Kezdőlap

 

Katia hurrikán - Cape Verde-típusú hurrikán az Atlanti-óceánon

Bevezető

Az Atlanti-óceánon kialakuló hurrikánok egyik fajtája a Cape Verde-típusú, melyek a Zöld-foki szigetek környékén alakulnak ki, majd az azori magas nyomású zóna déli peremén haladnak végig az óceánon. Az atlanti térségben kialakuló trópusi ciklonok közül általában ezek szoktak a legerősebbek lenni, amennyiben a fejlődésüket hátráltató hatások (pl. nagy szélnyírás, száraz szaharai levegő) nem állnak fent környezetükben, mivel hosszú útjuk során sokáig biztosítva van számukra a nagy mennyiségű meleg vízfelület. Az ilyen fajta hurrikánok több lehetséges pályán is haladhatnak útjuk során, ezek közül a négy legjellemzőbb:

A Katia hurrikán

A 2011-es észak-atlanti hurrikánszezonban a szeptember közepéig kialakult 14 trópusi ciklonból mindössze kettő erősödött hurrikánná (Irene, Katia), de ezek közül mindkettő Cape Verde-típusú volt. A Katia hurrikán kezdeménye egy trópusi hullámból keletkezett augusztus végén, s mivel a konvektív rendszer már az első napokban meglehetősen fejlett volt (rendelkezett zárt alacsony szintű cirkulációval, illetve szervezett zivatarképződés zajlott ennek központja körül), így 29-én trópusi depresszióvá, majd másnap trópusi viharrá nyilvánították. A trópusi vihar a Zöld-foki szigetek térségét lassan nyugat-északnyugat felé elhagyva fokozatosan erősödött, így 31-én késő este már hurrikánná minősítették, igaz a szélsebesség alig haladta meg az ehhez szükséges 74 mérföld/órás (kb. 120 km/h) értéket. A következő napokban Katia északnyugat felé fordulva folytatta útját az óceánon, de eközben a környezetében lévő szárazabb levegő és a valamelyest megnövekedett nyírás hatására hol kissé gyengült, hol kissé erősödött. A szélsebesség a trópusi vihar és az 1-es kategóriájú hurrikán erőssége között ingadozott, így ennek megfelelően többször is átminősítették egyik, majd másik kategóriába. A körülmények 4-én javultak számottevően, így ekkor a hurrikán is gyors erősödésbe kezdett, és a déli órákra már elérte a 2-es erősséget. Eközben a hurrikán központjában kifejlődött egy jól megfigyelhető szem is, de ez rövidesen beleolvadt a körülötte lévő felhőzetbe. A következő 24 órában a trópusi ciklon ereje nem változott számottevően, majd 5-én reggel ismét erősödni kezdett, miközben egy újabb, a korábbinál jóval nagyobb méretű szemet fejlesztett ki. Az estére 4-es kategóriájúvá fejlődő hurrikánban a legnagyobb szélsebesség elérte a 135 mérföld/órát (kb. 215 km/h), a légnyomás pedig 946 hPa-ig süllyedt. A ciklon szeme éjszaka újból bezárult, ezzel együtt pedig a hurrikán is viszonylag gyorsan gyengülni kezdett, így visszafokozták 3-as, majd 2-es, végül 7-ére virradó éjszaka 1-es erősségűvé. Ekkor Katia egy mérsékelt övi ciklonrendszer áramlási zónájához közeledve észak, majd másnap északkelet felé fordult, így a Bermuda-szigetek és az USA keleti partjai között haladt el, egyik térséget sem veszélyeztetve. 9-ére virradó éjszaka a ciklonközpontban ismét kialakult egy szemszerű képződmény, mely napközben is megfigyelhető volt, de estére ez eltűnt, és ezzel együtt megkezdődött a hurrikán extratrópusi ciklonná való átalakulása. Másnapra már teljesen elveztette korábbi karakterisztikáját, így az NHC hivatalosan megszüntette a trópusi besorolását. A ciklon északi felén kialakuló, nagy területet érintő melegfronti felhő- és csapadékzóna mellett 11-én már a képződő hidegfront felhősávja is megfigyelhető volt a műholdképeken, s a frontot este már a frontanalízis térképek is jelölték.

Az extratrópusi ciklon Európára gyakorolt hatása

Az átalakult ciklon gyors mozgással a Brit-szigetek felé indult meg, miközben központjában a légnyomás csak lassan emelkedett, így még 11-én is hurrikán erejű (120 km/h-t meghaladó) szelek fújtak benne. A vihar 12-én érte el a szigetországot, de addigra már kissé gyengülni kezdett. A legerősebb széllökések azonban továbbra is meghaladták a 100 km/h-t. A következő napokban Skandináviát elérve tovább gyengült, és lassabb mozgású lett a légköri képződmény, miközben a frontjai okkludálódni kezdtek. Míg a ciklon előtt a hónap elején afrikai levegő áramlott Európába, a hidegfrontja mögött 13. és 15. között több fokkal hidegebb levegő árasztotta el a kontinens nagy részét, véget vetve a középső vidékein tapasztalható nyári időjárásnak.

A hurrikán haladási útvonala (forrás: Unisys Weather):

Színek jelentése: trópusi depresszió, trópusi vihar, 1. kat., 2. kat., 3. kat., 4. kat.

Műholdkép-animáció (forrás: NHC-NOAA):

Szélsebesség-légnyomás grafikon: (forrás: Unisys Weather):