Kezdőlap

 

Enyhülés szeszélyes hőmérsékleti eloszlással Vas megyében 2012. karácsonyán

Előzmények:
2012. decemberének első fele téli idővel telt, az időszakban többször előfordult fagy, illetve kisebb-nagyobb havazás. A legtöbb hó 8-ára virradóan és napközben esett, akkor összesen 2-10 cm-es hóréteg jött létre, a több a megye délnyugati vidékein. Ez kissé megolvadva, összetömörödve 1 héten keresztül megmaradt, és hatására a derültebb éjszakákon jelentősen lehűlt a levegő. A leghidegebb 13-án volt, akkor a megye legnagyobb részén -10 fok alá csökkent a hőmérséklet. Egyházasrádócon -11,6 fok volt a minimum-hőmérséklet. 14-én viszont jelentős enyhülés következett be, melynek köszönhetően elolvadt a hó, és másnap már 8-10 fok közötti csúcsértékeket mérhettünk. A következő napokban ugyan kissé visszaesett a hőmérséklet, de a gyakran felhős, párás idő miatt éjszakánként csak időnként fordult elő gyenge fagy, délutánonként pedig 1-6 fok közé emelkedett a hőmérséklet.

Karácsonyi enyhülés:
December 23-án nyugat felől egy melegfront ért el bennünket, mely mögött Afrikából szubtrópusi eredetű, enyhe légtömeg érkezett. A frontból a reggeli órákban többfelé előfordult kisebb havazás, majd délelőtt a csapadék fokozatosan esőbe váltott. A borongós idő miatt a talaj közelében még nem volt érezhető a meredés, 1-2 fokos maximumokat mérhettünk. A front a Dunántúl északkeleti felén hosszabb ideig tartó havazást, majd ónos esőt okozott, így ott néhány cm-es hóréteg is kialakult. Ennek a következő napokban jelentős szerepe volt Vas megye időjárásának alakításában is, ugyanis a megyétől északra, északkeletre konzerválta a hideg levegőt.

24-én naposabbra fordult az idő, és mérsékelt délnyugati szél fújt, melyek hatására 10-13 fok közé emelkedett a hőmérséklet. A melegedés azonban a magasban erőteljesebb volt, így inverzió (a magassággal történő hőmérséklet-emelkedés) alakult ki. Emiatt a Kőszegi-hegységben 15 fok körüli hőmérsékletek is előfordultak (például a 859 méter magasan lévő Hirschenstein-en 14 fok volt a csúcsérték).

25-ére virradó éjszaka a talaj közelében elállt, majd északira fordult a szél, és reggelre sokfelé képződött köd. Az északi széllel a 24-én egész nap hűvös Észak-Kisalföld felől hideg levegő érkezett fölénk, így több helyen kevéssel fagypont alá csökkent a hőmérséklet. A délelőtti órákban fokozatosan feloszlott a köd, és bár erősen felhős maradt az ég, a meginduló délies széllel melegedés kezdődött. Ez a megye déli, délkeleti területén volt a legerőteljesebb, míg északon, északnyugaton, ahol csak gyenge szél fújt, tartósan beragadt a hideg levegő.

Kőszeg: 2,1 °C Kendig-csúcs: 8,0 °C
Répcelak: 3,2 °C Sitke: 9,6 °C
Pornóapáti: 3,6 °C Egyházasrádóc: 9,6 °C
Sárvár: 4,1 °C Celldömölk: 10,8 °C
Gyöngyösfalu: 4,9 °C Káld: 10,9 °C
Szombathely (külváros): 5,0 °C Vasalja: 11,0 °C
Söpte: 5,2 °C Szentgotthárd: 11,0 °C
Szombathely (belváros): 6,4 °C Csipkerek: 11,9 °C
Vép: 6,4 °C Boba: 13,0 °C
Ják: 5,8 °C  

Az adatok forrása: OMSZ (ogimet.com), www.metnet.hu, www. idokep.hu

Délután a csúcshőmérséklet a megye legnagyobb részén elérte vagy meghaladta az 5 fokot, délen pedig a 10 fokot is. A késő délutáni órákban a megye északi felén északiasra fordult a szél, ezzel pedig a Kisalföld felől ismét hideg levegő szivárgott a térségbe. Délen ugyanakkor kitartott a délies szél, melynek hatására ott folytatódott az enyhe idő. Ennek eredményeként kora estére igen markáns hőmérséklet-különbség alakult ki a megye két része között. Északon már csupán 0-2 fok, míg délen még 9-11 fok volt, és a két légtömeget egy kb. 10 km-es zóna választotta csak el egymástól. Az előző nap is fennálló inverzió ekkor látszott a legjobban, ugyanis míg a Kendig-csúcson 9,4 fok volt, addig a hegy lábánál csak 0-1 fokos hőmérsékleti értékeket mértek.

Gyöngyösfalu: 0,5 °C Boba: 3,9 °C
Kőszeg: 0,6 °C Celldömölk: 4,8 °C
Szombathely (belváros): 1,3 °C Ják: 7,9 °C
Sárvár: 1,3 °C Szalafő: 9,2 °C
Répcelak: 1,5 °C Kendig-csúcs: 9,4 °C
Söpte: 1,5 °C Egyházasrádóc: 10,3 °C
Vép: 1,8 °C Szentgotthárd: 10,3 °C
Szombathely (külváros): 1,9 °C Káld: 10,4 °C
Sitke: 2,1 °C Csákánydoroszló: 10,9 °C
Pornóapáti: 3,2 °C Csipkerek: 11,4 °C

Az adatok forrása: OMSZ (ogimet.com), www.metnet.hu, www. idokep.hu

Északnyugat felől viszont egy hidegfront közeledett felénk, mely előtt az esti órákban ismét határozottabbá vált a délies áramlás. Ennek eredményeként a megye északi felén is egyre többfelé feltámadt a déli szél, mellyel jelentős melegedés következett be rövid idő alatt. Ez a legjobban Szombathely térségében mutatkozott meg. Ezzel szemben Kőszeg környékén, illetve a Rába völgyének északi felén ezúttal is beragadt a hideg levegő, így a markáns hőmérsékleti eltérés továbbra is fennállt a megyében. Éjjel a hőmérséklet a megye középső részén elérte a 8-10 fokot, és itt helyenként melegebb volt ekkor, mint napközben. Később a hidegfront érkeztével mindenütt északira fordult a szél, ezzel pedig reggelre megyeszerte 1-3 fok közé esett vissza a hőmérséklet.

Kőszeg: -0,1 °C Ják: 8,8 °C
Répcelak: 1,2 °C Vép: 9,1 °C
Sárvár: 1,2 °C Szombathely (külváros): 9,5 °C
Sitke: 1,3 °C Szombathely (belváros): 9,8 °C
Pornóapáti: 2,3 °C Kendig-csúcs: 10,0 °C
Söpte: 6,1 °C Egyházasrádóc: 10,2 °C
Boba: 6,4 °C Szentgotthárd: 10,3 °C
Celldömölk: 7,9 °C Káld: 10,3 °C
Gyöngyösfalu: 8,3 °C Csipkerek: 11,2 °C

Az adatok forrása: OMSZ (ogimet.com), www.metnet.hu, www. idokep.hu

Írta és a térképeket készítette: Hérincs Dávid