Kezdőlap

 

Rövid, de erős felmelegedés rekordokkal Vas megyében 2015. szeptember közepén

Előzmények:
2015 nyara több hőhullámot is produkált, és az utolsó, mely augusztus végén érkezett, még szeptember első napjaira is átnyúlt. 1-jén megyeszerte 33-34 fokig melegedett fel a levegő, melyre szeptemberben még nem volt példa. Szombathelyen az Országos Meteorológiai Szolgálat mérőállomásán az eddig feljegyzett adatok alapján korábban 33,0 fok volt a legmagasabb hőmérséklet, melyet 1929. szeptember 3-án mértek, ezúttal viszont 34,0 fokig emelkedett a hőmérséklet. Egyházasrádócon 33,4 fokos csúcsértéket mérhettünk, mely - a csak 2006. óta végzett mérésekben - szintén rekordnak számított, a 2012. szeptember 11-ei 31,0 fokot felülmúlva. 2-án azonban északnyugat felől hidegfront érkezett, melynek köszönhetően már kb. 4-5 fokkal alacsonyabbak lettek a maximumok. A következő napokban tovább csökkent a hőmérséklet, 5-én és 6-án már a 20 fokot sem érte el a csúcsérték, 7-ére virradóan pedig a csökkenő felhőzetnek és a legyengülő szélnek köszönhetően 3 és 7 fok közötti minimumokat mérhettünk. A frontból 4-én és 5-én jelentősebb mennyiségű, összesen 15 mm körüli csapadék hullott, illetve kisebb eső, zápor a környező napokban is előfordult. 8-ától egy - központjával a Brit-szigetek és Skandinávia felett elhelyezkedő - anticiklon határozta meg az időjárást, melynek áramlási rendszerében északkelet felől még kissé hűvös léghullámok érkeztek. Ezért a következő napokban, egészen 11-éig állandósultak a 20-21 fok körüli csúcshőmérsékletek, míg éjszakánként a felhőzet és a szél függvényében 5 és 13 fok közé hűlt le a levegő.


Zápor Egyházasrádóctól keletre szeptember 6-án délután, valamint köd a faluban 12-én reggel

Az enyhülés első szakasza:
11-ére az anticiklon a Balti-tenger térsége fölé, majd a következő napokban Oroszország fölé helyeződött. Ezzel együtt egy ciklon érte el a Brit-szigeteket, a két időjárási képződmény között hazánk térségében pedig déliesre fordult az áramlás. Ezzel 12-én enyhébb levegő érkezett Vas megyébe is, így a kissé hűvös, általában 10 fok alatti minimumokat produkáló reggelt követően délután már 24 fok körül tetőzött a hőmérséklet. Hasonló hőmérsékleteket mérhettünk 13-án is. 14-én megközelített bennünket a ciklon hidegfrontja, mely előtt határozottabbá vált a déli szél. Emiatt már az éjszakai is enyhének bizonyult, mindössze 14-15 fok köré csökkent a hőmérséklet, napközben pedig 27-28 fokig melegedett fel a levegő. A gyenge hidegfront 15-én átvonult felettünk, de csapadékot nem okozott. Délelőtt ugyan még jóval hűvösebb volt, mint az előző napon, több órán keresztül 19-20 fok körül stagnált a hőmérséklet. Délután viszont visszahullámzott a front, ismét délire fordult a szél, mely a szomszédos területek felől jóval melegebb levegőt hozott, így a legtöbb helyen még 25 fok fölé emelkedett a hőmérséklet.

Az enyhülés második szakasza:
16-án már egy újabb, az Ibériai-félszigettől északra kimélyült ciklon melegfrontja ért el bennünket. Ez a ciklon forró légtömeget szívott magába Afrika felől, és mivel mélyebb volt az előzőnél, jelentősebb légmozgással járt. Ennek köszönhetően már 16-ára virradóan igen magas minimumokat mérhettünk, jellemzően 15 és 19 fok közé csökkent a hőmérséklet. A szombathelyi meteorológiai állomáson 18,6 fokos minimumot regisztráltak, mely szeptemberi rekordnak számított a teljes mérési adatsorra nézve, a 2012. szeptember 4-én mért 18,5 fokos minimumot felülmúlva. Napközben a melegfront vastagabb fátyolfelhőzete kissé visszafogta a melegedést, így "csak" 28 fok körül tetőzött a hőmérséklet. A nyárias idő csúcspontja 17-én érkezett el, amikor a ciklon melegfrontja mögött elért bennünket a forró légtömeg. A gyakran élénk szél miatt a megye délnyugati csücskének kivételével mindenütt trópusi éjszaka volt, vagyis nem csökkent 20,0 fok alá a hőmérséklet. Sőt, sokfelé 21-22 fokos minimumokat mérhettünk. Szombathelyen a meteorológiai állomáson 21,1 fokos minimumot mértek, így az előző nap beállított rekord mindössze egy napot élt meg. Szintén rekord magas minimum volt Egyházasrádócon 20,8 fokkal, mely a 2008. szeptember 6-án mért 19,0 fokos értéket múlta felül. A trópusi éjszakát megyeszerte hőségnap - 30,0 fok feletti maximum-hőmérséklet - követte, jellemzően 32 fok körül alakultak a csúcsértékek. Egyházasrádócon 31,8 fokos maximumot mérhettünk, mely szintén rekordnak számított volna, ha 1-jén nem dőlt volna meg a korábbi. A magas minimumok és maximumok miatt a napi középhőmérséklet 25-26 fok lett, melyre feltehetőleg szintén nem volt még példa szeptemberben a megyében.


A hőmérséklet és a szélsebesség alakulása Egyházasrádócon szeptember 13. és 17. között

A számok jelentése:
1.: A korábbi lehűlés után  nyugalomba jutott hűvösebb levegő és a szélcsend nyomán 13-án reggel 8,5 fokig hűlt le a levegő.
2.: A melegedés első hullámának első szeles éjszakáján, 14-ére virradóan már nem volt hűvösebb 15,1 foknál.
3.: A 15-ére virradóan átvonult front hatására a nap első felében csak néhány fokot emelkedett, majd sokáig stagnált a hőmérséklet,
délután viszont a front visszahullámzásával (az északi szél délire fordulásával) rövid idő alatt több, mint 6 fokot melegedett a levegő.
4.: A melegedés második szakaszának első napján, 16-án 19,0 fokig csökkent a hőmérséklet a szeles, felhős idő miatt.
5.: A meleg tetőzésekor, 17-én az előzőnél jóval szelesebb éjszaka hatására csupán 20,8 fokig hűlt le a levegő.
6.: A nyári idő 31,8 fokos csúcsértékkel tetőzött 17-én.

Hidegfront meleg nedves szállítószalaggal:
A nyári meleget a megyében már 18-án mérsékelte egy hidegfront. Igaz, a frontot még csak a szél átmeneti északira fordulása jelezte a nap első felében, de délután ezúttal is visszahullámzott a front, így rövid időre még délkeletiesre fordult a légmozgás. Napközben többnyire csak fátyolfelhők voltak az égen, így a sok napsütés hatására még 27-28 fokig emelkedett a hőmérséklet. A hidegfront meglehetősen nagy dőlésszöggel rendelkezett, csupán a légkör alsó 1-2 km-es szintjére terjedt ki a hatása. Fölé délnyugat felől egy úgynevezett meleg nedves szállítószalag húzódott, mely felettünk lelassult, és több, mint 24 órán át meghatározta az időjárást. A szállítószalag megjelenését 18-án délután középszintű gomolyos felhőzet kialakulása jelezte, majd a kora esti órákra már kisebb záporok is kifejlődtek. Mivel az alsó, már a hidegfront által befolyásolt légrétegben alacsony volt a páratartalom, így a csapadék egy része a földet érés előtt elpárolgott, mely jól látszott a lefelé gyorsan keskennyé váló csapadéksávokon.


A meleg nedves szállítószalag kezdeti megjelenésére tipikusan jellemző középszintű, sávokba rendeződött gomolyos felhőzet Egyházasrádóc térségében 18-án délután,
valamint zápor a falutól nyugatra naplementekor - jól látható, hogy a csapadéksáv a száraz alacsonyszintű légréteg miatt a talajt elérve elkeskenyedik

A szállítószalag 19-ére virradó éjszaka is aktív maradt, sőt ekkor a megye délkeleti határvidékén a záporok mellett már zivatarok is kialakultak. A reggeli órákban a megye déli és keleti részén további csapadékgócok haladtak keresztül, előbb záporok, de 9 óra körül már zivatar is előfordult. Ez Egyházasrádóc közelében haladt el, így a faluban is lehetett belőle dörgéseket hallani. A gomolyfelhő-képződés délelőtt lett a legintenzívebb, ekkor a megyében három, egymást követő szupercellás góc is kifejlődött. Ezek az előző cellákhoz hasonlóan az Őrség felől haladtak Pápa térsége felé, Egyházasrádóctól délkeletre. Az egyik cella ketté is vált, így ennek a bal oldali tagját a faluból is meg lehetett figyelni. A zivataros etapot egy összeolvadó vonalas rendszer zárta a kora délutáni órákban. A helyzet érdekességét az adta, hogy továbbra is a szállítószalag mentén alakultak ki a cellák, a középmagas szintekről kiindulva, miközben alacsonyszinten egész nap mérsékelt északi szél fújt, és már stabilis volt a légállapot. Délutánra már a középszint is stabilizálódni kezdet, így megszűntek a zivatarok, bár továbbra is középmagas gomolyfelhők tarkították az eget. Végül éjszaka a front magassági része is áthaladt felettünk. Így a szállítószalag gyorsan keletebbre helyeződött, de belőle szórványosan még előfordult kisebb eső, zápor. A megyében a hidegfront csak az ismétlődő zivatarok által érintett déli és keleti határsávban okozott jelentősebb, 5 mm körüli csapadékot, másutt csupán 1-2 mm eső esett, sőt olyan helyek is előfordultak, ahol nem volt mérhető mennyiségű csapadék. A hőmérséklet 19-én tovább csökkent, már csak 23 fok körül alakultak a csúcsértékek.


A szállítószalag mentén kialakult első délelőtti zivatar Egyházasrádóctól keletre szeptember 19-én 9 óra körül - látványos Tyndall-sugarakkal,
valamint a kettéváló szupercella balra kanyarodó tagja délkeletre 11 óra után

Írta, a fényképeket és a diagramot készítette: Hérincs Dávid