Kezdőlap

 

Megette a kutya a telet? - avagy márciusi februárkezdés

Előzmények:
Január végén egy kicsit mindenképp. Hiszen januárban két hideg, téli periódusban is részünk volt Vas megyében. Az első a hónap elején, míg a másik a közepén érkezett, és mindkettő nagyjából egy hétig tartott. Az elsőben a hideg mellett többször fordult elő havazás is, bár a téli csapadékot szeretők nem lehettek maradéktalanul elégedettek, hiszen általában csak egy-két cm hó hullott. Ez alól egyedül 6-a volt kivétel, amikor a megye egyes területein az 5 cm-t is meghaladta a friss hóréteg. Ezt a havat azonban gyorsan elvitte a következő napokban érkező enyhülés. A második téli időszak leginkább a hideg éjszakák miatt maradt emlékezetes, néhány napon -10 fok alatti értékeket is mérhettünk. Havat azonban csak a hideg utolsó napján, 24-én láthattunk, egy melegfrontból általában 2-7 cm hullott a fehér csapadékból. De ahogy a körülményekből már gondolható, ez is csak egy-két napot élt meg, hiszen érkezett a kutya...

Enyhe idő január végétől:
És ez a kutya olyan "hatékony" munkát végzett, hogy január 26-ától kezdve a hó elolvadásával együtt egyszerre az igazi tavaszba csöppentünk. Ettől a naptól kezdve a maximum-hőmérsékletek gyakran meghaladták a 10 fokot, miközben a minimumok is csak fagypont körül, vagy afelett alakultak. A legmelegebb 28-án volt, amikor az Alpok főnhatása is rásegített a melegedésre, így meg sem állt a hőmérséklet 14, 17 fokig. Nem volt azonban mindenhol ilyen meleg, a magaslégkörben éppen ellenkezőleg ritkán tapasztalható hideg levegő tartózkodott felettünk, a troposzféra és a sztratoszféra határán, kb. 16-17 km magasan -80 fok körüli volt a hőmérséklet. Ez az Alpok hullámképző hatásával és a megfelelő nedvességgel párosulva különleges, hullámos és színjátszó felhőzetet hozott létre a hegység déli oldalán, mely esetben jó eséllyel felmerül a hazánkban korábban még nem látott, a sarkvidéki területekre jellemző gyöngyházfényű felhő, vagy más néven poláris sztratoszférikus felhő lehetősége is.


Jó eséllyel sztratoszférikus gyöngyházfényű felhők Egyházasrádóctól nyugatra (a magasban) - az ilyen felhőkre jellemzően a Naptól távol is megfigyelhető volt rajtuk irizálás (színjátszás)

Egy majdnem havas hidegfront:
Az enyhe időnek egy északnyugat felől érkező, markáns és gyors mozgású, de az Alpok déli felén kissé behullámzó hidegfront vetett véget február 3-án, igaz, csak 2-3 napra. A front mögött óceáni eredetű, de viszonylag hideg levegő érkezett, így a frontvonal délutáni átvonulása után gyors hőmérséklet-csökkenés kezdődött. Késő délutánra a Kőszegi-hegység magasabb részén már fagypont alá hűlt a levegő, így ott az esőt havazás váltotta fel. Síkvidéken pedig 2, 3 fok köré süllyedt a hőmérséklet, melynek köszönhetően átmenetileg több helyen előfordult havas eső, igaz a csapadék gyengülésével ez visszaváltott esőbe. Zala megyében ugyanakkor síkvidéki havazás, illetve zivatar is volt (helyenként a kettő együtt).

Vissza a tavaszba:
A hidegfront mögött 4-én és 5-én 10 fok alatt maradt a hőmérséklet éjszakánként pedig elszórtan fagyott is. A kora tavaszi időjárást azonban ismét vérbeli márciusvégi váltotta fel a következő napokban, visszahozva a jóval 10 fok feletti maximumokat, és megszüntetve az éjszakai fagyokat. Mindez egy tőlünk nyugatra hullámzó frontrendszerek volt köszönhető, mely előtt igen enyhe légtömeg ért el bennünket. Ennek volt köszönhető az is, hogy 3 napon keresztül "tombolt a főn" erős délnyugati széllel, gyakran látványos felhőformákat létrehozva. A szél és felhők összjátékának köszönhetően 8-ára virradóan különösen enyhe volt az éjszaka, nem egy helyen 5 fok feletti, helyenként 7, 8 fokos minimumokat mértek! Összehasonlításul, ilyenkor még az átlagos maximum is alacsonyabb ennél egy-két fokkal. Ráadásul mivel napközben csökkent a felhőzet, és a csúcshőmérséklet elérte a 13, 15 fokot, a napi középhőmérséklet több helyen 10 fok felett alakult, melyre általában szintén csak március közepén, végén szokott sor kerülni. A maximumok tekintetében azonban nem ez a nap volt a legmelegebb, hiszen másnap érte el tetőpontját az enyhe idő 15, 16 fokos csúcsértékekkel.


Lencsefelhők Egyházasrádóctól északra február 7-én és 9-én

Egy részben majdnem, részben éppen havas hidegfront:
Február 10-én az előzőhöz teljesen hasonló front érkezett: szintén szerdán, és szintén markáns lehűlést hozva. Mindössze kettő, ám igen lényeges különbség adódott. Az egyik az volt, hogy a fronthoz tartozó ciklon jóval erősebb volt az előző hetinél, és hozzá kapcsolódva egy mediterrán peremciklon is kialakult az Alpoktól délre. Másrészt pedig ezúttal már a kora reggeli órákban ideért a front. Az első különbség okán a frontot igen intenzív csapadéksáv kísérte, sokfelé megközelíttette a 30 mm-t a csapadék, és ez mindössze néhány óra alatt hullott. A reggeli időpont pedig optimálisnak bizonyult a jelentősebb lehűléshez. Így a megye délnyugati felén az eső átmenetileg nagy pelyhes, intenzív havazásba ment át. Általában egy-két cm friss hó hullott, de az Őrségben az 5-7 cm-t is elérte a hóvastagság. A megye északkeleti felén azonban ismét csak a havas eső jelent meg, és az is rövid időre. Végül napközben mindenütt visszaváltott esőbe a csapadék, de rövidesen meg is szűnt. Természetesen a Kőszegi-hegység magasabb része is fehérbe öltözött ismét, és Zala megyében ezúttal is kialakult hózivatar.


Intenzív havazás Csörötneken 10-én, valamint a behavazott Kőszegi-hegység másnap reggel Vépről nézve
/Dr. Kovács Máté és Dombai László felvételei (további képek a linkekre kattintva)/

Az időjárás azonban erősen ragaszkodott a márciusi jellegéhez, így hamar el is tüntette ezt a kis téli fehérséget. Másnap ugyanis síkvidéken már elolvadt a hóréteg, s hidegfront ide vagy oda, még mindig 10 fok közelébe emelkedett a hőmérséklet. Ráadásul a messzi távolban már az igazi tavasz kellékei, a zivatarfelhők is feltűntek, melyeket a kitűnő látótávolságnak köszönhetően 80-100 km-ről is meg lehetett figyelni - hisz Horvátországban és Szlovéniában alakultak ki.


Zivatarfelhő Horvátországban és a horvát-szlovén határon 11-én délután, Egyházasrádócról - természetesen jókora nagyítás mellett - fényképezve
(a képekre kattintva látható a műholdképeken a cellák helyzete)

A klasszikus márciusi meleg azonban már nem tért vissza, mivel a következő napokban csapadékosra fordult az időjárás. A naponta, félnaponta érkező csapadékzónák megakadályozták a magas maximumokat, bár 14-én ismét 10 fok körüli csúcsértékeket mérhettünk. Ezen a napon, illetve 12-én viszont a kevésbé felhős éjszaka hatására gyengébb fagyok is előfordultak. Bár a 10-ei hidegfronttól már messze elmaradtak a csapadékhozamok, 5-10 mm eső öntözte napi rendszerességgel a már így is jócskán felázott földeket. A csapadékos időszak nyertese a Kőszegi-hegység volt, ahol 13-án ismét előfordult havazás. Ekkor a hegység magasan fekvő, árnyékos részein még a 15-20 cm-t is elérte a hóvastagság. 14-étől kezdve azonban már itt is esőben hullott a csapadék. Szóval megette-e a kutya a telet? Véglegesen még nem biztos. Az azonban biztos, hogy február első 14 napja Szombathelyen 5,26 fokos középhőmérsékletet produkált, mely éppen megegyezik a jelenleg érvényes márciusi havi középhőmérséklettel.


Hóban, ködben a Kőszegi-hegység 13-án délután
/Pintér András fotói (a linkre kattintva továbbiak is megtekinthetők)/

Írta és a forrásmegjelölés nélküli fényképeket készítette: Hérincs Dávid