Kezdőlap

 

Havazás, majd zivatar: változékony időjárás Egyházasrádócon 2009. karácsonya környékén

Előzmények:
2009. december első felében déli, délnyugati áramlással az átlagosnál enyhébb, változó nedvességtartalmú levegő érkezett fölénk, így 10-ig mindössze három napon fordult elő fagy, 1-én pedig 15,6 fokos maximumot mérhettünk. 10-e után azonban fokozatosan északkeletire fordult az áramlás, mellyel hideg, sarkvidéki levegő indult meg Magyarország felé.

Lehűlés kisebb hóeséssel:
Az erős hidegfront 11-én érkezett meg. Ennek hatására beborult az ég, de délután a csúcshőmérséklet még elérte a 6,8 fokot. Este gyors lehűlés kezdődött, így az addigi esőt másnap reggel havazás váltotta fel, de a hó a pozitív hőmérséklet miatt nem maradt meg. A következő napon is előfordult kisebb hóesés, de még ekkor sem süllyedt fagypont alá a hőmérséklet. 13-án azonban már szinte egész nap fagyott, a +1,1 fokos maximum még előző nap éjjel állt be. 14-én egy mediterrán ciklon közelített meg bennünket, mely előtt Szlovéniában kialakult egy csapadékzóna, ami a déli órákban érkezett meg Vas megyébe. Belőle mérsékelt havazás kezdődött, és másnap reggelig Egyházasrádócon 4 cm hó esett. A következő napokban többnyire felhős, egész nap fagyos idő alakult ki, időnkénti gyenge hóeséssel, ennek ellenére a 14-i hóréteg vastagsága 1-3 cm-rel csökkent. 18-ra felszakadozott a felhőzet, így reggel -8,3 fokos minimumot mérhettünk, és délután sem lett melegebb -2,2 foknál. Ekkor a mediterrán térségben egy újabb ciklon alakult ki, amely már északabbi pályán mozgott.

Kép 1
Esti havazás december 14-én Egyházasrádócon
(kattintással nagyítható)

A 19-ei havazás, majd zord napok:
Az érkező ciklon előtt 19-én az éjszaka első felében még kevés felhő volt felettünk, így -12,2 fokig csökkent a hőmérséklet. Reggelre beborult az ég, és délelőtt havazás kezdődött. Napközben fokozatosan megélénkült az északi, északkeleti szél, így hófúvások is előfordultak. A havazás az esti órákig kitartott, majd dél felől fokozatosan megszűnt a csapadék, és a felhőzet is felszakadozott. Egyházasrádócon 10 cm lett a friss hó mennyisége, így a hóréteg vastagsága elérte a 11 cm-t. 20-án reggelre kiderült az ég, és elállt a szél is, így a hótakaró hatására jelentősen lehűlt a levegő. A hajnali órákban -18,2 fokos minimumot mérhettünk, és délután a ragyogóan napos idő ellenére sem lett melegebb -6,4 foknál. Este a derült idő hatására gyors lehűlés kezdődött, de később elkezdett fújni a déli szél, és hajnalban felhők is érkeztek, így az előző naphoz hasonlóan -18,2 fokig csökkent a hőmérséklet az éjszakai órákban. 21-én napközben még kitartott a hideg idő, azonban dél felől egy újabb mediterrán ciklon előoldalán enyhe léghullámok közeledtek, amelyek az esti órákra elérték Vas megyét is.

Kép 1 Kép 1
Hóesés Szombathelyen 19-én, illetve a havazás utáni udvar másnap Egyházasrádócon
(kattintással nagyíthatók)

Jelentős enyhülés:
21-én a napközben mérhető -5,5 fokos csúcshőmérsékletek után az esti órákban még hűlni kezdett a levegő, de a hőmérséklet-csökkenés nem tartott sokáig. Az enyhülést hoz front 19 óra körül érte el Egyházasrádócot, és az akkor mért -6,2 fokról (ami egyben a másnapi minimum is lett) egy óra alatt +1,6 fokig melegedett a levegő. Éjszaka végig fagypont felett maradt a hőmérséklet, így reggelre a hóréteg olvadni kezdett, és az olvadás 22-én napközben is folytatódott. A csúcshőmérséklet akkor már elérte a 7,4 fokot. 23-án reggelre már csak 1 cm hó maradt, miközben a 4,2 fokos minimum után 11,6 fokos maximumot mérhettünk. Délután áthaladt felettünk az enyhülést hozó ciklon gyenge hidegfrontja, mely Egyházasrádócot csak érintette, 1 mm csapadék hullott belőle. A hidegfront mögött viszont az éjszakai órákban már egy újabb mediterrán ciklon melegfrontja ért el minket.

Karácsonyi zivatar:
24-én az átvonult melegfront mögött többnyire erősen felhős maradt az ég, de csapadék nem hullott. A késő délutáni órákban megélénkült a déli szél, mellyel a korábbinál is enyhébb levegő érkezett fölénk, és szenteste 13,4 fokot mérhettünk. Karácsony első napján is folytatódott a felhős idő, de a délelőtti, déli órákban voltak  hosszabb-rövidebb napos időszakok is, melyeknek köszönhetően a csúcshőmérséklet elérte a 17,3 fokot. Délután a ciklon hidegfrontja előtt a meleg időjárás miatt labilizálódott a levegő, ez pedig kedvező helyzetet teremtett záporok, zivatarok kialakulásához. A front vonala mentén 15 óra után Ausztriából egy erősödő zivatarzóna érkezett, ami a megye legnagyobb részén végigvonult. A zónában kialakult egy erősebb zivatargóc, mely feltehetőleg szupercella volt. Ez fél 4 után elérte Egyházasrádócot, de előtte már északira fordult és megélénkült a szél, valamint jelentős hőmérséklet-csökkenés kezdődött. Az eleinte még közepes intenzitású esőt a zivatar magjában intenzív záporeső váltotta fel, melybe néhány percig 1-1,5 cm nagyságú jégeső is keveredett. A zivatartevékenység meglehetősen aktív volt, percenként több alkalommal is lehetett dörgést hallani. A zivatar 16 óra után lassan elvonult, a dörgések megszűntek, de az esőzés még este is folytatódott. Összesen 23,5 mm csapadék hullott. A hőmérséklet este 7 órára már 7,4 fokig esett vissza, így ez lett a napi minimum.

25-ei, fél óránkénti időjárási adatok reggel 8 órától este 8 óráig (pdf formátumban) -->

Kép 1 Kép 1
Erőteljes gomolyfelhő-képződés Egyházasrádóc környékén 25-én délután, valamint a nyugat felől érkező zivatar felhőzete
(kattintással nagyíthatók)

A zivatarok előrejelzése:
A GFS modell legelőször 22-én jelezte a zivatarok kialakulásának lehetőségét a 25-én érkező hidegfront mentén. Ekkor még meglehetősen csekély labilitással számolt, A CAPE-index* 100 J/kg körüli, míg az emelési index* kevéssel 0 fok alatti volt. A következő napokban kissé növelte a modell az instabilitást, de a legpontosabb képet csak a 25-ei, közvetlenül a hidegfront érkezőse előtt néhány órával lefuttatott modellfutás adta. Ez alapján Egyházasrádóc térségében 500 J/kg körüli CAPE-index*, illetve -2 fok körüli emelési index* állhatott rendelkezésre, mely a téli időszakban már elegendőnek bizonyult a falun áthaladó erőteljes zivatargóc kialakulásához és tartós életben maradásához.

Kép 1 Kép 1
A GFS modell 25-ére vonatkozó labilitás-előrejelzési térképe a 22-ei 12 órás, illetve a 25-ei 12 órás futás alapján
(kattintással nagyíthatók, forrás: Wetterzentrale.de)

*A légköri labilitás mérésére, előrejelzésére leggyakrabban a CAPE-indexet (hasznosítható konvektív energia, J/kg-ban kifejezve), illetve az emelési indexet (Celsius-fokban kifejezve) használják. A CAPE-index a téli időszakban 200-300 J/kg feletti érték esetén már zivatarra utalhat, míg az emelési index 0 fok alatt jelent zivataresélyt, csökkenő értékek mellett egyre nagyobbat.

Radarmérések:
Az alábbi radarkép-animáción remekül végigkövethető a hidegfront zivatarzónájának mozgása, a déli felén az Egyházasrádócra lecsapó intenzív cellával, valamint a front előtt a délnyugati országrészben kipattanó lokális, szupercellás zivatarok.

Kép 1
forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

Hőmérsékleti adatok:
A 19. és 25. közötti időjárási helyzet nem csak a csapadék, hanem a hőmérséklet tekintetében is mozgalmas volt. A 20-án és 21-én mért -18,2 fokos minimum-hőmérséklet után 25-én már 17,3 fokos csúcsértéket mérhettünk, vagyis 5 nap alatt 35,5 fokos hőmérséklet-különbség jött létre. A legnagyobb napi hőmérséklet-emelkedés 21-én volt, amikor a napi hőingás mértéke - éjféltől éjfélig - elérte a 20,4 fokot (-18,1 fok --> +2,3 fok).

Kép 1

Saját adatokat és fotókat felhasználva írta: Hérincs Dávid