szervezettségét, miközben Szicíliát délkeletről megkerülve északkelet, majd észak felé kanyarodott. Kora hajnalban azonban visszafordult dél-délnyugat felé. A műholdképeken ekkor már jól fejlett szemmel rendelkezett, és ugyanezt a szicíliai radarképek is megerősítették. Utóbbiak alapján időről időre teljesen zárttá vált a szemfal, vagyis a csapadékzóna teljes egészében körülölelte a szemet. A ciklon reggel megközelítette a Szicília keleti részén fekvő Augusta-t. Itt még megfigyelhetőek voltak a trópusi jegyek, de a nyomásesés már az előző nap elkezdődött és jóval mérsékeltebb ütemű volt. Ez egyrészt annak volt köszönhető, hogy a ciklonközpont nem pont felette haladt át, másrészt a szárazfölddel való kölcsönhatás, illetve a kedvezőtlenebbé váló légköri feltételek hatására maga a ciklon is gyengülni kezdett. A partot érés után a radarképeken egy ideig még meg lehetett figyelni a trópusi ciklonokra jellemző spirális csapadékmezőt. Később viszont hamar szervezetlenebbé vált a ciklon, és bár délelőtt újból kijutott a tenger fölé, már nem tudott visszaerősödni. A lassú, fokozatos gyengülése során éjszaka teljesen megszűnt benne a zivatarképződés, majd 9-én fel is oszlott.

Szicíliai radarképek a partot érés előtt (05:20) és után (08:00):


Forrás: Girovaghi

Az Augusta-n mért, fél óránkénti meteorológiai adatok:


Forrás: Infoclimat

Műholdképek az érintett területekkel:Forrás: Eumetsat

Összegzés:

A mediterrán ciklon már a kezdetektől fogva számos trópusi jeggyel rendelkezett, ugyanakkor a teljes átalakulás (trópusi jellegű ciklonná) nem tudott végbemenni. Ez annak volt köszönhető, hogy a ciklon körül végig megmaradt annak frontrendszere is. Bár 8-án a frontok már elkezdtek feloszlani, ekkor maga a ciklon is jelentősen gyengült. Ennek oka egyrészt a környezetébe áramló stabilisabb levegő, másrészt az erősödő magassági szél volt. A műholdas szélmérések szintén nem erősítették meg a trópusi jelleget, ugyanis a ciklonhoz - a központ szűk környezetét leszámítva - meglehetősen kiterjedt és aszimmetrikus, vagyis inkább a mérsékelt övi ciklonokra jellemző szélmező tartozott. A részleges átalakulást elősegíthette, hogy a tengervíz-hőmérséklete a régióban még 21-23 °C körüli volt, mely érték mellett az Atlanti-óceánon is alakultak már ki trópusi ciklonok mérsékelt övi ciklonokból. Összességében a ciklon inkább szubtrópusi jellegűnek nevezhető, hisz az ilyen ciklonokra éppen az jellemző, hogy a belső mag környéke már trópusi jellemvonásokkal rendelkezik, a külső területeik viszont még mérsékelt övi jellegzetességeket hordoznak.

Műholdkép-animáció a ciklon teljes két napos életfázisáról (7-én 06:00-tól 9-én 06:00-ig), melyen jól látható a központ trópusi jellegű struktúrája, ugyanakkor a szinte végig megmaradó frontális felhőzet is:


Forrás: Sat24