Kezdőlap

 

Invest 99L (01M) - Trópusi jellegű mediterrán ciklon a Földközi-tenger nyugati medencéjében

Bevezető

2011 október végén viszonylag stabil időjárási helyzet alakult ki Európában, melyben a Közép-Európában elterülő nagy kiterjedésű anticiklon peremén a kontinens északnyugati felén egymást követték a nyugat-délnyugat felől északkelet felé vándorló ciklonok. Ez a légköri felállás november első napjaiban azonban felbomlott, amikor Kelet-Európát egy erőteljes hidegfront mögött hideg levegő árasztotta el, s az anticiklon kiterjedése É-D irányú lett. Ezzel egy időben azonban Nyugat-Európát is elérte egy nagy kiterjedésű ciklon, melynek hosszan elnyúló, hullámzó hidegfrontja Izland környékétől egészen az Ibériai-félszigetig ért. A következő napokban a ciklon északi ága beleolvadt az Izland környékén kialakuló alacsony nyomású zónába, míg a déli végén egy önálló mediterrán ciklon keletkezett 5-én.

A mediterrán ciklon életútja

Az Atlanti-óceán felől érkező nedves, labilis levegő hatására a mediterrán ciklont már kialakulásakor nagymértékű  konvekció jellemezte, s emiatt a ciklon környezetében nagy volt a zivataraktivitás. Az egyre jobban kimélyülő ciklon előoldalán 5-én és 6-án dél-délkelet felől intenzív, gyakran vonalba rendeződött csapadékgócok érték el Franciaország és Olaszország tengerparti vidékeit, ahol az Alpok torlasztó határa és a tartós csapadékhullás révén többfelé 100 mm-t elérő vagy meghaladó csapadék hullott le 24 óra alatt. A hegyvidéki és a környező területeken sok helyen léptek fel torrens áradások, víz alá került pl. Genova egy része is. 7-én a ciklon frontjai lassanként elöregedtek, de nem oszlottak fel, miközben az észak felé kanyarodó cikloncentrum egyre inkább meleg-központú és szimmetrikus lett. Ennek megfelelően aktív zivatarképződés kezdődött az időközben kifejlődő alacsonyszintű cirkulációs központ körül. A NOAA a délutáni órákban Invest besorolást adott a ciklonnak, majd este a U. S. Navy is Invest 99L kategóriába sorolta a képződményt. Ezzel ez lett az első mediterrán ciklon, mely hivatalosan is megkapta ezt a jelzőt. Az esti órákra a konvekció teljesen körbevette a központot, s a műholdképek tanúsága szerint trópusi karakterisztikát öltött a rendszer. Este a NOAA 01M jelzéssel névtelen trópusi viharnak minősítette a ciklont (ahogy később az európai vihar-előrejelző szolgálat, az ESTOFEX is), de a többi hurrikánfigyelő szervezet nem követte ezt a lépést, sőt az Amerikai Hurrikánközpont (NHC) - a hasonló ciklonokkal kapcsolatban már korábban kialakított véleményekkel megegyezően - egyértelműen amellett foglalt állást, hogy a mediterrán térségben nem alakulhat ki trópusi ciklon, csupán trópusi jellegzetességeket hordozhatnak egyes mediterrán ciklonok, ahogy ebben az esetben is történt. Ennek megfelelően a legelfogadottabb álláspont szerint a képződmény trópusi jellegű mediterrán ciklonnak nevezhető. A ciklon éjszaka helyzetét alig változtatva kissé erősödött, a legalacsonyabb légnyomás 1000 hPa alá csökkent, míg a legerősebb átlagos szélsebesség 80-90 km/h között alakult. 8-án napközben újból észak felé megindulva azonban gyengülni kezdett, miközben a struktúrája is szervezetlenebbé vált. A központtól északra található kiterjedt zivatarzóna délután azonban az olasz-francia határvidéket elérve ismét heves esőzéseket és szélviharokat okozott az érintett területen, több helyen mértek 100-150 km/h közötti széllökéseket. 9-én a francia tengerpart közelében mozogva már jelentősen legyengült a ciklon, de a spirális felhőzet még megfigyelhető volt. Az esti órákban azonban teljesen feloszlott a rendszer.

A GFS modell ciklon-analízise, melyen jól látható a hideg-központú ciklon szimmetrikus meleg-központúvá való átalakulása:


Forrás: Cyclonephase

Légnyomás- és szélanalízis térkép:


Forrás: Wetter.tv

7-ei, 8-ai és 9-ei nagyított, látható tartományú műholdkép:


Forrás: Sat24.com

Infravörös tartományú műholdkép:


Forrás: Naval Research Laboratory

RGB kompozit műholdkép a mediterrán ciklonról:


Forrás: EUMETSAT (2011)
Színek jelentése: zöld: meleg (szub)trópusi légtömeg, kék/lila: hideg sarkvidéki légtömeg, piros/barna: száraz levegő.