Kezdőlap

 

Markáns lehűlés és havazás Vas megyében 2017. április közepén

Bevezetés:
Szokták mondani, hogy a történelem olykor megismétli önmagát, és éppen ez történt 2017 áprilisában is. Az idei április időjárása ugyanis szinte teljesen hasonlóan zajlott, mint az előző évben: a hónap eleje bizonyult a melegebbnek, majd a hónap második felében jelentős lehűlés következett be, és még télies idő is előfordult. A száraz és enyhe március folytatásaként ezúttal is április első napjaiban mérhettük a legmagasabb csúcsértékeket, igaz ezek egy-két fokkal elmaradtak a tavalyi 26-27 fokos maximumoktól, most "csak" 24-25 fok körül tetőzött a hőmérséklet 2-án és 3-án. Majd akár csak tavaly április 8-án, úgy idén 4-én is zivatarokkal ért véget a meleg. Az esti órákban érte el a megyét északkeletről egy zivatarrendszer látványos villámlásokkal kísérve, melyből helyenként jelentős csapadék hullott. A lehűlés mélypontja 7-ére esett, akkor napközben is alig volt melegebb 10 foknál.  Ezután azonban felmelegedés következett, melynek köszönhetően 10-én ismét meghaladta a csúcshőmérséklet a 20 fokot, és a következő napokban is 17-19 fok között alakultak a maximumok. A hónap közepén azonban Tél Tábornok úgy gondolta, visszaköszön még egy kicsit, ha már február végén és márciusban nem tette ezt meg.


4-én napközben már jól fejlett, középmagas tornyos gomolyok jelezték a légköri labilitást, este pedig megérkezett a zivatar Egyházasrádócra is

Markáns lehűlés több lépcsőben:
A hideg légtömeg, mely április közepére már felhalmozódott Észak-Európában, több hullámban árasztotta el Közép-Európát. Vas megyébe az első, gyengébb hullám 16-ára virradóan érkezett meg egy hidegfronttal. Ez a front azonban sem számottevő csapadékot, sem számottevő lehűlést nem okozott, hiszen mögötte 16-án és 17-én is 15 fok körüli maximumokat mérhettünk még. Viszont eközben Nyugat-Európát egy kisebb peremciklon érte el, mely kelet felé mozogva 18-ára virradóan vonult át felettünk. Ezt szintén nem kísérte említést érdemlő csapadék, de mögötte megérkezett a sarkvidéki hideg légtömeg fő hulláma, így 18-án már nem volt melegebb 10-12 foknál, a megerősödő északi szél pedig tovább rontotta a hőérzetet.


Zápor Egyházasrádócon 17-én délután

Áprilisi havas napok:
18-án a peremciklon hidegfrontja hullámot vetett az Alpok déli oldalán, és egy mediterrán ciklont generált, illetve Magyarország felett is kialakult egy önálló peremciklon. Ez a két légköri képződmény együttesen nedves légtömeget szállított fölénk az Adria felől, miközben a ciklon hátoldalán fokozatosan zajlott a hideg légtömeg térnyerése. Ennek eredményeképp április 19-én és 20-án igencsak téliesre fordult az idő. 19-ére virradóan a sok felhő és az erős szél ellenére is 2-3 fokig csökkent a hőmérséklet, és napközben sem lett ennél melegebb. Sőt, nappal a kelet felől megérkező csapadék hatására még valamelyest csökkent is a hőmérséklet, és este már csak 0-1 fokot mérhettünk a megye nagy részén. Ennek köszönhetően a csapadék szinte végig hó formájában hullott síkvidéken is, csak helyenként fordult elő átmeneti havas eső, illetve a megye délnyugati csücskében a főnösebb hatások miatt eső. Mindemellett viharossá fokozódott az északi szél, a legerősebb lökések a 80-90 km/h-t is elérték, mely olyan hóvihar érzetet keltett, amit bármelyik téli hónap megirigyelhetett volna.


Nem mindennapi látvány: havazás virágzó repcével Egyházasrádócon 19-én délután és 20-án reggel

A hó a megye nagyobb részén a túl magas hőmérséklet és a nem elég erős intenzitás miatt nem maradt meg. A megye északnyugati részén azonban 20-ára virradó éjszaka együttesen tudtak fennállni e tényezők, így ott reggelre kifehéredett a táj. Már Szombathely északi felén is hullott 1-2 cm hó, majd északabbra haladva egyre nőtt a hóréteg, mely Kőszegen a 10 cm-t is elérte. A vizes, nehéz hó a szél ellenére a fák ágain és friss lombozatán, valamint a vezetékeken is megtapadt, így a térségben sokfelé voltak fakidőlések, fatörések, illetve vezetékszakadások, melyek hosszabb áramkimaradásokat okoztak. A lehullott hó tetejét pedig kissé megfagyasztotta a szél, így a reggeli órákban telet megszégyenítő hófúvások is előfordultak, nehezítve a közlekedést (a 112 Press videója Bozsok mellől). Délutánra azonban a ciklon távolodtával kisütött a nap, és a hőmérséklet 5 fok köré emelkedett, így síkvidéken gyors olvadásnak indult a hó.


Az egyházasrádócinál is bizarrabb kép Kőszeg térségében: behavazott repce és síkvidéki hófúvás 20-án délelőtt (további fotók)

Bár 2016 áprilisában síkvidéken csak havas eső hullott a 27-ei hidegfrontból, így a mostani helyzet mindenképp rendkívülibbnek számított, de ahogy akkor, ezúttal is a Kőszegi-hegységben lehetett a legtéliesebb időjárást tapasztalni. Már a hegység közepes magasságú részein is elérte a hóvastagság a 15-20 cm-t, az Írott-kőn pedig 30 cm körüli hóréteg alakult ki, bár a hófúvások miatt kis területen belül is nagyobb eltérések voltak. A hó a meleg talaj miatt azonban alulról már olvadozni kezdett, noha 20-án a hegység magasabb részein még egész nap fagyott. 21-én pedig a kezdődő enyhülés még gyorsabb ütemben "falta" a havat, ami ennek köszönhetően 1-2 napon belül teljesen elolvadt a hegyen is. Az enyhülés előtt azonban 21-ére virradóan a szél gyors legyengülésével még a fagy is megmutatta magát, akár csak tavaly. A megye nagy részén -1, -2 fokig hűlt le a levegő, de a kevésbé szeles délnyugati területeken -3, -5 fok is előfordult. Emiatt ezúttal sem úsztuk meg fagykárok nélkül az áprilist.


Lombos fák vastag hó alatt, napsütésben a Kőszegi-hegységben 21-én (további fotók)

Írta, valamint a fényképeket készítette: Hérincs Dávid