Kezdőlap

 

Markáns lehűlés Vas megyében 2016. április végén

Bevezetés:
2016 áprilisának első két harmada igen enyhe, ugyanakkor száraz időt hozott. A március végén hirtelen berobbanó tavasz után 4-e és 5-e már meghozta a kora nyarat is, hiszen több helyen elérte, vagy kissé meg is haladta a csúcshőmérséklet a 25 fokot. 8-án hűtötte le egy hidegfront a kedélyeket, ráadásul helyenként "haragosan", zivatar kíséretében. A következő napokban már "csak" 20 fok körül szóródott a hőmérséklet, sőt egy-egy felhősebb napon a 15 fokot sem érte el a maximum. Kisebb eső, zápor a 13-a körüli napokban fordult elő, de csekély mennyiségű csapadék hullott. A hónap utolsó harmadában azonban változás kezdődött, már erősebb hidegfrontok értek el bennünket. Ennek első példánya 18-án vonult át, és bár csapadékot nem okozott, mögötte több fokkal visszaesett a hőmérséklet, 21-ére virradóan néhol fagyott is. A következő hidegfrontot pedig már markáns időjárás-változás követte...

Hidegfront április 23-án:
Ez a hidegfront 23-án érkezett meg. Előtte viszont még enyhe, labilis légtömeg tartózkodott felettünk, így délután elszórtan záporok alakultak ki, majd később helyenként zivatarok is előfordultak. A zivatarok a megye északnyugati részén egy kiterjedtebb csapadéktömbbé olvadtak össze, így ott jelentősen enyhült a hónapban kialakult szárazság is, hiszen egyes helyeken 20-30 mm csapadék hullott. A megye déli, délnyugati felén azonban 10 mm alatt, sőt az Őrségben 5 mm alatt maradtak a csapadékösszegek.


Zápor, illetve zivatar Egyházasrádóc mellett 23-án délután

 

Felsőcsatár: 34,0 mm Boba: 12,0 mm
Söpte: 33,9 mm Pápoc: 11,0 mm
Kőszeg: 27,8 mm Karakó: 10,8 mm
Bucsu: 22,7 mm Sárvár: 10,0 mm
Gór: 20,8 mm Csipkerek: 8,8 mm
Chernelházadamonya: 19,1 mm Pinkamindszent: 7,1 mm
Káld: 15,8 mm Vasalja: 5,2 mm
Kendig-csúcs: 15,6 mm Körmend: 5,1 mm
Peresznye: 14,8 mm Szentgotthárd: 5,0 mm
Ják: 13,5 mm Egyházasrádóc: 4,5 mm
Pornóapáti: 13,0 mm Szentg.-Farkasfa: 3,0 mm
Sitke: 13,0 mm Rábagyarmat: 2,5 mm
Vép: 12,6 mm Szalafő: 2,3 mm
Celldömölk (Ság hegy): 12,4 °C Magyarszombatfa: 2,1 mm
Szombathely (külv.): 12,4 mm  

(forrás: OMSZ /MET-ÉSZ, ogimet.com/, www.nyuduvizig.hu, www.metnet.hu, www. idokep.hu)

A front mögött beáramló és 26-ára virradóan nyugalomba jutó hideg levegő, a derült ég és a jelentősen gyengülő szél nem mindennapi, ugyanakkor több helyen jelentősebb károkkal járó eseményhez vezetett. Reggelre ugyanis megyeszerte fagypont alá csökkent a hőmérséklet, és néhol erősebb fagy is előfordult. Kivételt egyedül a magasabban fekvő helyek (pl. Ság hegy, Kőszegi-hegység) képeztek. Április végén ilyen kiterjedt fagy már ritkának számít, ahogy az is, hogy a fagyzugos (mélyebben fekvő) helyeken -4, -5 fok közé csökkenjen a hőmérséklet - összehasonlításul, a hivatalos országos hidegrekord -5,3 fok (Putnok, 1960) erre a napra. Ráadásul a fagy már a lombos, virágzás után-közben lévő növényeket érte, ennek volt köszönhető a nagyobb károkozása.

 

Magyarszombatfa: -4,7 °C Ják: -2,0 °C
Pornóapáti: -4,1 °C Vép: -2,0 °C
Kercaszomor: -3,7 °C Kőszeg: -1,9 °C
Rábagyarmat: -3,6 °C Boba: -1,7 °C
Szentgotthárd: -2,7 °C Szombathely (külv.): -1,6 °C
Csákánydoroszló: -2,6 °C Peresznye: -1,4 °C
Káld: -2,6 °C Sárvár: -1,4 °C
Bucsu: -2,5 °C Chernelházadamonya: -1,2 °C
Csipkerek: -2,5 °C Söpte: -1,1 °C
Pápoc: -2,4 °C Sitke: -0,8 °C
Szentg.-Farkasfa: -2,3 °C Celldömölk (Ság hegy): 0,1 °C
Egyházasrádóc: -2,1 °C Kendig-csúcs: 0,1 °C

(forrás: OMSZ /MET-ÉSZ, ogimet.com/, www.metnet.hu, www. idokep.hu)

Újabb front, télies idővel:
Április 27-én északnyugat felől újabb hidegfront érkezett, melyben Tél Tábornok kimutatta a foga fehérjét. A front mögött ugyanis szokatlanul hideg légtömeg tört be az országba, így jelentős hőmérséklet-csökkenést tapasztalhattunk, a reggeli 7-8 fokról délutánra 2-3 fokig hűlt le a levegő. A front az Alpok déli oldalán hullámot vetett, így a csapadékhullás tartósnak bizonyult. Ezúttal már megyeszerte jelentős, általában 7 és 15 mm közötti csapadékot mérhettünk, de a megye délnyugati csücskében ennél kissé több is előfordult. Az időjárás télies jellege ráadásul nem csak a hőmérsékletben mutatkozott meg, hiszen az esőt síkvidéken is több helyen havas eső váltotta fel délután. A Kőszegi-hegységben pedig egy napra visszaköszönt az igazi tél. Ott kora délelőtt, a frontvonal átvonulása után 600-700 m felett már azonnal fagypont alá csökkent a hőmérséklet, így az esőt havazás váltotta fel. Az Írott-kőn késő délutánig 20-30 cm (átlagosan 26 cm) friss hó hullott, a zimankóban pedig hófúvás és zúzmaraképződés fokozta a téli érzetet.


Behavazott fenyő- és nyírfaerdő az Írott-kőnél április 27-én délután


Zúzmara és hófúvás a kilátónál

A hatásos támadás után a Tábornok csak lassan vonta vissza csapatait, így a következő napok is hűvös idővel teltek, noha 28-án néhány, 29-én és 30-án pedig több órára kisütött a nap. Igaz, ennek megfelelően a délutáni maximumok már egyre magasabbak lettek. 28-án viszont csupán 10 fok körül szóródtak a csúcsértékek. Mivel reggelre csökkent a felhőzet, ekkor ismét megyeszerte fagyott, de ezúttal "csak" -2 és 0 fok közé hűlt le a levegő. Szintén fagyosan indult a nap 29-én is, ekkor -3 és 0 fok közötti minimumokat mérhettünk. Délután viszont már 16-17 fok köré emelkedett a hőmérő higanyszála. Az utolsó hűvös reggel 30-án volt, de ekkor a megye nagyobb részén már kevéssel 0 fok felett maradt a hőmérséklet. A nyugati, délnyugati fagyzugos völgyekben azonban még -1, -2 fokot is mértek. A délutáni 19-20 fok körüli meleg viszont végérvényesen kiűzte a késői tél utolsó csapatait is, így május első reggelén már enyhe időre ébredhettünk.


A fagyok szebb...


... és szomorúbb arca

További képek az április 23-ai záporokról, zivatarokról: link
További képek a 27-ei havazásról: link
További képek a 28-ai és 29-ei fagyról, és a fagykárokról: link, link

Írta, valamint a fényképeket és a térképeket készítette: Hérincs Dávid