Kezdőlap

 

A köd és a szél párharca Vas megyében 2012. november 27-ére virradó éjszaka

Előzmények:
2012. novemberének első felében változékony, gyakran csapadékos időjárás volt jellemző, és összességében jelentős mennyiségű csapadék hullott. A változékonyság mellé azonban enyheség párosult, ugyanis reggel mindössze két napon csökkent kevéssel fagypont alá a hőmérséklet, a délutáni maximumok pedig meghaladták a 10 fokot. A hónap közepén változás következett be, ugyanis tartósan borongós, párás, időnként ködös idő vette kezdetét, mely egészen 26-áig kitartott.

Időjárás-változás 26-án és 27-én:
26-án Nyugat-Európát egy erőteljes ciklon érte el, melynek hosszan elnyúló frontrendszere előtt Közép-Európában is egyre határozottabbá vált a délies légáramlás mind a magasban, mind a talaj közelében. A magasban zajló enyhülés ugyanakkor kedvezett a ködképződésnek, így 26-ára virradó éjszaka Vas megye szerte sokfelé ébredhettünk ködös, párás időre. A köd a délelőtti órákban még mindenütt megmaradt, délután azonban a megye déli és keleti területein már élénkülni kezdett a délnyugati szél, melynek köszönhetően ott feloszlott a köd, és 10 fok fölé emelkedett a hőmérséklet.
Naplementére átmenetileg északabbra húzódott a köd  határa, de hozzávetőlegesen a Rábától északnyugatra még szélcsend volt, így itt sötétedéskor újból sokfelé képződött sűrű köd. A felhőzet viszont ezeken a helyeken is csökkent, így az éjszaka első felében még jelentős mértékben le tudott hűlni a levegő. 10 órakor a megye középső területein már csak 3, 5 fok volt, és éjfélig még további egy-két fokot csökkent a hőmérséklet. Ezzel szemben délen és keleten már nem állt el a szél, így itt késő este is 10 fok körüli hőmérsékleti értékeket mérhettünk. Emellett Kőszeg térsége is szelesebb volt, de némileg alacsonyabb hőmérséklettel.
Éjfél körül megyeszerte megindult a déli, délnyugati szél, melynek hatására mindenütt feloszlott a köd, és a korábban még hűvös területeken jelentős hőmérséklet-emelkedés következett be. Kora reggel már több helyütt mérhettünk 10 fokot elérő vagy meghaladó hőmérsékleteket. A legmelegebb a már este is szeles délkeleti területeken, a Rába vonalában, illetve Kőszeg környékén volt. Hűvösebbnek továbbra is a nyugati, északnyugati vidékek bizonyultak, de már itt is 7, 9 fokig melegedett a levegő. Napközben teljesen megszűnt a hőmérséklet-különbség a megyében, a délelőtti napsütés és a szeles idő hatására ugyanis egységesen 15 fok körüli maximumokat mérhettünk.


Hőmérsékleti eloszlás Vas megyében 2012. november 26-án este 10 órakor, valamint 27-én reggel 7 órakor
Az adatok forrása: OMSZ (ogimet.com), www.metnet.hu, www. idokep.hu

Írta és a térképeket készítette: Hérincs Dávid