Kezdőlap

 

Az első fagyok, majd jelentős felmelegedés Vas megyében 2015. november elején

Előzmények:
A 2015-ös ősz első két hónapja meglehetősen változatos képet festett. A szeptember többnyire meleg, száraz idővel telt. A hónap első napján sokfelé mérhettünk 33, 34 fokos maximumokat, és a hónap közepén, 17-én is visszatért egy napra a kánkuka, 31-32 fok körüli csúcsértékekkel. Ezen a napon a szeles idő miatt ráadásul kifejezetten magas, 20 fok körüli minimumokat mérhettünk, mely ilyenkor már meglehetősen szokatlannak számít. Hűvösebb idő az 5-e és a 20-a utáni napokban volt jellemző, amikor reggelente már 5 fok köré is lehűlt a levegő, míg napközben 20 fok körül tetőzött a hőmérséklet. A hónap pedig 20 fok alatti maximumokkal búcsúzott. A havi csapadékösszeg ugyan nem sokkal maradt el az átlagostól, de ennek több, mint fele egyetlen nap alatt, 25-én hullott, így a hónap során szárazság volt. Az október ugyanakkor teljesen ellentétesen telt. A hónap első, még enyhe és száraz időjárású hetét két hűvös, ciklonokkal tarkított hét követte, és ebben az időszakban igen sok eső esett. A havi csapadékösszeg megyeszerte átlépte a 100 mm-t, helyenként pedig a 150 mm-t is elérte, ami az átlag 2-3-szorosa. A hónap utolsó hete viszont már ismét száraz idővel telt, hűvös hajnalok, de viszonylag enyhe délutánok mellett.


Jelentős csapadék utáni hangulatkép október 16-án, valamint ködös, harmatos reggel október 25-én, mindkettő Egyházasrádócon

"Lábas hideg" beszivárgás, jelentős inverzióval:
Az október végi száraz idő egy fölénk helyeződő, és itt megrekedő, megerősödő anticiklonnak volt köszönhető. Ezen anticiklon peremén a hónap utolsó napjaiban több hullámban sarkvidéki hideg levegő árasztotta el a Kelet-európai-síkságot, illetve ezzel egy időben az anticiklon központja átmenetileg hazánktól északra helyeződött. Így a talaj közelében a száraz, hideg légtömeg az anticiklon déli peremén nyugatias irányba indult meg, és a Kárpátokat délről megkerülve, délkelet felől elérte térségünket is. A hideg talaj közeliségét jól szemléltette, hogy a meteorológiában gyakran vizsgált 850 hPa-os szinten, kb. 1500 m-es magasságban mindössze 1-2 fokkal esett vissza a hőmérséklet. Vas megyében a korábbi napok gyakran borongós, párás időjárása után október 30-án csökkent a felhőzet, és megkezdődött a levegő kiszáradása. Ennek következtében 31-én reggelre már fagypont köré hűlt le a levegő. Az ősszel elsőként főleg a mélyebben fekvő területeken fordult elő gyenge fagy. Talaj menti fagy ugyanakkor már kiterjedten jelentkezett, közepes dérképződéssel.


Talaj menti fagy Egyházasrádócon dérrel és részben megfagyott harmattal október 31-én

November 1-jén folytatódott a száraz, hűvös levegő beáramlása, így ekkor hajnalban már sokfelé fagyott, napközben pedig az előző napinál 3-4 fokkal alacsonyabban, 12-13 fok körül tetőzött a hőmérséklet. Mindeközben ismét fölénk helyeződött az anticiklon központja, az év ezen időszakában szokatlanul magas, 1040 hPa feletti légnyomással. Ennek köszönhetően 2-ára teljesen megülepedett, nyugalomba jutott a talaj közelében a hideg levegő, így általában ezen a napon mérhettük a legalacsonyabb minimum-hőmérsékleteket. A teljesen szélcsendes délnyugati, nyugati völgyekben -5 fokos értékek is előfordultak, míg másutt jellemzően -1 és -4 fok közé hűlt le a levegő, de a szelesebb északi területeken fagymentes volt az éjszaka.


Az első őszi fagy Egyházasrádócon november 1-jén, immár jelentős dérképződéssel

Az anticiklon 2-án gyengülni kezdett (csökkenésnek indult a légnyomás), illetve nyugat felől kissé melegebb levegő érkezett fölénk a magasban. Ez azonban nem befolyásolta az alul megülepedett száraz, hideg légtömeget, így jelentős inverzió alakult ki, vagyis a hőmérséklet a szokásossal ellentétben a magassággal emelkedett, radásul számottevő mértékben. Ez az inverzió 3-ára virradóan lett különösképp szembetűnő. Ekkor ugyanis a mélyebb völgyekben még mindig -5, -6 fokig csökkent a hőmérséklet, a Kőszegi-hegység magasabb csúcsain ugyanakkor +10 foknál is magasabb minimumok voltak. A 726 m magasan lévő Kendig-csúcson mindössze 10,2 fokig hűlt le a levegő, de valószínűsíthető, hogy a 882 m magas Írott-kőn ennél is enyhébb volt az éjszaka. A Bécsben végzett magaslégköri mérés adatai alapján ugyanis 878 m-es magasságban 17,4 fok volt éjfélkor a város térségében.

 

Pornóapáti: -5,9 °C Sitke: -1,9 °C
Magyarszombatfa: -5,6 °C Szombathely (külv.): -1,8 °C
Kercaszomor: -5,0 °C Szentg.-Farkasfa: -1,7 °C
Szentgotthárd: -3,9 °C Vép: -1,3 °C
Rábagyarmat: -3,6 °C Boba: -1,0 °C
Káld: -3,5 °C Söpte: -0,6 °C
Vasalja: -3,2 °C Celldömölk: +0,1 °C
Csákánydoroszló: -3,1 °C Szombathely (belv.): +0,1 °C
Csipkerek: -3,1 °C Sárvár: +0,2 °C
Egyházasrádóc: -2,4 °C Peresznye: +1,4 °C
Ják: -2,0 °C Kőszeg: +1,7 °C
Bucsu: -1,9 °C Kendig-csúcs: +10,2 °C

(forrás: OMSZ /MET-ÉSZ, ogimet.com/, www.metnet.hu, www. idokep.hu)

Jelentős melegedés főnhatással:
A következő napokban az anticiklon egyre délebbre helyeződött, így az addig Észak-Európában vonuló ciklonok frontjai egyre közelebb húzódtak hozzánk. 6-áig azonban még kitartott az inverziós helyzet, reggelente többfelé gyenge fagyokkal, illetve viszonylag alacsony, 12 és 15 fok közötti maximumokkal. Az északnyugat felől beszivárgó nedvesebb légtömeg hatására hajnalra már kisebb-nagyobb ködmezők is kialakultak, de ezek délutánra mindig feloszlottak. A változás első jele 6-án mutatkozott meg, amikor a megye nyugati határvidékén már elérte a csúcshőmérséklet a 16-18 fokot. 7-én pedig már fagymentes volt az éjszaka, és délután megyeszerte 15 fok fölé emelkedett a hőmérséklet, annak ellenére, hogy egy melegfront révén sok volt a felhő, és délelőtt elszórtan gyenge eső is előfordult.


Naplemente Egyházasrádócon november 7-én

Az igazi áttörést azonban a 8-ára virradóan átvonult gyenge hidegfront szolgáltatta. E mögött kissé határozottabbá vált a nyugatias szél, mely teljesen felszámolta az inverziót, és egyben kitisztította az alsó légrétegben megülepedett szennyezettebb levegőt. Az erősebb szél viszont az Alpok északi oldalára koncentrálódott, mely Vas megyében főnös hatást idézett elő. Ráadásul a front csak érintett minket, így a mögötte haladó hideg levegő elkerült bennünket. Mindezeknek köszönhetően igen magas, jellemzően 20 fok feletti maximumokat mérhettünk. A megye nyugati és keleti, kissé magasabban fekvő területein, ahol a szél átkeverő hatása a leginkább érvényesülni tudott, 22-24 fokos csúcsértékek is születtek.

 

Boba: 23,7 °C Káld: 22,3 °C
Csákánydoroszló: 23,4 °C Sárvár: 22,2 °C
Celldömölk: 23,3 °C Vasalja: 22,0 °C
Szentg.-Farkasfa: 23,1 °C Magyarszombatfa: 21,9 °C
Szombathely (belv.): 23,1 °C Peresznye: 21,7 °C
Kőszeg: 22,8 °C Szombathely (külv.): 21,0 °C
Rábagyarmat: 22,8 °C Vép: 21,0 °C
Pornóapáti: 22,7 °C Ják: 20,9 °C
Söpte: 22,5 °C Egyházasrádóc: 20,3 °C
Bucsu: 22,4 °C Kendig-csúcs: 20,2 °C
Csipkerek: 22,3 °C Szentgotthárd: 19,8 °C

(forrás: OMSZ /MET-ÉSZ, ogimet.com/, www.metnet.hu, www. idokep.hu)

9-én egy melegfront érkezett, melyet még aznap éjjel egy hidegfront követett. A melegfront gyenge volt, így többnyire csak fátyolfelhőzet vonult át hozzá kapcsolódva. A hidegfrontot azonban már vastagabb felhőzet kísérte, mely délelőtt érte el a megyét. Így, bár a reggeli ködfoltok feloszlása után gyors melegedésnek indult a levegő, északon csak 14-16 fok körül tetőzött a hőmérséklet. A megye délnyugati csücskében azonban, ahol hosszabb ideig sütött a nap, 20 fokos maximumokat is mértek. A hidegfrontból délután a megye északkeleti felén helyenként záporok is előfordultak. 10-én már egy újabb melegfront ért el bennünket, így ismét erősen felhős időre ébredhettünk. A sok felhő miatt ezúttal az éjszaka is igen enyhe volt, mindössze 10-11 fok köré hűlt le a levegő. Napközben fokozatosan elvékonyodott a felhőzet, bár az Alpok gerince felett képződő vastag fátyolfelhőzet szinte egész nap szűrte a napsütést. Ez utóbbi csak estére csökkent, és akkor kevés lencsefelhőtől eltekintve kiderült az ég.


Alkonyati lencsefelhők Egyházasrádóctól északnyugatra, nyugatra november 10-én (Hérincs Fanni fotói)

A melegfront mögött az előző napinál néhány fokkal enyhébb levegő áramlott fölénk, illetve az Alpok hatására ismét főn alakult ki. Ez a 8-aival ellentétben azonban határozottnak bizonyult, ugyanis a hegység délkeleti oldalán egészen Vas megye nyugati és középső területéig nyugatira fordult a szél (a gyakran megszokott déli, délnyugati helyett), és időnként elérte a mérsékelt erősséget is. Ennek köszönhetően a főnhatás által leginkább érintett területeken a kevés napsütés ellenére is elérte a hőmérséklet a 21-22 fokot, de máshol is 20 fok körüli értékeket mérhettünk.

 

Szombathely (belv.): 22,3 °C Csákánydoroszló: 21,3 °C
Bucsu: 21,9 °C Chelnelházadamonya: 21,1 °C
Csipkerek: 21,9 °C Szentg.-Farkasfa: 20,9 °C
Pornóapáti: 21,9 °C Káld: 20,8 °C
Vasalja: 21,9 °C Kőszeg: 20,8 °C
Szombathely (külv.): 21,8 °C Celldömölk: 20,7 °C
Vép: 21,7 °C Sárvár: 20,6 °C
Ják: 21,6 °C Peresznye: 20,1 °C
Rábagyarmat: 21,6 °C Magyarszombatfa: 19,6 °C
Söpte: 21,6 °C Kendig-csúcs: 19,3 °C
Egyházasrádóc: 21,4 °C Szentgotthárd: 19,1 °C
Boba: 21,3 °C  

(forrás: OMSZ /MET-ÉSZ, ogimet.com/, www.metnet.hu, www. idokep.hu)

Valószínűsíthető, hogy kevesebb vagy vékonyabb felhőzet esetén akár 23-24 fok is lehetett volna. Másnap ugyanis, bár a főnhatás már gyengébbnek bizonyult, a sok napsütés hatására megyeszerte 21 és 24 fok közé emelkedett a hőmérséklet. A következő napokban további, gyenge frontok érintettet minket, és lassanként visszaesett a hőmérséklet.

Írta, valamint a forrásmegjelölés nélküli képeket és a térképeket készítette: Hérincs Dávid