Kezdőlap

 

Vénasszonyok nyara tartós ködökkel 2013. október második felében

Előzmények:
2013. októbere meglehetősen hűvös idővel indult. A maximumok többször 15 fok alatt maradtak, illetve 2-án, 3-án és 4-én reggel többfelé fagyott. 7-étől már kellemesebb, igaz kezdetben csapadékos időjárás köszöntött be. A hónap derekán viszont lecsökkent a csapadékhajlam, és ezzel együtt sok napsütéssel tarkított, igazi vényasszonyok nyara vette kezdetét. A magasban fölénk áramló melegebb levegő az alsóbb légrétegekben megülepedett párásabb légtömeggel keveredve ugyanakkor kedvezett a ködképződésnek, így nem mindenhol volt részünk több órás napsütésben.

Tartósan ködös területek 20-án és 22-én:
Az első tartósabban ködös nap 20-a volt, ekkor a Rábától északnyugatra és a folyó környezetében sokfelé képződött köd a reggeli órákra. Ez már elég stabilnak bizonyult ahhoz, hogy a délelőtti órákban a napsütéses területek javára még kissé terjeszkedjen is, és a ködös vidékeken az ilyenkor jellemző módon nem a várt déli, hanem északias szél fújt.


Sűrű köd Egyházasrádócon október 20-án délelőtt

Mivel a köd csak az éjszaka második felében alakult ki, így az előtte még derült és szélcsendes helyeken reggel 5 fok körüli vagy kevéssel az alatti minimumok voltak, és a köd hatására helyenként egészen a déli órákig 10 fok alatt maradt a hőmérséklet. Ezzel szemben a megye déli és keleti, ködmentes és ezáltal napos részein ebben az időben már 15 fok fölötti hőmérsékleteket is mértek. 11-12 óra között dél-délkelet felől megkezdődött a ködmező zsugorodása, ami aztán nem sokkal később teljesen fel is oszlott. Ennek nyomán mindenütt kisütött a nap, és a korábban ködös területeken gyors melegedés zajlott le. Délután már megyeszerte 20 fok körül tetőzött a hőmérséklet, ezen belül délkeleten volt a legmelegebb, míg északnyugaton a leghűvösebb. A hőmérséklet-emelkedés Szombathely térségében volt a legjelentősebb, ahol 12 és 16 óra között körülbelül 10 fokkal lett melegebb.


A hőmérséklet 2 óránkénti alakulása Vas megyében október 20-án 11:40 és 15:40 között
Az adatok forrása: OMSZ (ogimet.com), www.metnet.hu, www. idokep.hu

21-ére virradóan többfelé befelhősödött az ég, így ezen a napon reggelre nem alakult ki kiterjedt és tartós köd. Délután viszont már napos idő lett, és megyeszerte 20 fok fölött, jellemzően 23, 24 fok körül alakultak a csúcsértékek. 22-én azonban a 20-aihoz hasonló területi eloszlásban ismét sűrű köd képződött, mely csak késő délelőtt kezdett el ritkulni. A megemelkedéséből kialakuló alacsonyszintű rétegfelhőzet pedig helyenként kora délutánig megmaradt. A feloszlása után északnyugaton is naposra fordult az idő, és Kőszeg térségének kivételével 20 fok fölé emelkedett a hőmérséklet. Az egész nap napos délkeleti vidékeken ugyanakkor a 23, 24 fokot is elérte a maximum-hőmérséklet. A ködös helyeken bekövetkezett hőmérséklet-emelkedés ezúttal már nem volt olyan jelentős, mint 20-án, mivel az éjszakai minimumok, és így a délelőtti hőmérsékletek is magasabban alakultak.


Gyengülőben lévő köd Szombathelyen a Csónakázó-tónál október 22-én késő délelőtt

Erőteljes melegedés 23-án:
Október 23-án egy közeledő hidegfront előtt határázottá vált a délnyugati áramlás, mellyel igen meleg levegő áramlott fölénk. A talaj közelében a megye déli és keleti részén már éjszaka is fújt a szél, így itt 10 fok felett maradtak a minimumok. Másutt ezzel szemben még hűvösebb volt, és Szombathely, illetve Kőszeg környékén köd is képződött. A kora délelőtti óráktól azonban ragyogóan napos idő vette kezdetét, melyet csak a délután második felétől zavart felhősödés. Emellett többfelé megélénkült a délnyugati szél, mely eleinte segítette, igaz később viszont már kissé visszafogta a nappali felmelegedést. Ezen hatások miatt megyeszerte meglehetősen magas csúcsértékeket mérhettünk. Egyes helyeken nyári nap volt (25,0 fokos vagy azt meghaladó meghaladó maximum), de a megye délnyugati csücskét és néhány magasabban fekvő helyet kivéve másutt sem sokkal maradt el ettől a hőmérséklet.

Boba: 26,1 °C Egyházasrádóc: 24,8 °C
Bucsu: 25,3 °C Szombathely (külváros): 24,8 °C
Chernelházadamonya: 25,3 °C Vasalja: 24,8 °C
Bük: 25,1 °C Csákánydoroszló: 24,6 °C
Pornóapáti: 25,1 °C Szombathely (belváros): 24,5 °C
Söpte: 25,0 °C Káld: 24,4 °C
Csipkerek: 24,9 °C Kőszeg: 24,4 °C
Ják: 24,9 °C Rábagyarmat: 24,4 °C
Sárvár:24,9 °C Gyöngyösfalu: 23,6 °C
Sitke: 24,9 °C Szentgotthárd: 23,5 °C
Vép: 24,9 °C Magyarszombatfa: 23,2 °C

Az adatok forrása: OMSZ (ogimet.com), www.metnet.hu, www. idokep.hu

Újabb ködös napok:
24-én egy gyenge hidegfront vonult át felettünk, de ez az erőteljes felhősödésen kívül számottevő időjárás-változást nem okozott. Az enyhe reggel után napközben kb. 5 fokkal maradt el a hőmérséklet az előző napitól. A következő napokban ismét déliesre fordult az áramlás, és ezzel a magasban melegedés zajlott le. Ezt viszont a talaj közelében nem kísérte határozott légáramlás. Ennek köszönhetően 25-én reggelre újfent több helyen alakult ki köd, mely a déli órákig mindenütt feloszlott. Így napközben kellemesen enyhe idő volt, 22 fok körüli csúcsértékekkel.


Köd Egyházasrádócon 25-én délelőtt, valamint a köd lecsapódásából és a reggeli harmatból képződő vízcseppek a pókhálókon

26-ára virradóan Sopron térsége felől sűrű és vastag ködmező érte el a megyét, mely reggelre jelentősen kiterjedt. A köd és a megemelkedéséből kialakuló ködfelhőzet már igen tartósnak bizonyult, csak a déli órákban kezdett zsugorodni, és a megye északi felén helyenként csupán a délután második felére oszlott fel teljesen. Így tartósabban naposabb területek egyedül a megye délkeleti határsávjában fordultak elő, valamint a Kőszegi-hegység magasabb részein, melyek kilógtak a ködtakaróból. A sokáig ködös, felhős helyeken a korábbiaknál alacsonyabban, 16 és 19 fok között alakultak a maximumok, de délkeleten 20 fok fölötti értékek is előfordultak. A következő két napon már határozottabbá vált az áramlás és több felhő érkezett fölénk, így nem fordult elő köd, ugyanakkor délutánonként ismét megyeszerte 20 fok fölé emelkedett a hőmérséklet. 29-én viszont egy hidegfront végérvényesen véget vetett a vénasszonyok nyarának, onnantól kezdve ugyanis fokozatos lehűlés vette kezdetét.


Az alacsonyabb szinteken megülepedett ködréteg a Kőszegi-hegységről, az Óház-kilátóból nézve 26-án délelőtt
További fotók: Link

Írta, valamint a képeket és a hőmérséklet-térképeket készítette: Hérincs Dávid