Kezdőlap

 

Sok-sok köd, enyheség, egy kis hó és hideg, mi az? - 2018 novembere

Előzmények:
2018 ősze meglehetősen "furcsa", végletes időjárást hozott. Szeptember 21-éig nyárias idő uralkodott gyakran 25 fok feletti csúcsértékekkel és enyhe éjszakákkal. Ezután viszont szinte átmenet nélkül belecsöppentünk a vérbeli októberi időbe, ugyanis 15-20 fok közé esett vissza a maximum-hőmérséklet. Sokkal szokatlanabb volt ugyanakkor a minimumok alakulása. Bár ilyen jellegű statisztikák nem elérhetőek, a megye legnagyobb részén minden bizonnyal rekord hosszú időszakon át, július 3-ától egészen szeptember 24-éig nem fordult elő 10 fok alatti minimum-hőmérséklet. Szeptember 25-én azonban sokfelé rögtön 5 fok alá csökkent a hőmérséklet, 26-ára virradóan pedig főként a megye déli és nyugati részén helyenként gyenge fagy is előfordult. Ahol viszont ekkor nem jött össze az első fagyos nap, ott még közel két hónapot kellett erre várni, mivel október, illetve a november első fele ismét tartósan enyhe időt hozott. Legalább ennyire szélsőséges volt a csapadék eloszlása is. Szeptember első 4 napján megyeszerte 70-90 mm körüli, de helyenként 100 mm-t is meghaladó csapadék hullott, majd ezt követően november közepéig csupán 20-40 mm körül alakultak a több, mint kéthavi csapadékösszegek.

Enyhe, de ködös novemberkezdet:
A hosszúra nyúló októberi vénasszonyok nyarának egy frontokkal tarkított időszak vetett véget a hónap végén, ami egy mediterrán ciklonnal zárult. E mögött déliesre forduló áramlással ugyan ismét enyhébb, de egyben nagyobb nedvességtartalmú légtömeg érkezett fölénk november elejére, kisebb csapadék viszont csak 1-jén és 2-án fordult elő. Időközben ugyanis Magyarországtól északkeletre egy anticiklon erősödött meg, melynek pereme benyúlt fölénk is. A nedves, meleg légtömeg a legyengülő áramlással együtt Vas megye szerte meghozta az ősz hamisíthatatlan kellékét, amit eddig csak ritkán "élvezhettünk": az egyre makacsabb ködöt. Már rögtön 3-ára virradóan sokfelé alakult ki köd, ami kissé megemelkedve, rétegfelhőzetként sokfelé egész nap megmaradt, és a következő 2 nap is hasonló időt hozott. Érdekességképp megemlítendő, hogy éjszakánként minden nap felszakadt egy-két órára a felhőtakaró, mely lehetővé tette az erősebb lehűlést, míg nappal a borongós idő visszafogta a hőmérsékletet. Így napról-napra hűlt kissé a levegő, és a hónap elején jellemző 7-10 fok körüli éjszakai és 18-19 fok körüli nappali értékek 4-5 fok, illetve 13-14 fok köré estek vissza.  6-a és 7-e átmeneti változást hozott, mivel ekkor egy nyugat-európai ciklon előoldalán határozottabbá vált a délies áramlás, ami átmenetileg felszaggatta a ködöt, és a napsütés hatására 16-18 fok köré emelkedett délután a hőmérséklet. A következő 3 napon azonban az anticiklonális hatás visszaerősödésével visszatért a ködös, erősen felhős és hűvös idő, helyenként már szitálással tarkítva. 11-én viszont újabb ciklon lépett színre a nyugati végeken, és próbálta áttörni a ködöt délies szelével, de ezúttal is csak két napra sikerült neki. Ezen a napon volt a legenyhébb idő a hónapban, a megye déli felén 20-21 fok is előfordult, de északon is 16-19 fokig melegedett fel a levegő. 12-én sem volt sokkal hűvösebb, délen még mértek 19-20 fokos csúcsértékeket, de ekkor délelőtt már sokfelé volt újfent köd. 13-án pedig egy napra utoljára újra beállt az egész nap párás-ködös, rétegfelhős idő, és nem volt melegebb 10-15 foknál.


Sűrű köd a Kőszegi-hegységben november 3-án és Egyházasrádócon 6-án - a tartósan enyhe időben helyenként jelentősebb virágzásnak indult a repce

Lehűlés, havazás:
A hónap közepén továbbra is az északi anticiklon alakította az időjárásunkat, de ez a nyugat-európai ciklontevékenység jelentős gyengülésével fokozatosan áthelyeződött Skandinávia térsége fölé. Ennek köszönhetően északkeletire fordult felettünk az áramlás, amivel száraz, hideg, kontinentális légtömeg érkezett fölénk. Ennek köszönhetően megszűntek a ködök és naposra fordult az idő, ám egyre csípősebb lett a levegő. 15-étől mind több helyen jelentek meg az éjszakai fagyok, így a bevezetőben említett hosszú várakozás után ott is meglettek az első fagyos napok, ahol szeptember végén még nem jött össze a 0 fok alatti minimum. 17-én reggel a szélcsendesebb helyeken már -4, -5 fok körüli értékeket is mérhettünk, másnap viszont a megnövekvő felhőzet meghiúsította az ennél is alacsonyabb értékek előfordulását, pedig akkor volt a legszárazabb a levegő, és immár megyeszerte leállt a szél. A leszakadó hideg légtömeg mediterrán ciklonokat is generált, melyek hoztak egy kis ízelítőt a télből. Már 18-án is előfordult néhol kisebb hóesés, 19-ére virradóan pedig az első mediterrán ciklon jóvoltából megyeszerte havazás kezdődött, és délelőttig sokfelé alakult ki 1-3 cm-es hótakaró, igaz, ez a magasabb dombok és a Kőszegi-hegység kivételével el is olvadt délután. 20-án újabb mediterrán ciklon érkezett, de a lassú melegedés miatt ebből már vegyesen fordult elő eső, havas eső és hó. Az őrségi és vend-vidéki dombokon, illetve a Kőszegi-hegységben ezúttal is létrejött pár cm-es friss hólepel. A Kőszegi-hegység magasabb részein így ekkorra feltehetőleg az 5 cm-t is elérte vagy meghaladta a hóvastagság, bár a még meleg talaj miatt alulról ott is olvadt a hó a tartós fagy ellenére.


Friss hó Vépen november 19-én délelőtt (Dombai László fényképe) és Farkasfán 20-án délelőtt (Korpics Csaba fényképe)

Vissza a ködbe:
A kis téli intermezzót követően 21-étől visszatért az enyhébb idő, ám már barátságtalanabb formában. Kellően erős légmozgás híján ugyanis az alacsonyabb szinteken megülepedett a nedves levegő, így november 27-éig a megye legnagyobb részén egyáltalán nem láthattuk a napot. A borongós idő mellé többször társult köd, illetve szitálás vagy kisebb eső is. A hőmérséklet pedig bebetonozódott, éjjel-nappal 5-6 fok körüli értékeket mérhettünk. Ezeknek a napoknak és a hónap elejének köszönhetően megyeszerte kiemelkedően sok ködös nappal zárt a november, Egyházasrádócon például 17 napon csökkent 1 km alá a látótávolság.


Szitálás-cseppek Egyházasrádócon november 24-én és köd másnap

Hó végi hó és hideg:
25-én egy újabb mediterrán ciklon ért el bennünket, így akkor és 26-án hosszú idő után kiadós eső áztatta a földeket. A két nap alatt megyeszerte 30-40 mm csapadék hullott. Időközben pedig Észak-Európából újabb adag hideg indult meg délre, ami 27-ére virradóan érte el az országot. Üröm az örömben, hogy ekkorra a mediterrán ciklon gyengülni és távolodni kezdett, így hiába váltott át az eső hóba, már csak néhány mm csapadék hullott. Ráadásul a lehűlés is lassú volt, ezért napközben nem tudott megmaradni a hó. Estefelé, amikor már 0 fok köré vagy kevéssel az alá csökkent a hőmérséklet, ugyan több helyen kialakult átmenetileg vékony hólepel, de ez másnap reggelre többnyire el is olvadt. A Kőszegi-hegység magasabb részein lehulló néhány cm hó azonban több napig kitartott. A téli idő így ezúttal inkább csak a hőmérsékletben mutatkozott meg, abban viszont markánsan, mivel vérbeli kontinentális hideg légtömeg érkezett fölénk. 29-ére virradóan megyeszerte leállt a szél és kiderült az ég, így november végéhez (és a hómentes felszínhez) képest erőteljesen lehűlt a levegő, -6 és -9 fok közötti minimumokat mérhetünk. Napközben pedig a napos idő ellenére csupán 1-2 fok körül alakultak a maximumok. 30-án a felhősebb éjszaka miatt a legtöbb helyen egy-két fokkal enyhébb idő volt, bár a délnyugati völgyekben ismét előfordultak -8, -9 fokos minimumok. Emellett a megye legnagyobb részén meglett az első téli nap is a szezonban, vagyis a hőmérséklet egész nap nem emelkedett 0 fok fölé. Ez jelentette azonban a télies idő mélypontját, mivel december elején nyugatira fordul az áramlás, és fokozatos enyhülés kezdődött.


Reggeli jégvilág Budapest külvárosában november 28-án és 29-én, ahol a Vas megyeihez hasonlóan alakult a minimum-hőmérséklet

 

Kétvölgy: -9,3 °C Söpte: -7,0 °C
Bérbaltavár: -8,8 °C Sárvár: -6,9 °C
Bucsu: -8,8 °C Vasalja: -6,9 °C
Magyarszombatfa: -8,6 °C Celldömölk: -6,8 °C
Kercaszomor: -8,5 °C Peresznye: -6,8 °C
Egyházasrádóc: -7,9 °C Boba: -6,7 °C
Gasztony: -7,9 °C Bük: -6,5 °C
Szentgotthárd: -7,8 °C Nádasd: -6,4 °C
Csipkerek: -7,6 °C Ják: -6,3 °C
Káld: -7,6 °C Sitke: -6,3 °C
Vép: -7,4 °C Szombathely: -6,3 °C
Rábagyarmat: -7,3 °C Kendig-csúcs: -6,0 °C
Kőszeg: -7,2 °C Szentg.-Farkasfa: -5,9 °C

(forrás: OMSZ /MET-ÉSZ, ogimet.com/, www.metnet.hu, www.wunderground.com, www. idokep.hu)

Írta és a forrásmegjelölés nélküli fényképeket, valamint a térképet készítette: Hérincs Dávid