Kezdőlap

 

Hőség Vas megyében 2012. június 28. és július 11. között

Előzmények:
Európa időjárását júniusban nagymértékben meghatározta a korán kezdődött 2012-es észak-atlanti hurrikánszezon. A május végi Beryl trópusi viharból kialakult extratrópusi ciklon június elején érte el a kontinenst, és a hullámzó hidegfrontja hazánkban is változékony, zivatarokkal tarkított időt okozott június 10-e körül. A következő trópusi ciklon, mely a Chris nevet kapta és a viszonylag hideg tengervíz ellenére rövid időre 1-es kategóriájú hurrikánná erősödött, június 22-e után fokozatosan átalakult, és 24-én már mérsékelt övi ciklonként indult meg Európa felé. Előtte az Ibériai-félsziget felett egy anticiklon épült ki, melyet egyre inkább az Afrika felől érkező száraz, forró levegő töltött ki. Ez a légtömeg a következő napokban a Brit-szigeteket elérő ciklon előoldalán fokozatosan keletebbre helyeződött, így a nyáron elsőként jelentős és tartós hőséget okozott Közép- és Délkelet-Európában.


A Chris hurrikán június 21-én - forrás: Navy Research Laboratory

A hőség első hulláma:
A meleg légtömeg 28-án érte el a megyét, így a még kissé hűvös, 12-13 fok körüli minimumokat produkáló reggel után 30-32 fok közé melegedett fel a levegő. Másnap a csúcsértékek már jellemzően 33-35 fok között alakultak. Délután nyugat felől zivatarok maradványfelhőzete sodródott a megye fölé, melyből helyenként kisebb zápor is előfordult, meglehetősen fülledtté téve a levegőt. Június 30-án és július 1-jén már 36-37 fokig emelkedett a hőmérséklet, és a hajnali órákban is egyre kevésbé frissült fel a levegő. 2-ára virradó éjszaka egy osztrák zivatarrendszer kifutószele érte el a megyét, így az éjszakai minimumok többnyire 20 fok felett alakultak, majd délután 36 fok körüli maximumokat mérhettünk. Mivel a meleg levegő utánpótlása folyamatosan érkezett délnyugat felől, így ezekben a napokban egyre több lett a szaharai eredetű homok a légkörben, mely a Nap és a Hold körül is fénygyűrűt hozott létre.


A légkörben lévő homok, mely alacsony napállásnál világos, áttetsző sávokként látszik a műholdképen
Július 1-jei, reggeli műholdképek - forrás: Sat24.com


A légköri homok által létrehozott opálos gyűrű a Nap és a Hold körül július 2-án

Változékonyabb napok:
Július 3-án nyugat felől elérte a megyét a korábbi nyugat-európai ciklon jelentősen legyengült hidegfrontja, mely a következő napokban fel is oszlott. A front azonban nedvesebb levegőt szállított a térségbe, így változékonyabbra fordult az idő. 3-án a legmagasabb hőmérséklet még megyeszerte 36-37 fok körül alakult. A levegő azonban nagymértékben labilizálódott, és este a front mentén zivatarok érkeztek délnyugat felől. A csapadék térbeli és mennyiségi eloszlása nagyon változatos volt, az intenzívebb gócokból 10 mm körüli csapadékhozam is előfordult, míg egyes helyeken egyáltalán nem esett eső.


Zivatar Egyházasrádócon július 3-án este

4-én a front mögött néhány fokkal visszaesett a hőmérséklet, de 5-én és 6-án a megye legnagyobb részén ismét 35 fok fölé melegedett fel a levegő. Utóbbi két napon azonban a megnövekvő gomolyfelhőzetből délután elszórtan záporok, zivatarok is kialakultak, néhol jégeső kíséretében. 7-én és 8-án szárazra fordult az időjárás, de a hőmérséklet csökkenni kezdett. A maximumok már csak 35 fok körül alakultak, míg 7-én a minimumok is viszonylag alacsonyak voltak, jellemzően 15-18 fok közé hűlt le a levegő. Másnap azonban a szelesebb éjszaka miatt mindössze 20 fok köré csökkent a hőmérséklet.

A kánikula utolsó napjai:
9-én egy hidegfront haladt át felettünk, mely mögött már hűvösebb levegő szivárgott a térségbe. Emiatt a korábbi napokhoz képest kb. 3 fokkal visszaesett a hőmérséklet, 31-32 fok körül szóródtak a csúcsértékek. Késő délután Ausztria felől egy szupercella érte el a megyét, mely Szentgotthárd és Körmend térségében haladt végig. A zivatart rövid idő alatt nagy mennyiségű csapadék és jégeső kísérte.


A július 9-én Vas megye délnyugati felén elhaladó szupercella Egyházasrádócról nézve

10-én többnyire napos időben volt részünk, de estefelé megnövekedett a felhőzet, és néhol kisebb záporeső is előfordult. A hőmérséklet az előző napihoz hasonlóan alakult. 11-én egy újabb hidegfront érkezett, mely végleg lezárta a hőséget. A front előtt kora délután még 30-33 fok közé melegedett fel a levegő, majd később az északira forduló széllel csökkenni kezdett a hőmérséklet. A front előtt a délutáni órákban a megye északi és keleti területén már előfordultak záporok, zivatarok, majd a fronttal egy szervezett, de már gyengülőben lévő zivatarzóna érkezett Ausztriából. A rendszer beágyazott szupercellákat is tartalmazott, melyek közül az egyik Szombathelyt érte el, a másik pedig érintette Szentgotthárdot, majd Zala megyén haladt keresztül. A frontból a megye legnagyobb részén jelentős mennyiségű, 10-15 mm körüli eső esett.


A Szombathelyre lecsapó szupercella július 11-én

A következő napokban már jelentősen visszaesett a hőmérséklet, 13-án és 15-én a 20 fokot sem érte el a maximum. Emellett további frontok is átvonultak felettünk, melyekből újabb kiadós csapadék hullott.

Egyházasrádóci hőmérsékleti adatok:
A kánikula idején 14 egymást követő napon fordult elő hőségnap (30,0 fokot elérő vagy meghaladó maximum), mely a 2006-ban elkezdett mérések óta rekordhosszúságúnak számít. Emellett 6 forró nap (35,0 fokot elérő vagy meghaladó maximum) került regisztrálásra, ami 2006. óta még egyetlen nyáron sem fordult elő ilyen nagy gyakorisággal. A legmagasabb hőmérséklet azonban csak 36,1 fok volt, ami jelentősen alacsonyabbnak bizonyult a 2007-es hőhullám idején mért 39 fokos csúcsnál. Az időszakban 3 alkalommal fordult elő 20,0 fok feletti minimumhőmérséklet. A legmagasabb érték 20,9 fok volt, mely szintén elmaradt 2007-ben mért 22 fokos rekordtól. A június 28. és július 11. közötti napi hőmérsékleti grafikon megtekinthető ide kattintva.


A napi minimumok és maximumok, illetve a 4 adatból számolt napi középhőmérsékletek értékei

Írta és a fényképeket készítette: Hérincs Dávid