Kezdőlap

 

Markáns hidegbetörés konvekcióval 2016.  október elején

Előzmények:
2016. szeptember elő fele nyáriasan meleg, többnyire száraz idővel telt, csak néhány napon fordult elő eső, zápor, itt-ott zivatar. Ebben a hónap második felében is csak annyi történt, hogy az átlagosnak megfelelően 20-22 fok köré esett vissza a hőmérséklet, tehát mondhatni, megtörtént az évszakváltás. Maga az évszakváltó front azonban ütősre sikerült 17-én, hiszen Vas megyében többfelé előfordult zivatar. Ezt követően azonban a hónap végéig már nem is hullott csapadék. emellett a hónapfordulóra visszatért a késő nyárias idő, szeptember utolsó napjaiban 25-26 fokos csúcsértékeket mérhettünk, de még október 1-jén is 24-25 fok körül alakult a legmagasabb hőmérséklet. Nem élvezhettük azonban tovább a meleget, hiszen jókora "hőmérsékleti zutty" kezdődött másnap, egy hidegfront révén. Így 2-án és 3-án már csak 16-17 fok volt. 4-én a lehűlést hozó ciklon visszahajló okklúziós (kettős) frontja vonult át felettünk, mely mögött még hidegebb, sarkvidéki eredetű légtömeg érkezett. Ennek köszönhetően a következő napokban már nem volt melegebb 12-13 foknál. A magasban érkező igen hideg levegő kis mértékben labilizálta is a légkört, lehetőséget teremtve a télies jellegű konvekció létrejöttéhez. Ezt 5-én Egyházasrádócon, 6-án pedig Budapesten követtem végig.

Záporok, hózáporok 5-én Vas megyében:
A átvonult front mögött reggelre kiderült az ég, ellenben az élén, időnként erős északi szél nem engedte számottevően lehűlni a levegőt. Délelőtt a napos időben is mindössze 12 fokig melegedett fel a levegő, majd a déli óráktól már erőteljes gomolyfelhősödés kezdődött. 1 órára már ki is alakultak az első gyenge, de nagyobb kiterjedésű záporok, melyek közül az egyik Egyházasrádócot is érintette. A környéken elvonuló záporokon egyrészt látszott, hogy az alacsonyabb szinteken kissé kiszáradt a légkör, hiszen nem ért le az összes csapadék a talajig. Másrészt pedig a magasban fehéres színű csapadéksávok is látszottak, melyek jelezték, hogy 7-800 m-es magasságig még hózáporként indult a csapadék, csak alatta elolvadt. A hózáport megerősítette a Kőszegi-hegységben, a Kendig-csúcson elhelyezetett webkamera is, melyen az egyik átvonuló gyenge góc idején hópelyheket lehetett látni.

A későbbiekben még több kisebb záporgóc elhaladt a falu közelében, melyeken szintén lehetett hózáporos sávokat látni. Illetve ekkor jobban megfigyelhető volt, hogy maguk a záporgócok igen alacsony felhőtetővel, vagyis függőleges kiterjedéssel rendelkeztek, mely kifejezetten a téli záporok jellemzője. Késő délutánra azonban fokozatosan megszűnt a konvekció, majd éjjel északról egy visszatekeredő ciklon felhőzete húzódott fölénk.

Záporsávok Budapest környékén október 6-án:
Október 6-án a visszatekeredő ciklon az ország nagy részén okozott esőt, záporesőt, de a nyugati határvidék az Alpok főnhatása miatt estig kimaradt a csapadékból. A ciklonhoz kapcsolódóan egy magassági hidegcsepp helyeződött az északkeleti országrész fölé, mely az északi megyékben kissé labilizálta a légkört. Ott a déli órákra megszűnt a tartós eső, és a felhőzet is felszakadozott kissé. Később viszont kisebb "karokba" rendeződve záporsávok fejlődtek ki. Az első ilyen nem túl magas üllőfelhőzete már 2 óra körül látható volt Budapestről a távolban, miközben a belváros felett épp egy izolált záporgóc haladt végig.

Kb. fél óra múlva már egy határozottabb záportömb fejlődött ki a várostól északra, mely lassan közeledett. Előtte egy kisebb vonal is kialakult Pesttől északkeletre, mely kezdetben látványos peremfelhőzettel rendelkezett, de ez hamar szétzilálódott.

Ezzel egy időben a Budai-hegység felől újabb záporgóc érte el a várost, mely rövid időre a hegyeket és Buda központi részét is "eltüntette".

A zápor azonban gyorsan elvonult, és mögötte kisütött a nap. A Margit-sziget környékén ekkor viszont még esett a góc széléből, így egy-két percre igen élénk szivárvány tűnt fel. Közben pedig egyre jobban kibontakozott a korábban említett, észak-északnyugat felé lévő nagyobb záporos tömb felhőzete is, melyhez szintén kapcsolódott egy kezdetleges peremfelhő.

Ez a peremfelhő azonban hamar átalakult kifutófelhővé, de a közeledő zápor még jó ideig megőrizte látványos struktúráját.

A cella közeledtével azonban a kifutófelhő mind jobban eltávolodott a csapadéktól, így már látható volt, hogy a góc gyengült. A felhőzet érkezését északira forduló szél kísérte, mellyel érezhetően több fokkal visszaesett  hőmérséklet. Maga a zápor Pest irányába húzódott el végül.

Később azonban a zóna mentén újabb gócok alakultak ki, melyek már Budát, illetve a nyugatabbra eső részeket is érintették. Ezeket hazaúton, a vonatból sikerült már csak megfigyelni, de szintén látványosak voltak.

Írta, a fényképeket és a térképet készítette: Hérincs Dávid