Kezdőlap

 

Hullámvasúttal érkezett a tél Vas megyébe 2016. november elején

Előzmények:
2016 szeptembere igen meleg, nyárias idővel indult, utána viszont markáns lehűlés érkezett, és beköszöntött az igazi ősz. Októberben pedig tovább fokozódott a hűvös idő. 1-jén ugyan még 24-25 fokig melegedett a levegő, de aztán a hónap további részében ennek már a közelében sem járt a csúcshőmérséklet, még 20 fok közeli maximum is csak egy-két napon fordult elő. A 15 fok alatti maximumok már sokkal inkább gyakoriak voltak, sőt egy-egy napon a 10 fokot sem érte el a legmagasabb hőmérséklet. A hónapot viszont gyakran felhős, csapadékos időjárás jellemezte, így a minimumok nem bizonyultak kirívóan alacsonynak. 10-e körül, illetve 22-én és 23-án helyenként azonban már előfordultak gyenge fagyok. Összességében a hónap középhőmérséklete megyeszerte kevéssel az átlagos alatt zárt.


Az első dér Egyházasrádócon október 8-án, valamint lencsefelhők október 29-én este

Hőmérsékleti hullámvasút után markáns lehűlés:
November szintén erősen változékony idővel vette kezdetét. A hónap első két napján még 15 fok körüli maximumoknak örülhettünk, de egy hidegfrontot követően 4-én és 5-én reggel már arcunkra fagyott a mosoly, különösen azoknak, akik a megye délnyugati felén élnek. Ott ugyanis mindkét reggel -2, -3 fok köré hűlt le a levegő. 5-én ugyanakkor egy erőteljes ciklon ért el bennünket, mely alaposan megbolygatta az állóvizet, vagyis az előző hidegfront mögött megülepedett hideg levegőt. Napközben mind több helyen feltámadt a déli szél, ezzel pedig a sok felhő ellenére is 10-13 fok közé melegedett fel a levegő. Ezzel azonban még nem volt vége, mivel a legmelegebb légtömeg éjjel érkezett fölénk. A szél és a felhők összjátékának köszönhetően így a hőmérsékleti görbe fittyet hányt a sötétedésre, és az ilyenkor szokásos csökkenés helyett éjszaka tovább melegedett a levegő. A 6-ai maximumok így szokatlan módon az éjszaka kellős közepén, éjfél és 3 óra között álltak be megyeszerte, jellemzően 13 és 16 fok közötti értékekkel. Csak a megye északnyugati, északi részén volt kissé hűvösebb, ahol gyengébb maradt a légmozgás. Így elmondható volt, hogy 24 óra alatt 10-15 fokot emelkedett a hőmérséklet.

 

Magyarszombatfa: -3,5 °C Ják: -1,2 °C Sitke: 16,1 °C Szombathely: 14,3 °C
Szentgotthárd: -3,1 °C Söpte: -1,0 °C Csipkerek: 15,8 °C Vép: 14,0 °C
Pornóapáti: -2,6 °C Egyházasrádóc: -0,9 °C Celldömölk: 15,5 °C Szentg.-Farkasfa: 13,8 °C
Kercaszomor: -2,5 °C Csipkerek: -0,1 °C Egyházasrádóc: 15,2 °C Őriszentpéter: 13,4 °C
Gasztony: -2,3 °C Káld: 0,1 °C Sárvár: 15,2 °C Pornóapáti: 13,3 °C
Rábagyarmat: -2,1 °C Kőszeg: 0,6 °C Kercaszomor: 15,0 °C Szentgotthárd: 13,2 °C
Vép: -2,1 °C Csepreg: 0,8 °C Rábagyarmat: 14,8 °C Kőszeg: 12,4 °C
Bucsu: -1,7 °C Celldömölk: 2,4 °C Gasztony: 14,6 °C Csepreg: 12,3 °C
Őriszentpéter: -1,3 °C Pápoc: 2,6 °C Káld: 14,5 °C Pápoc: 11,3 °C
Szentg.-Farkasfa: -1,3 °C Sárvár: 2,7 °C Ják: 14,4 °C Söpte: 11,1 °C
Szombathely: -1,3 °C   Magyarszombatfa: 14,3 °C Bucsu: 10,4 °C

(forrás: OMSZ /MET-ÉSZ, ogimet.com/, www.metnet.hu, www.wunderground.com, www. idokep.hu)

A hullámvasút nevéből is következik azonban, hogy a magasba emelkedés után visszazuttyan a mélybe. Nem volt ez másképp a hőmérséklettel is, a mélyrepülés pedig a 6-án érkező hidegfrontnak volt köszönhető. A front talaj közeli része reggel már besunnyogott Vas megyébe, majd lassan folytatta útját dél felé, de Zala megyében megállt. Érkezését megnövekvő alacsonyszintű rétegfelhőzet, illetve néhány fokos lehűlés jelezte, melynek köszönhetően a déli órákra megyeszerte 9-10 fokig esett vissza a hőmérséklet. A hidegfront "egésze" az esti órákban vonult át, így ekkor kezdődött meg a hideg légtömeg beáramlása minden szinten a megyébe, gyors lehűléssel. A markáns hidegbetörésnek köszönhetően még az a ritkaság is megesett, hogy közel egy időben volt jelen a megyében zivatar és havazás, bár nem egy helyen. Dörgést-villámlást a megye délnyugati, déli határvidékén észleltek este, míg ekkortájt a Kőszegi-hegység magasabb régióiban hóesés váltotta fel az esőt. Az Írott-kőn néhány cm-es hóréteg is kialakult.

Az első havas eső, "dombi hó":
A hidegfront mögött csupán kettőt kellett aludni, és máris egy újabb hullámvasutazás következett. 8-án ugyanis egy mediterrán ciklon helyeződött fölénk, mely ismét nem szokványos módon alakította a hőmérsékleti menetet. A napi maximumokat még előző este mérhettük 4-5 fok körüli értékekkel. A ciklon csapadékzónája kora délelőtt érte el a megyét, majd haladt északabbra. Ennek köszönhetően 2-4 fok között megakadt a melegedés délelőtt, délutánra pedig egy-két fokkal vissza is csökkent a hőmérséklet, így akkor álltak be a napi maximumok. A ciklon a megye legnagyobb részén még azt az - amúgy kifejezetten nagy extázissal alapvetően nem járó - eseményt is meghozta, hogy a szezonban először síkvidéken több helyen havas eső váltotta fel az esőt. Az őrségi magasabb dombok azonban szerencsésebbek voltak, mivel itt már havazás is előfordult, néhol átmeneti, "vizes" hólepel is kialakult. A legszerencsésebb viszont ezúttal is a Kőszegi-hegység volt, ahol 500 m-ig lejött a fagyhatár, így e szint felett fehérbe öltözött a hegy. 500-700 m között jellemzően csak 1-4 cm hó hullott, de az Írott-kőn - a két nappal korábbi hóréteg maradványával együtt - átlagosan 15 cm-es hóréteg lepte be a még őszies küllemű tájat.Friss hó a Kőszegi-hegységben november 9-én délelőtt (további képek)

Az első "síki hó":
Volt azonban még erő Tél Tábornok első támadásában, így már ekkor látszott, hogy nem ez lesz az egyetlen próbálkozása. A másik, jóval határozottabb egy újabb mediterrán ciklonhoz volt köthető, mely 11-én ért el bennünket. Természetesen ekkor sem maradt el a hullámvasutazás, hiszen a ciklon előtt átmenetileg kissé enyhébb levegő áramlott fölénk, így 11-én 5 és 10 fok között alakultak a maximumok, és az éjszaka első felében is 4-5 fok körüli értékeket mérhettünk még. Másnap reggelre azonban megérkezett a ciklon hátoldalán a Kárpát-medencébe betörő hideg légtömeg, így gyors hőmérséklet-csökkenés vette kezdetét, s a déli órákra megyeszerte 0 és 2 fok közé hűlt le a levegő. A szemfüles olvasó ebből és a bekezdés címből már sejtheti, hogy ezúttal jobban örülhettek a megyében élő télkedvelők, és ez valóban nem is volt másként. A lehűléssel együtt ugyanis a csapadékhullás is kitartott, és az éjszakai kiadós eső a megye legnagyobb részén havazásba ment át, ezúttal már síkvidéken is. Hiába hullt azonban a pelyhes, a még többnyire pozitív hőmérséklet hatására megmaradás csak ott fordult elő átmenetileg, ahol intenzívebbnek bizonyult a hóesés. Egyes dombokon ugyanakkor kialakult néhány cm-es hóréteg. A ciklon nyertese ismét a Kőszegi-hegység lett, ahol az alacsonyabb régiókban 3-10 cm, míg az Írott-kőn 30 cm körüli friss hóréteg alakult ki. Ráadásul a hegy alsóbb részén még sok fa lombos állapotban volt, mely igen látványos kontrasztot produkált a hóval.

 

Az első havazás Egyházasrádócon 12-én délelőttÚjabb havazás után a Kőszegi-hegységben november 13-án délelőtt (további képek)

A Tábornok második "lehelete" már a hőmérséklet terén is határozottabbnak bizonyult. 13-án, 14-én és 15-én ugyanis hiába sütött több órát a nap, mindössze 4-5 fok köré melegedett fel a levegő, sőt a Kőszegi-hegység magasabb részein egész nap fagyott. A hideg légtömeget ugyanakkor lassan hagyta nyugodni a szél, így 14-ére virradóan a megye legnagyobb részén csak 1-2 fokkal csökkent fagypont alá a hőmérséklet. Ez alól az Őrség nyugati csücske volt a kivétel, ahol a völgyekben leállt a szél, így ott már -4, -5 fok köré hűlt le a levegő. A hideg levegő nyugalomba jutása a következő éjszakára következett be, így ekkor már nem menekült meg a megye a szezon első erősebb fagyától. Általában -4 és -8 fok közötti minimumok jégvirágozták be a kint lévő tárgyakat reggelre. Az első téltámadás ezzel viszont véget is ért, mivel 16-ára egy melegfront érkezett, ami mögött a következő napokban jelentősen megenyhült az idő.


Jeges, deres reggel Egyházasrádócon 15-én

Magyarszombatfa: -7,9 °C Vép: -5,3 °C
Szentgotthárd: -7,1 °C Egyházasrádóc: -4,9 °C
Kercaszomor: -6,8 °C Chernelházadamonya: -4,7 °C
Rábagyarmat: -6,5 °C Ják: -4,7 °C
Csipkerek: -6,4 °C Szombathely: -4,7 °C
Bucsu: -6,2 °C Őriszentpéter: -4,4 °C
Kőszeg: -6,2 °C Söpte: -4,3 °C
Peresznye: -5,9 °C Sárvár: -4,2 °C
Vasalja: -5,8 °C Szentg.-Farkasfa: -4,2 °C
Káld: -5,5 °C Csepreg: -3,3 °C
Pápoc: -5,5 °C Celldömölk: -3,1 °C
Gasztony: -5,3 °C Kendig-csúcs: -2,7 °C
Sitke: -5,3 °C Pornóapáti: hamarosan

(forrás: OMSZ /MET-ÉSZ, ogimet.com/, www.metnet.hu, www.wunderground.com, www. idokep.hu)

Írta és a térképeket, fényképeket készítette: Hérincs Dávid