Kezdőlap

 

"Melegszendvicstél" 2021 februárjában

Előzmények:
A 2020-2021-es tél az előző kettőhöz hasonlóan nem kényeztette el a hideg évszak szerelmeseit Vas megyében. Decemberben a Kőszegi-hegységben ugyan többször előfordult zúzmara, és a hónap közepén jelentősebb hó is hullott, de síkvidéken még fagy is alig volt. Januárban időnként már síkvidéken is esett hó, de kiterjedten csak a hónap közepén alakult ki hótakaró, ráadásul ennek vastagsága mindössze 3-5 cm körüli volt, és néhány nap alatt el is olvadt. Ez volt egyben a hónap legtéliesebb időszaka, ám ekkor is csupán egy-két napon maradt mindvégig fagypont alatt a hőmérséklet, és ugyanennyiszer mérhettünk -5 foknál hidegebbet éjszaka. Ezt követően megenyhült az idő, 21-22-e körül 10 fok feletti maximumok is előfordultak. Január legvégén elért bennünket az északra felhalmozódó hideg légtömeg, ez csak egy-két napos lehűlést hozott, február elején visszatért az enyheség. Ez és a hónap utolsó harmadában érkező, még erősebb melegedés mintegy "szendvicsszerűen" fogta közre a hónap közepén bekövetkezett rövid, de a tél leghidegebb időszakát produkáló lehűlést.


Egy kis hó január közepén Egyházasrádócon, majd az enyhülés után érkező hidegfront már-már nyárias kifutófelhővel 23-án

"A zsemle alsó része" - egy nap ízelítő az igazi tavaszból:
Az átmeneti "hideglötty" után február első napjaiban tőlünk északra több ciklon is elvonult, melyeknek előoldalán helyezkedtünk el. Ennek köszönhetően nyugat, délnyugat felől enyhébb levegő áramlott fölénk. A legmelegebb 4-én volt, ami előtt éjjel ugyan egy gyenge hidegfront haladt át felettünk, de mögötte napközben több órára kisütött a nap, és a nyugatias szél főnös hatása is fokozta a felmelegedést. A csúcshőmérséklet sokfelé meghaladta a 15 fokot, a megye déli és nyugati részén pedig helyenként a 17-18 fokot is elérte, ami március végére, április elejére jellemző érték. A következő három napon a több felhő miatt már hűvösebb volt.

Nádasd: 17,8 °C Bucsu: 16,3 °C
Oszkó: 17,8 °C Egyházasrádóc: 16,1 °C
Rábagyarmat: 17,8 °C Ják: 16,1 °C
Kercaszomor: 17,4 °C Káld: 16,1 °C
Szentgotthárd: 17,4 °C Szombathely: 16,2 °C
Boba: 17,1 °C Celldömölk: 15,8 °C
Rádóckölked: 17,1 °C Magyarszombatfa: 15,5 °C
Gyöngyösfalu: 16,9 °C Sárvár: 15,5 °C
Kőszeg: 16,9 °C Bük: 15,1 °C
Pornóapáti: 16,9 °C Peresznye: 15,1 °C
Felsőszölnök: 16,7 °C Kétvölgy: 15 °C*
Sitke: 16,5 °C Szentg.-Farkasfa: 14,8 °C
Püspökmolnári: 16,4 °C Pápoc: 12,9 °C
Söpte: 16,4 °C Kendig-csúcs: 11,7 °C
Vép: 16,4 °C  

(forrás: OMSZ /MET-ÉSZ, ogimet.com/, www.metnet.hu, www.nyuduvizig.hu, www.wunderground.com, www. idokep.hu)
*becsült, kerekített érték

"A hús" - erős lehűlés:
Időközben Észak-Európában egyre jobban teret nyert a hideg levegő, és az ezzel megerősödő anticiklon fokozatosan délebbi pályára kényszerítette a nyugatról sorra érkező ciklonokat. Ezek első példánya 7-én vonult át felettünk, többfelé okozva esőt. A ciklon hidegfrontja mögött északról már beszivárgott egy kis hideg Vas megye fölé, így a visszahajló okklúzió mentén a 8-án délután délnyugatról érkező csapadékzóna a megye legnagyobb részén havazással járt, helyenként átmenetileg erős intenzitás mellett. Ennek köszönhetően sokfelé alakult ki 4-5 cm körüli hótakaró annak ellenére, hogy a hőmérséklet síkvidéken többnyire 1 fok köré esett csak vissza a havazás ideje alatt. Épp emiatt ugyanakkor a lehullott hó azonnal olvadni is kezdett, és másnap sokfelé teljesen el is tűnt. Ekkor egy újabb ciklon érkezett, aminek áramlási rendszerében dél felől átmenetileg kissé visszaenyhült a levegő a magasban, így a csapadékforma kezdetben sokfelé eső volt, de ezt később, a hideg visszahullámzásával havazás váltott fel. Ezután azonban hamar megszűnt a csapadék, illetve a korábbi kiadós eső miatt már erősen nedves volt a talaj, ezért hógyarapodás ezen a napon csak a megye északnyugati csücskében fordult elő, és az is inkább csak arra volt elég, hogy a folyamatos olvadás mellett szinten tartsa a hótakarót. Ott ugyanis az előző napi hó is tartósabban megmaradt, részben annak köszönhetően, hogy a terület kissé magasabb fekvése miatt 0 fok közelébe tudott hűlni akkor a levegő.


Intenzív havazás Jákon február 8-án délután (Kálmán Milán fotója, forrás: MetNet), illetve friss hó Kőszegen február 9-én

10-én érkezett a következő ciklon, ami végérvényesen berántotta maga mögött az északra felgyülemlett hideg légtömeget. Vas megyében azonban még többnyire ezt megelőzően, így ismét eső formájában fordult elő csapadék, csak a legvégén váltott át rövid időre hóba. A megerősödő, fagyos északi széllel 11-én reggelre -5 fok köré hűlt le a levegő, és napközben is csak 1-2 fokkal lett melegebb. A következő két napon már -8, -9 fok körül alakultak a minimumok, és a több órás napsütés ellenére egész nap kitartott a fagy, igaz, 12-én -2 fok, másnap pedig már csak -1 fok körüli értékekkel. 14-én a sok felhő miatt enyhébb volt az éjszaka, napközben pedig már kevéssel fagypont fölé emelkedett a hőmérséklet. 15-ére virradóan viszont kiderült az ég, és a szél is jelentősen gyengült, így a megye legnagyobb részén -10 fok köré vagy néhány fokkal az alá hűlt a levegő, ami egyben a hideg periódus mélypontját is jelentette. Bár a lehűlés nem hozott havat, az állóvizek nagyobb része legalább részlegesen befagyott a megyében, a hidegbetörés első napjaiban tapasztalható erős szél pedig látványos jégformákat hozott létre a part menti növényeken - ez utóbbi igaz volt például a Balatonra is.


Jégbe zárt világ az Abért-tónál (Lakotárné Lőrincz Edit fotói, forrás és további képek: Kőszegi Időjárás Előrejelzés)

Kétvölgy: -13,6 °C Szombathely: -10,8 °C
Bucsu: -12,8 °C Szentgotthárd: -10,7 °C
Söpte: -12,4 °C Püspökmolnári: -10,4 °C
Kercaszomor: -12,3 °C Peresznye: -9,9 °C
Magyarszombatfa: -12,2 °C Sárvár: -9,9 °C
Gyöngyösfalu: -11,8 °C Pápoc: -9,7 °C
Rádóckölked: -11,8 °C Boba: -9,6 °C
Oszkó: -11,8 °C Káld: -9,3 °C
Pornóapáti: -11,6 °C Celldömölk: -9,2 °C
Rábagyarmat: -11,6 °C Nádasd: -9,2 °C
Ják: -11,3 °C Szentg.-Farkasfa: -9,1 °C
Bük: -11,2 °C Felsőszölnök: -7,0 °C
Kőszeg: -11,2 °C Kendig-csúcs: -6,7 °C
Vép: -11,1 °C Sitke: -6,2 °C
Egyházasrádóc: -10,8 °C  

(forrás: OMSZ /MET-ÉSZ, ogimet.com/, www.metnet.hu, www.nyuduvizig.hu, www.wunderground.com, www. idokep.hu)

"A zsemle felső része" - tavasz a javából:
16-ára virradóan egy melegfront érkezett, melyből több helyen előfordult hószállingózás, kisebb havazás, de vékony hólepel csak a megye északnyugati részén jött létre. És ott sem tartott ki sokáig, ugyanis már napközben elolvadt, köszönhetően az 5 fok köré emelkedő hőmérsékletek. A front mögött nyugat felől enyhe levegő áramlott fölénk, így gyorsan visszaért a tavaszias idő. 17-én már 10-11 fok körül alakultak a csúcsértékek, a következő két napon pedig 13-14 fok is előfordult. Ezután egy érintőleges, gyenge hidegfront mögött anticiklonális hatások alá kerültünk, így - a fronthoz köthető átmeneti megtorpanás után - a magasban folytatódott az enyhülés. Ez azonban fokozta a ködhajlamot, a megye nagy részén 19-étől 23-áig minden nap előfordult látásromlás. A köd általában csak a reggeli, kora délelőtti órákban volt jellemző, de 20-án, 21-én és 23-án tartósabban, délutánig megmaradt. Ezeken a napokon a tartósan ködös tájakon 10 fok körül vagy kevéssel az alatt alakultak a maximumok, 22-én viszont a megye északnyugati, kis részét leszámítva sokfelé elérte a legmagasabb hőmérséklet a 15-20 fokot, és a megye ködmentes délnyugati csücskében 23-án is hasonlóan meleg volt.


A meleg időben hamar kinyíltak az első tavaszi virágok, de a főként az időszak első napjaiban tapasztalható fagyos és ködös reggelek még a telet idézték

24-ére fölénk helyeződött az évszakhoz képest szokatlanul enyhe légtömeggel kitöltött anticiklon központja, ám ennek ellenére Vas megyében megszűnt a ködhajlam, a következő reggeleken már csak néhol alakultak ki rövid életű ködfoltok, az anticiklon hatására pedig minden nap derült volt az ég. Mindezeknek köszönhetően 24-én és 25-én és 26-án sokfelé 20 fok köré melegedett fel a levegő, ami már április közepének felelne meg. Megyei átlagban és a délnyugati területeken az első, míg északon a második napon volt a legmelegebb. Emellett a hőingás is 20 fok körüli volt, ugyanis reggel főként 24-én és 26-án többfelé előfordult gyenge fagy. 27-én egy hidegfront véget vetett az enyhe időnek, mely mögött az ilyenkor szokásos 9-10 fok köré estek vissza a maximumok.

Szentgotthárd: 21,6 °C Káld: 20,2 °C
Oszkó: 21,4 °C Sitke: 20,2 °C
Felsőszölnök: 21,3 °C Szombathely: 20,1 °C
Magyarszombatfa: 21,3 °C Kétvölgy: 20,0 °C
Nádasd: 21,3 °C Ják: 20 °C*
Rádóckölked: 21,2 °C Püspökmolnári: 19,9 °C
Kercaszomor: 21,1 °C Szentg.-Farkasfa: 19,9 °C
Sárvár: 21,0 °C Egyházasrádóc: 19,8 °C
Pornóapáti: 20,9 °C Söpte: 19,8 °C
Rábagyarmat: 20,6 °C Boba: 19,7 °C
Celldömölk: 20,5 °C Bük: 19,3 °C
Vép: 20,4 °C Kőszeg: 18,7 °C
Bucsu: 20,3 °C Peresznye: 18,2 °C
Gyöngyösfalu: 20,3 °C Kendig-csúcs: 17,2 °C

(forrás: OMSZ /MET-ÉSZ, ogimet.com/, www.metnet.hu, www.nyuduvizig.hu, www.wunderground.com, www. idokep.hu)
*becsült, kerekített érték

Írta, a térképeket és a forrásmegjelölés nélküli képeket készítette: Hérincs Dávid