Kezdőlap

 

Konvektív időszak Egyházasrádócon 2014. április közepétől május elejéig

Előzmények:
2014 áprilisának első felét változékony időjárás jellemezte. A hónap elején enyhe időben volt részünk, a hőmérséklet gyakran elérte vagy meghaladta a 20 fokot. A legmelegebb 8-án volt, amikor egy hidegfront előtt 24,0 fokig melegedett fel a levegő. Emellett 6-án megérkezett az év első zivatara is, melyből jelentős mennyiségű csapadék hullott, és az utána még előforduló záporokkal együtt végül 11,5 mm lett a napi csapadékösszeg. A 8-ai hidegfront után jelentős lehűlés következett be, mely átmeneti megtorpanás után a 14-én érkező újabb hidegfront mögött tovább fokozódott. Ez utóbbi hidegfrontból gyenge zivatar is előfordult, de csak 1 mm csapadék hullott. Az éjszakai minimumok már a 8-ai front után is 5 fok alatt alakultak, a leghidegebb pedig 12-én volt 1,4 fokos értékkel. A 14-ei hidegfront után néhány napig napközben sem volt melegebb 11-12 foknál, a szeles és felhős idő miatt viszont éjszaka nem süllyedt különösebben mélyre a hőmérséklet, 18-ára virradóan volt a mélypont 1,5 fokkal.


 Közeledő zivatar április 6-án, valamint köd másnap reggel

Konvektív napok:
A 14-ei hidegfront mögött beáramló levegő labilis légállapotú volt, így a hűvös idő mellett záporok is előfordultak, különösen 16-án. A települést az erősebb gócoknak csak a széle érintette, a környéken ugyanakkor több helyen előfordult belőlük jégdara. A hidegfronton eközben egy mediterrán ciklon képződött a Balkán-félsziget felett, mely a következő napokban szokatlan módon északnyugat felé mozdult el. Ennek nyomán keletiesre váltott az áramlás, mellyel ismét enyhe, de nagy nedvességtartalmú és labilis levegő áramlott fölénk, így az évben elsőként hosszan tartó konvektív időszak vette kezdetét. Emellett a hőmérséklet is egyre magasabbra emelkedett, a sok felhő miatt esetenként már éjszaka sem volt 10 foknál hidegebb, míg napközben 20 fok körül alakult a csúcsérték.

A mediterrán ciklon meleg- és hidegfrontja 19-én haladt át felettünk, előbbi éjszaka, utóbbi délután. A hidegfrontból tartós záporeső révén jelentős mennyiségű, 8 mm csapadék hullott, de zivatar nem fordult elő. Másnap gyakran volt erősen felhős az ég, de délelőtt és délután is kisütött rövid időre a nap. A mérsékelten labilis levegőben már kora délután kialakult a környéken az első zápor, melynek erősebb része végül a falutól alig délre vonult el. Délután pedig újabb záporok érkeztek keletről, melyek egy nagyobb tömbbé olvadtak össze. Ebből már jelentős csapadék hullott, 10 mm lett a napi csapadékösszeg. A záporok környezetében fennálló örvénylő légáramlások révén az egyik zápor átmenetileg egy kisebb falfelhőt is kialakított, illetve később lehetséges, hogy egy rövid életű, kis méretű felhőtölcsér is kialakult dél felé.


 Falfelhő az egyik közeledő zápor előtt, illetve esetleges felhőtölcsér április 20-án

21-én átmenetileg délnyugatira fordult az áramlás, de folytatódott a csapadékos idő. Az első záporgóc tőlünk északra fejlődött ki, később azonban épp a falu felett keletkezett egy újabb zápor, melyből rövid ideig viszonylag erős csapadékhullás volt. Éjszaka pedig még további eső, zápor is előfordult, mellyel a napi csapadékösszeg elérte a 9 mm-t. 22-én már nem hullott csapadék, tőlünk északkeletre viszont egész nap egy összeáramlási vonal helyezkedett el. E mentén néhány zápor is kialakult, és az egyik tömbből késő délután kb. fél órán keresztül egy felhőtölcsért lehetett megfigyelni. Ez a legfejlettebb időszakában a felhőalap-föld távolság 50 %-áig nyúlt le.


 A méretes gomolyfelhő az alján logó tölcsérrel, és a  felhőtölcsér a legfejlettebb állapotában április 22-én

23-án csendesebb idő volt, zápor, zivatar csak messze nyugat és kelet felé alakult ki. Emellett dél felől egy mediterrán ciklon vastagodó magasszintű felhőzete húzódott fölénk. 24-én a nap nagy része szintén eseménytelenül telt, kora este azonban kelet felől egy összeáramlási zóna ért el bennünket. Ennek nyomán este zápor kerekedett, melyet egy villámlás és dörgés is kísért, így ez lett az időszak első zivataros napja. 25-én egész nap borult volt az ég, és a mediterrán ciklon áramlási rendszerében délkelet felől egy kiterjedt záporos csapadéktömb húzódott fölénk a délelőtti órákban. Ily módon konvektív események ekkor nem  történtek, azonban 11,5 mm csapadék hullott. 26-a szintén erősen felhős, de már csapadékmentes idővel telt.

A konvektív időszak második része 27-étől vette kezdetét. Ezen a napon délnyugat felől egyre nedvesebb és labilisabb levegő szivárgott a térségbe, így különösen a késő délutáni órákban erőteljessé vált a gomolyfelhő-képződés. Nyugat, északnyugat felé estére több zivatargóc is kialakult, de ezek messze elkerülték a falut, így dörgést sem lehetett hallani. Másnap egy összeáramlási zóna épült ki a közelünkben, így délután több zivatar is kifejlődött a környéken, melyekből dörgést lehetett hallani. A faluban viszont csak gyenge záport fordult elő.


 Fejlődő zivatarfelhő délnyugat felé április 27-én, valamint szivárvány Szombathelyen április 28-án

29-én szintén a délutáni órákban kezdődött erőteljes gomolyfelhő-képződés, és később gyenge zivatar, illetve zápor is kialakult, de csak 1 mm csapadék hullott. 30-án jelentősebb konvekció csak tőlünk nyugatra, délre és keletre fordult elő, de késő délután elért minket egy gyenge összeáramlási vonal. E mentén először délkelet felé alakult ki egy erősebb zivatar, majd közvetlenül a falutól délre is, melyből több dörgést lehetett hallani, és lecsapó villámok is látszódtak.


 Az első zivatargóc délkelet felé, illetve a második közvetlenül a falu közelében április 30-án

A konvektív időszak zárása május első napjaiban következett. 1-jén az előző napihoz hasonló volt az áramlási helyzet, a levegő ugyanakkor már nagyobb mértékben kiszáradt délutánra, így a falu tágabb környezetében sem alakult ki zápor, zivatar. 2-án átmenetileg keleties irányúra fordult az áramlás, mellyel a Bakony felett kialakult zivatarok kora délután megközelítettek bennünket. A száraz levegő hatására viszont nem tudtak tartósan életben maradni, és kifutószelük inkább stabilizálta a légkört a környéken. Délnyugat felé azonban kialakult egy lokális zivatar, melyből néhány dörgést is lehetett hallani. A délután második felében délkelet felé ismét gomolyfelhő-képződés indult meg, melyből később néhány zápor is kialakult. Ezek elkerülték a falut, de a délnyugatra elhaladó legerősebb gócból kora este egy dörgés is hallható volt.


 A délutáni zivatar délnyugat felé, illetve erős gomolyfelhő-képződés és zápor délkeletre kora este május 2-án

3-án északnyugat felől egy hidegfront érkezett, mely véget vetett a konvektív időszaknak. Délelőtt északkelet felől még elérte egy csapadékzóna a falut, de az egyre erősödő északi szél hatására időközben jelentősen gyengült, így csak 1 mm eső esett belőle. Ezzel együtt jelentősen lehűlt a levegő, a csapadéktömb mögött már csak 10 fok körül alakult a hőmérséklet. A délután már viharos lökésekkel kísért szél ezt követően fokozatosan kiszárította a levegőt, így további csapadék nem fordult elő.

Az időszakban készült további képek megtekinthetők itt: Link
A konvektív időszak műholdkép-animációja (19-étől kezdődően) megtekinthető itt (480p-s minőségben érdemes nézni): Link

Írta és a fényképeket készítette: Hérincs Dávid