Kezdőlap

 

Trópusi jellegű mediterrán ciklonok a Földközi-tenger felett

(Általános leírás. Néhány ciklonról részletes elemzés olvasható itt: Link)

Bevezetés

A mediterrán térségben, a Földközi-tenger felett a nagy óceánokhoz hasonló módon nem alakulhat ki trópusi ciklon, hiába éri el nyáron a tengervíz hőmérséklete az ehhez szükséges 26 °C-ot. Ennek legfőbb oka, hogy a tenger túl magas földrajzi szélességéken helyezkedik el, így nyáron a passzátszelek száraz, anticiklonális viszonyokat eredményeznek a térségben. Emellett még a tagolt partvonal, illetve a Szahara - és ezzel a száraz, forró légtömeg - közelsége is hátráltató tényező.

Egyes mediterrán ciklonok átalakulása során viszont időnként kialakulhatnak olyan ciklonok, melyek a trópusi ciklonokhoz hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek. (Hasonló jelenség megfigyelhető az Atlanti-óceánon is mérsékelt övi ciklonok esetében.) Ezek leginkább az őszi és téli hónapokban jönnek létre, amikor a tengerfelszín még viszonylag meleg, észak felől azonban már erőteljes hidegbetörések érhetik el a térséget, amik képesek mediterrán ciklonokat generálni. A trópusi jellegű mediterrán ciklonok legfőbb jellemzője, hogy a korábbi hideg magvú ciklonközpont, mely a mérsékelt övi ciklonok sajátossága, a környezeténél melegebbé válik, és eközben megszűnik a ciklon frontális struktúrája. Ez az átalakulás erőteljes, szervezett zivatarképződés során megy végbe, és időnként akár teljesen zárt szem is kifejlődhet.

Zivatarképződés a hagyományos - leggyakrabban elöregedő stádiumban lévő - mediterrán ciklonok központjában is előfordul, de ennek szervezettsége általában elmarad a trópusi jelleget öltő mediterrán ciklonokétól. A leglényegesebb különbség azonban az, hogy ez estben a ciklon középpontjában nem alakul ki meleg mag, illetve általában még a frontok sem oszlanak fel teljes mértékben. Emellett a tenger felett kifejlődő nagyobb, örvénylő mozgást végző zivatarrendszerek esetében is előfordulhat a trópusi ciklonokhoz hasonló struktúra, de leggyakrabban ezek központjában sincs meleg mag.

Az alábbiakban néhány olyan trópusi jellegű mediterrán ciklon leírása olvasható, melyekről elérhetők archivált tanulmányok és/vagy műholdképek.

1982. január 23-27.

Január közepén egy nagy kiterjedésű anticiklon alakult ki Közép-Európa felett, melynek déli peremén Kelet-Európa felől több hullámban hideg levegő érte el a mediterrán térséget. 23-án Líbia partjaitól északra egy mediterrán ciklon keletkezett, mely a következő napokban Olaszország felé haladva fokozatosan kimélyült. A ciklon 25-én Görögország felé indult meg, és eközben fokozatosan átalakult. A központjában erőteljes zivatarképződés kezdődött, és lassan megszűntek a frontjai. A rendszer 27-ére virradó éjszaka teljesen zárt, felhőmentes szemet fejlesztett. Az utólagos modellezések alapján a szemben ekkor kb. 6-8 °C-kal magasabb volt a hőmérséklet, mint ciklontól északra, északnyugatra. Napközben a képződmény elérte Görögország partvidékét, ahol rövidesen feloszlott.

Tanulmány a ciklon utólagos modellezéséről (angol nyelven): Link


1982.01.27. 02:37 UTC
Forrás: Dundee Satellite Receiving Station

1983. szeptember 29-30.

Szeptember 25-én egy gyors mozgású hidegfront mögött hideg levegő árasztotta az Közép-Európát, majd ez a légtömeg elérte a Földközi-tengert is. Ennek következtében Szicília közelében 26-án egy sekély mediterrán ciklon alakult ki, mely a következő napokban nyugat, északnyugat felé indult meg. A ciklon 28-án Szardíniától nyugatra lelassult és észak felé fordult, valamint fokozatosan elveszette frontális jellegét. 29-ére egy szervezett zivatarrendszer keletkezett benne, mely trópus karakterisztikát öltött: a központjában meleg mag alakult ki, illetve 30-ára virradó éjszaka időnként szemszerű képződményt is fejlesztett. A ciklon 30-án partot ért Korzikán, majd a szigetet elhagyva dél-délnyugat felé folytatta útját, egészen Tunéziáig. A korzikai partot érést követően már nem tudott visszaerősödni, de továbbra is trópusi jellegű maradt.

Műhold-animációk a ciklonról: Link

Tanulmány a ciklonról (angol nyelven): Link


1983.09.29. 14:18 UTC
Forrás: Dundee Satellite Receiving Station

1995. január 13-17.

Január 10-én egy erőteljes mérsékelt övi ciklon érte el Közép-Európát, melynek hátoldalán hideg levegő árasztotta el a Földközi-tenger térségét is. Ez a légtömeg több peremciklont is generált a tenger felett, melyek közül a legerősebb 13-án alakult ki Líbia és Szicília között. Ez gyorsan kimélyülve másnap megközelítette Görögország partjait, ott azonban lelassult, majd a következő napokban dél felé indult meg. Ezzel egy időben a ciklon központjában zivatarok keletkeztek, melyek 15-ére virradó éjszaka már gyűrűszerűen körülölelték a ciklonközpontot. Napközben, illetve 16-án többször is kialakult teljesen zárt, felhőmentes szem a ciklon központjában, miközben fokozatosan feloszlottak a frontjai. 15-én egy mérőhajó 975 hPa-os légnyomást és 140 km/h-s átlagszelet jelentett a szem közeléből, mely a Saffir-Simpson hurrikánskálán 1-es kategóriájú hurrikánnak felel meg. A ciklon 17-én Líbiát megközelítve fokozatosan legyengült, majd a partot érést követően feloszlott.


1995.01.14. 11:30 UTC - 1995.01.17. 11:30 UTC
Forrás: EUMETSAT - az eredeti videó megtekinthető itt: Link

1996. október 06-10.

Október elején több hullámban hideg levegő árasztotta el a Földközi-tenger térségét. Az első hideghullám egy többközéppontú mediterrán ciklont generált Olaszország környékén, de ez 5-ére fokozatosan elgyengült. Ezzel egy időben viszont Franciaország felől újabb hideg légtömeg érkezett a tenger fölé, mely hatására egy második mediterrán ciklon keletkezett Szardíniától délnyugatra. A ciklon 7-én gyorsan kimélyült, miközben kelet felé megindulva éjszaka áthaladt Szardínián. Ekkor a központjában már záporos jellegű csapadék volt jellemző. 8-án megkezdődött a ciklon átalakulása, mely során a meleg magvúvá váló ciklonközpontban kialakuló zivatarok egyre szervezettebbek lettek, miközben a ciklon frontjai fokozatosan elöregedtek, majd másnapra fel is oszlottak. Erre az időre a ciklon megközelítette Olaszországot, és egy határozott, szemmel rendelkező zivatarrendszerré fejlődött. A képződmény délkelet felé fordulva éjjel partot ért Olaszország és Szicília határvidékén, majd tovább haladva délkelet felé a következő napokban feloszlott.

Tanulmány a ciklonról (angol nyelven): Link


1996.10.09. 13:19 UTC
Forrás: Wikipedia

2007. október 18.

Október 13-án a Földközi-tenger fölé áramló hideg levegő hatására egy sekély mediterrán ciklon alakult ki Tunézia felett, mely a következő napokban délkeletebbre helyeződött át, így a tenger felett áthaladva 15-én elérte Líbiát. Ezt követően a ciklon átmenetileg nyugat-északnyugat felé fordult, és 17-én ismét kijutott a tenger fölé. Ezzel együtt megkezdődött az átalakulása, a korábban kialakult frontjai fokozatosan feloszlottak, a központjában pedig meleg mag képződött. 18-án újból kelet felé fordulva egy szervezett zivatarrendszerré fejlődött ciklon, melynek jól körülhatárolható, fejlett alacsonyszintű örvénylési központja lett. Ennek közelében folyamatos zivatarképződés zajlott, ami a növekedő magasszintű szélsebesség miatt a nap második felében egyre inkább az örvény keleti oldalára koncentrálódott. Másnap már gyengülni kezdett a rendszer, és napközben partot ért Líbiában, ahol rövidesen feloszlott.


2007.10.18. 07:30 UTC - 2007.10.18. 15:45 UTC
Forrás: EUMETSAT - az eredeti videó megtekinthető itt: Link

2011. november 7-9.

November elején Nyugat-Európát egy erőteljes mérsékelt övi ciklon érte el, mely a Földközi-tenger nyugati medencéjében egy mediterrán peremciklont generált. Ez 5-én és 6-án alig változtatta helyét, miközben egyre inkább záporos csapadék jellemezte, de még megmaradtak a frontjai. A hevesebb csapadékzónák ezekben a napokban kiadós esőket okoztak Olaszország és Franciaország partvidéki területein. 7-én megkezdődött a ciklon frontjainak feloszlása, és ezzel egy időben a központjában aktív zivatarképződés indult meg. Ennek köszönhetően a különböző modellek analízisei alapján a ciklon egyre inkább szimmetrikus és meleg magvú - frontmentes és trópusi jellegű - lett. Ezért, és a szervezettsége miatt este a U. S. Navy jóvoltából Invest 99L minősítést kapott, míg a NOAA 01M jelzéssel névtelen trópusi viharnak minősítette. A ciklonban a légnyomás reggelre 1000 hPa alá esett, az átlagos szélsebesség pedig 80-9 km/h körüli volt, ami a Saffir-Simpson hurrikánskála alapján közepes erősségű trópusi viharnak felel meg. Másnap az észak felé meginduló zivatarrendszer kissé szervezetlenebbé vált, de ismét heves esőzéssel, és 100-150 km/h-s széllökésekkel csapott le a part menti olasz és francia területekre. Végül 9-én Franciaországban partot ért az akkorra már jelentősen legyengült ciklon, és a szárazföld felett feloszlott.

Részletes összefoglaló a ciklonról: Link


2011.11.07. 15:45 UTC - 2011.11.09. 15:45 UTC
Forrás: Naval Research Laboratory