Kezdőlap

 

Hűvös nyárvég 2021 augusztusában

Előzmények:
A tartósan hűvös, különösen áprilisban és májusban jelentősebb negatív anomáliát produkáló tavasz után június első fele még csak mérsékelten meleg időt hozott, azt követően viszont berobbant a nyár. Igaz, Vas megyében azért némileg mérsékeltebb maradt a hőség, mint az ország többi részén, amit jelzett, hogy a hőségnapok (30,0 °C-ot elérő vagy meghaladó maximum) száma mindhárom nyári hónapban 10 körül alakult, míg forró napból (35,0 °C-ot elérő vagy meghaladó maximum) a megye legnagyobb részén csak 1-2 volt mindhárom hónapban. Az éjszakai minimumok azonban gyakran magasak voltak, több esetben is előfordult trópusi éjszaka (20,0 °C-os vagy a feletti minimum), és részben ennek is köszönhetően végül a június és a július is kb. 2 fokkal lett melegebb az átlagosnál. Emellett a csapadékos május után az ország nagyobb részéhez hasonlóan Vas megyében is száraz idővel telt a nyár, különösen a június és az augusztus. Ezekben a hónapokban többfelé 50 mm alatt maradt a havi csapadékösszeg a szokásos 80-90 mm körüli értékek helyett, sőt, az előbbi hónapban a megye keleti részén 5-20 mm közötti mennyiségek is előfordultak, és nyugaton is csak a hónap utolsó napjaiban átvonult két hidegfront tornászta fel valamelyest a csapadékot. Júliusban pedig hiába alakult átlag körül a csapadékösszeg a megye nagyobb részén - délkeleten, keleten viszont ekkor is elmaradt attól -, ez nagyrészt a 11-én kialakuló zivatartömböknek volt köszönhető, melyek nyugaton és északon többfelé 30-60 mm közötti csapadékot eredményeztek. Megjegyzendő viszont, hogy az időnként előforduló kisebb, 5-10 mm körüli csapadékhozamok júliusban és augusztusban már egyenletesebben érkeztek, emiatt általában nem alakult ki akkora mértékű szárazság, mint júniusban.

Lehűlés két hullámban:
A meleg, nyári időnek egy augusztus közepén érkező hidegfront vetett véget - bár ekkor még csak átmenetileg. A front előtt 14-én és 15-én tetőzött a hőség, ezeken a napokon a megye nagy részén 34-35 fok körül alakultak a csúcsértékek. Az utóbbi napon délután, este helyenként már előfordultak záporok, zivatarok, de ezekből nem hullott még jelentős csapadék. Másnapra kissé mérséklődött a meleg, 32-33 fok körüli csúcsértékeket mérhettünk. A hidegfront a késő esti órákban érkezett meg, és hatására több zivatar- és záportömb is átvonult a megyén 17-én reggelig, melyek összességében már nagyobb területen eredményeztek számottevő, 10-15 mm csapadékot. A frontot bő 10 fokos lehűlés követte, 17-én és 18-án délután csupán 22-23 fok körül alakult a hőmérséklet, és az éjszakák is jóval hűvösebbek lettek, a 15-én jellemző 18-20 fokos minimumok után 18-án és 19-én hajnalban 11-12 fok köré hűlt le a levegő.


Peremfelhős zivatarrendszer érkezése Egyházasrádócra és egy villáma a 17-ére virradó éjszaka átvonult hidegfronthoz kapcsolódva

A front mögött egy anticiklon helyeződött fölénk, így hamar naposabbra és szárazra fordult az idő, ezzel együtt pedig fokozatos melegedés kezdődött. Ennek eredményeképp 19-étől ismét átlépték a maximumok a 25 fokot, 22-én pedig a 30-32 fokot is elérték. Ezen a napon azonban egy újabb hidegfront érkezett, amit ismét főként éjszaka okozott több helyen esőt, záport, ezúttal is 10-15 mm körüli összmennyiségben. A megye északi részén azonban a front előtt már délután kialakultak zivatarok. A front hátoldalán ismét több fokkal visszaesett a hőmérséklet, a következő napokban csúcsértékek csak 20-23 fok között alakultak, sőt, 23-án délután a tartósabban felhős helyeken a 20 fokot sem érte el a hőmérséklet. A felhőzet csökkenésével 24-étől pedig az éjszakák váltak egyre hűvösebbé. E tekintetben 26-ára virradóan volt a mélypont, amikor már a szél is teljesen leállt, és a megye nagy részén 10 fok alá hűlt a levegő, inkább csak a magasabban fekvő helyeken maradt a felett a hőmérséklet. A szokásosan fagyzugosabb délnyugati völgyekben 5 fok körüli minimumok is előfordultak, melyek már az igazi őszt idézték.

Kétvölgy: 4,5 °C Sárvár: 8,3 °C
Őriszentpéter: 4,6 °C Szombathely: 8,3 °C
Kercaszomor: 5,5 °C Szentg.-Farkasfa: 8,4 °C
Magyarszombatfa: 5,5 °C Bük: 8,5 °C
Rábagyarmat: 6,2 °C Kőszeg: 8,6 °C
Oszkó: 6,5 °C Peresznye: 8,7 °C
Bucsu: 6,5 °C Söpte: 8,8 °C
Szemenye: 6,9 °C Vasvár: 8,9 °C
Csehi: 7,0 °C Nádasd: 9,1 °C
Vasszécseny: 7,3 °C Bő: 9,4 °C
Gasztony: 7,4 °C Celldömölk: 9,5 °C
Boba: 7,5 °C Káld: 9,5 °C
Pornóapáti: 7,5 °C Gór: 9,6 °C
Rádóckölked: 7,6 °C Gyöngyösfalu: 9,8 °C
Szentgotthárd: 7,7 °C Nick: 10 °C*
Egyházasrádóc: 7,8 °C Felsőszölnök: 10,5 °C
Püspökmolnári: 7,8 °C Mesteri: 10,8 °C
Táplánszentkereszt: 7,8 °C Sitke: 11,1 °C
Vasszentmihály: 7,8 °C Kendig-csúcs: 11,4 °C
Vép: 8,0 °C  

(forrás: OMSZ /MET-ÉSZ, ogimet.com/, www.metnet.hu, aszalymonitoring.vizugy.hu, www.wunderground.com, www. idokep.hu)
*kerekített érték

Hűvös hónapzárás:
Az időjárás augusztus hátralévő napjaiban már nem változott számottevően, amihez az is hozzájárult, hogy 26-án este ismét átvonult felettünk egy hidegfront. Ez már csak a megye délnyugati részén okozott érdemi csapadékot, ott azonban helyenként a 15-20 mm-t is elérte ennek a mennyisége. A következő napokban a fronthoz kapcsolódó ciklonális mező és magassági hidegörvény tartósan a térségünkben maradt, melynek köszönhetően gyakran volt felhős az idő, és több napon is előfordultak elszórt záporok, 29-én a délnyugati csücsökben zivatarok is. Ezek azonban általában már nem eredményeztek jelentős csapadékot. A front mögött beáramlott hidegebb levegő miatt a hőmérséklet megrekedt a korábbi napok szintjén, a maximumok továbbra is 20-22 fok körül, míg a minimumok a felhőzet függvényében hol 10 fok alatt, hol kevéssel a felett alakultak. A legalacsonyabb értékek ebben az időszakban általában kissé magasabban alakultak a 26-aiaknál, de 30-án az őrségi és vend-vidéki völgyekben ismét 5-6 fokig süllyedt a hőmérséklet. A hónap második felében érkezett két erős lehűlésnek köszönhetően az augusztus végül Vas megye szerte hűvösebb lett az átlagosnál, jellemzően -0,5 és -1 fok között alakult a havi középhőmérséklet-anomália.


Záporok Egyházasrádóc közelében augusztus 27-én és 31-én - előbbi átmenetileg szupercellás jelleget mutatott, határozott, lencseszerű
csapadékmentes feláramlási alapot kialakítva

Szeptember elején a ciklonális rendszer fokozatosan keletre helyeződött és leépült, helyét pedig egy északnyugatról fölénk nyúló anticiklon vette át. Ennek köszönhetően naposra fordult az idő, és a nappalok lassanként melegedni kezdtek, 4-étől már többfelé elérte vagy egy-két fokkal meghaladta a legmagasabb hőmérséklet a 25 fokot. Az anticiklont kitöltő száraz levegő miatt az éjszakák azonban hűvösek maradtak, szeptember 1-jét kivéve többfelé 10 fok alatti minimumokkal. A maximumok emelkedése azt eredményezte, hogy a napi középhőmérséklet gyorsan visszatért az átlagos köré, sőt, több napon már kissé meg is haladta azt.

 
Sekély köd és harmat Egyházasrádócon szeptember 3-án és 4-én reggel

Írta, a térképet és a képeket készítette: Hérincs Dávid