Kezdőlap

 

Napfogyatkozás 2015. március 20-án, meteorológiai szemmel

A napfogyatkozás, és a hozzá kapcsolódó meteorológiai "jelenségek":
2015. március 20-án délelőtt részleges napfogyatkozásban volt részünk, mely során a Hold a Nap körülbelül 60
%-át takarta ki. A jelenség Szombathelyen (így Egyházasrádócon is) 9:35-kor vette kezdetét, és 11:56-kor ért véget. A fogyatkozás maximális fázisa 10:44-kor következett be. A derült időnek köszönhetően a jelenség végig nyomon következő volt, emellett pedig jól lehetett vizsgálni a napfogyatkozás meteorológiai paraméterekre gyakorolt hatását is.

Az egyetlen, ám szembetűnő hatás a hőmérséklet menetében jelentkezett, ami derült, nyugodt időjárás esetén jól meghatározott képet fest. A napi minimum beálltát követően, mely napkelte után körülbelül fél órával következik be, még szélcsend (vagy legfeljebb igen gyenge szél) mellett gyors és jelentős hőmérséklet-emelkedés figyelhető meg, melynek üteme közel egyenletes. Ez a folyamat általában egy-két óráig tart. A Nap emelkedésével azonban növekszik a besugárzás is, aminek következtében egy idő után a talaj már annyira felmelegszik, hogy onnan kisebb örvények indulnak meg, melyeket termiknek neveznek. Ezek hatására a kora délelőtti órákban módosító körülmények hiányában (pl. közeledő front) is elkezd fújni a szél, és ezért az addigi folyamatos, gyors melegedés megtorpan. Innentől kezdve már lassabb ütemben emelkedik tovább a hőmérséklet a délutáni maximum beálltáig. Sőt időszakosan néhány tized fokos hőmérséklet-csökkenések is előfordulnak teljesen derült idő esetén is, mivel a légmozgás rendre átkeveri az eltérő talajok és növényzet feletti, különböző mértékben felmelegedő levegőt.

Ebbe a folyamatba szólt bele a napfogyatkozás, mely eleve csökkentette a besugárzás mértékét (a hatás hasonló ahhoz, amikor a Napot felhők takarják el). A derült idő ellenére a fogyatkozás előrehaladtával egyre lassabb mértékben emelkedett a hőmérséklet, majd a maximális fázis előtt körülbelül 20-25 perccel beállt egy másodmaximum 8,1 fokkal. Ezt követően kis mértékben csökkent, illetve stagnált a hőmérséklet a fogyatkozás maximumának időszakában, a legalacsonyabb érték 7,8 fok volt. A maximális fázist követően ismét 20-25 perc telt el, mire melegedni kezdett a levegő, ezután viszont már viszonylag gyors hőmérséklet-emelkedés volt jellemző. Így a 18-ai, szintén teljesen derült délelőttel összehasonlítva a hőmérséklet-különbség a kezdő- és végidőpontokban csak kis mértékben nőtt, de a fogyatkozás maximumának idejében jól láthatóan eltávolodott egymástól a két görbe. Mivel a fogyatkozás a délelőtt második felére esett, már megindult a termikképződés, és vele együtt a szél is, mely meggátolta azt, hogy jelentősebb hőmérséklet-csökkenés következzen be. Illetve a határozottabb lehűléshez maga a napfogyatkozás sem volt elég nagy mértékű.


A hőmérséklet alakulása a napfogyatkozás teljes időszakában 2015. március 20-án /bal oldali tengely/,
valamint ugyanebben az időszakban március 18-án /jobb oldali tengely/ (saját adatok)


A napfogyatkozás maximális fázisa (Budapesten, papírzsebkendős és védőszemüveges szűréssel fotózva) - a kép kattintással nagyítható

Írta, a képeket készítette: Hérincs Dávid