Kezdőlap

 

Tartós hőségidőszakok Vas megyében 2015 júliusában és augusztusában

Előzmények:
2015 nyara meglehetősen sok és tartós hőhullámot produkált, emellett pedig gyakran voltak hosszabb, akár fél hónapig tartó csapadékmentes időszakok is. Mindezt az a tartós időjárási helyzet idézte elő, melyben a ciklonok rendre Nyugat-Európa térségében vonultak végig, míg Kelet-Európa felett, részben hazánk fölé is benyúlva egy anticiklon tartózkodott, melyben még a helyi záporok, zivatarok is ritkák voltak. A két légköri képződmény közös áramlási rendszerében pedig dél, délnyugat felől többször is afrikai eredetű, forró légtömeg érkezett fölénk. Ebben az időjárási felállásban csak periódusszerűen voltak átmeneti megingások (június és július végén), amikor északnyugatira forduló áramlással hűvösebb és csapadékosabb idő köszöntött be.

Június eleje száraz, teljesen csapadékmentes idővel, mérsékelt kánikulával telt. Bár 15-éig megyeszerte minden nap meghaladta a csúcshőmérséklet a 25 fokot, a 30 fokot már csak néhány alkalommal múlta felül. A legmelegebb nap általában 13-a volt, 32-33 fok körüli maximumokkal. Mindemellett éjszakánként még felfrissült a levegő, 15 fok körüli minimumokat mérhettünk. A meleg időnek egy 15-én érkező hidegfront vetett véget, de ez elszórtan okozott záporokat, zivatarokat, így csak lokálisan hullott jelentősebb csapadék (például Jákon 42 mm), míg egyes területek teljesen csapadékmentesek maradtak. A front mögött tartósan hűvös idő köszöntött be, a maximum-hőmérséklet csak ritkán érte el a 25 fokot, a szélcsendes és derültebb éjszakákon pedig több fokkal 10 fok alá hűlt le a levegő. Az első egész megyét érintő, kiadós csapadékot produkáló időjárási helyzetre 23-áig kellett várni, amikor is egy, az Alpokban behullámzó hidegfrontból megyeszerte 20 mm körüli eső esett. Kisebb, néhány mm-nyi csapadék pedig az előtte és utána lévő napokban is előfordult. Ennek ellenére a megye nagy részén jelentős negatív csapadékmérleggel zárt a hónap.

Forróság július elején, zivataros hidegfronttal lezárva:
Június végén újabb erős felmelegedés vette kezdetét. A hónap utolsó 3 napján már 25 fok felett, majd július 1-jétől kezdve egészen 8-áig minden nap 30 fok felett tetőzött a hőmérséklet. A forróság csúcspontján, 6-án és 7-én már a 35 fokot is meghaladta a csúcshőmérséklet, általában 36-37 fok közötti maximumokat mérhettünk. Az éjszakák a hőségidőszak első felében még hoztak némi felfrissülést, ugyanis jellemzően 15-16 fok körül alakultak a minimumok. 7-én azonban már 19-20 fokos minimum-hőmérsékleteket mérhettünk, 8-ára virradóan pedig az egész éjszaka fújó délies szél miatt a legtöbb helyen nem süllyedt 20 fok alá a hőmérséklet. A megye északi felén mindössze 22-23 fok körüli volt a legalacsonyabb hőmérséklet. A napi minimum végül azonban megyeszerte este állt be, 18-19 fokkal. Napközben ugyanis egy markáns hidegfront érkezett. A front előtt még 33-36 fok közé emelkedett a hőmérséklet, de délután több hullámban zivatarok érték el a megyét, melyek jelentősen lehűtötték a levegőt. Elsőként egy szupercella érkezett Ausztriából, mely a Szombathely-Répcelak vonaltól északra haladt végig, viharos széllel és jégesővel kísérve. Ezzel egy időben a megye déli és keleti részén is kialakultak újabb zivatargócok, majd átmeneti szünet után késő délután és kora este, közvetlenül a front előtt újabb zivatarok vonultak végig a megyén. Így a megye legnagyobb részén mérséklődött a korábbi szárazság, hiszen általában 15-30 mm csapadék hullott, sőt Kőszegről 39 mm-t jelentettek. A front mögött 9-én elszórtan még kialakultak záporok, illetve késő délután a határ közelében (de az osztrák oldalon) zivatar is, lokálisan további néhány mm csapadékot eredményezve.


A július 8-ai hidegfront előtt érkező szupercella Söptén (Barki László fotója, forrás: MetNet) - az alábbi gyorsított videón jól megfigyelhető a cella forgása
és szerepelnek benne az okozott károk is, valamint zivatar Egyházasrádóctól északnyugatra 9-én késő délután

Változékony idő, majd újabb kánikula:
A front mögött jelentősen visszaesett a hőmérséklet, 9-én és 10-én csak 25 fok körül alakultak a maximumok. 10-ére és 11-ére virradó éjszaka pedig 10-12 fok közé hűlt le a levegő. Ez utóbbi napon délután viszont már 28 fok körül, majd 12-én 31-32 fok között tetőzött a hőmérséklet. A melegedést egy 12-én éjszaka érkező hidegfront torpantotta meg, mely több helyen okozott záport, zivatart, de csak helyenként hullott jelentősebb csapadék. A csúcsértékek azonban a következő két napon 27-28 fok között maradtak, és szórványosan ekkor is előfordult még kisebb eső, zápor. 15-étől újabb hőségidőszak vette kezdetét, melyhez a korábbinál páradúsabb levegő társult. Így, bár a maximum-hőmérsékletek elmaradtak a hónap eleji hőhullámkor mérttől, az éjszakák melegebbek voltak, illetve gyakran jelentős fülledtség alakult ki. A legmelegebb 17-én és 22-én volt, 35-36 fokos csúcsértékekkel. Az éjszakai minimumokban viszonylag nagy eltérés mutatkozott, ugyanis a gyakran szelesebb északi, északkeleti területeken 17-e és 25-e között a legtöbb napon - olykor akár több fokkal - 20 fok felett alakultak, míg a szélcsendesebb délnyugati területeken csak néhány 20 fok körüli érték fordult elő, jellemzően 17-19 fokot mérhettünk. Két napon, 18-án és 23-án kisebb csapadék is kialakult. Az előbbi napon délnyugat felől érkezett egy zivatarrendszer a délelőtti órákban, mely a megye nagy részét érintette, de csak 0-5 mm csapadékot produkált. 23-án pedig a nyugati, délnyugati határvidéket érték el záporok, zivatarok Ausztria felől, de ezek gyorsan le is gyengültek, így csak néhol fordult elő kevés csapadék.


Mini-szupercella Vas megye délkeleti részén július 14-én, Zalaegerszegről (Dombai László fotója) és Egyházasrádócról nézve - az első fotón nagyszerűen látható
a cella markáns leáramlása (bal oldalon) a kis csapadékfüggönnyel, melyen még egy szivárvány is feltűnt, míg a másodikon a cella fő feláramlási tornya ("hátulnézetből")

Erős hidegfront 25-én, és hűvös hónapzárás:
Július 25-e előtt még esély volt arra, hogy ez legyen a legmelegebb július Vas megyében a mérések kezdete óta, de a hónap végi erős lehűlésnek köszönhetően ez végül nem következett be. A hónap második hőhullámának ugyanis egy erős hidegfront vetett véget, mely 25-én érkezett meg. A front előtt még mindig 30 fok felett, de az előző napokénál már kissé alacsonyabban tetőzött a hőmérséklet. A frontot megelőzően Szlovéniában egy zivatarzóna alakul ki, mely a délután közepén érte el a megyét. Mivel előtte meglehetősen száraz és meleg volt a levegő, a zivatarzónát sokfelé viharos szél kísérte, illetve az erősebb gócokból jégeső is hullott. A zivatarrendszer mögött jelentősen lehűlt a levegő, így az esti órákban megérkező hidegfront már nem produkált különösebb hőmérséklet-csökkenést. A front mentén azonban többfelé előfordult kisebb eső, zápor. A front csapadékösszege igen változatosan alakult, ahol az erősebb zivatargócok áthaladtak, a 20-30 mm-t is elérte, másutt viszont csak 5-10 mm eső esett. A front mögött tartósan alacsony maradt a hőmérséklet, de ez részben annak volt köszönhető, hogy 27-én újabb hidegfront érkezett, mely a térségünkben behullámzott, és egészen 30-áig meghatározta az időjárást. A felhősebb napokon alig volt melegebb 20 foknál, de a több-kevesebb napsütéssel tarkított napokon is csak 24-25 fok köré emelkedett a hőmérséklet. Az éjszakai minimumok a sok felhő miatt viszont csak 14-15 fok köré estek vissza. A hullámzó frontrendszerből egyedül 29-én hullott jelentősebb mennyiségű, 7-8 mm csapadék, a többi nap csapadékösszege csak néhány mm volt. Összességében júliusban kevéssel átlag alatti, vagy átlagos csapadék hullott a megyében.


A július 25-ei zivatarrendszer peremfelhőzetének érkezése Vépre (Dombai László fotója, forrás: MetNet),
valamint hullámfelhők Sárvár térségében a frontálzóna révén 29-én

Újabb száraz hőség augusztus elején:
Augusztus újabb nyári napokkal, de még változékony idővel indult. A július végi hullámzó hidegfront mögött 1-jére jutott nyugalomba a hideg levegő, így aznap reggel a megye nagy részén kevéssel 10 fok alá süllyedt a hőmérséklet. A délutáni maximumok viszont már 27 fok körül alakultak. 2-án délnyugat felől egy sekély ciklonális mező helyeződött az ország fölé. Ennek hatására a kora reggeli órákban szórványosan már Vas megyében is előfordult kisebb eső, zápor, majd délután a megye keleti határánál alakult ki néhány zivatar. Estétől pedig a Kőszegi-hegységtől délkeletre fejlődtek ki ismétlődő záporok, zivatarok, egészen másnap reggelig. Ezekből lokálisan jelentős, 30-40 mm csapadék is hullott. Ezt követően, 3-ától kezdetét vette az egészen 16-áig kitartó újabb hőségidőszak. A hőmérséklet 3-án már 29-30 fok körül tetőzött, majd napról napra tovább emelkedett. 7-e és 14-e között sokfelé voltak forró napok, vagyis 35,0 fokot elérő vagy meghaladó csúcshőmérsékletek. A forróság tetőpontja 12-én és 13-án érkezett el, ekkor 36-37 fok körüli maximumokat mérhettünk. Az éjszakák közül 7-e és 8-a volt a legmelegebb 18-20 fok körüli minimumokkal, majd a következő reggelek a szárazabb levegő miatt nagyobb felfrissülést hoztak. Csapadék 13-áig egyáltalán nem hullott.


Sekély köd napkoszorúval augusztus 1-jén reggel, valamint felvonuló középmagas gomolyfelhőzet másnap délelőtt

Hidegfront és sekély ciklon lehűléssel, kiadós csapadékkal:
A hőségnek egy nyugat felől érkező, lassan mozgó hidegfront vetett véget, mely nyomán térségünkben egy sekély ciklon is kialakult. A front előtt 14-én már kissé nedvesebb és labilisabb légtömeg áramlott fölénk, így ekkor erőteljessé vált a gomolyfelhő-képződés, és helyenként rövid zápor, zivatar is kialakult. Az egyik záporgóc éppen Egyházasrádóc felett haladt át intenzív csapadékhullás kíséretében, rövid idő alatt 4,5 mm csapadékot eredményezve. 15-én még mindig nem érkezett meg a hidegfront, de előtte már több hullámban szervezett konvekció fordult elő. Elsőként a kora délelőtti órákban alakultak ki zivatarok a megye középső sávjában (hozzávetőlegesen a Vasvár-Kőszeg vonal mentén), melyek észak felé hamar elhagyták a megyét. Délután északon, északkeleten pattant ki néhány zivatar, majd este Szlovéniából egy legyengült zivatarrendszer érkezett. Ennek előterében ismét kialakultak zivatarok, melyek a reggelivel megegyező sávban vonultak végig. Lokálisan már jelentősebb, 10 mm körüli csapadék is hullott. A legmagasabb hőmérséklet ezen a két napon még elérte a 34-35 fokot. 16-án végül áthaladt felettünk a hidegfront, de délután még 30 fok körül alakult a csúcshőmérséklet. A front ekkor már behullámzott, és kialakult rajta a sekély ciklon. Ennek áramlási rendszerében éjjel délkelet felől érkezett egy nagy kiterjedésű csapadékzóna, beágyazott zivatarokkal. Ez már megyeszerte jelentős, többnyire 10 és 30 mm közötti csapadékot produkált.


Az augusztus 14-ei intenzív zápor érkezése Egyházasrádócra, valamint zivatar a falutól keletre másnap este

A sekély ciklon ezt követően már nem okozott számottevő csapadékot, köszönhetően annak, hogy tőlünk keletre helyezkedett el, és az északnyugati áramlás miatt érvényesült az Alpok főnhatása. 17-én, 19-én és 20-án fordult még elő néhány mm eső. A hőmérséklet jelentően visszaesett, általában 24 fok körül alakultak a maximumok, de 20-án délután a borongósabb, csapadékos idő miatt csak 19-20 fokot mérhettünk. Az éjszakai minimumok a kezdetben a felhős időnek köszönhetően nem változtak számottevően, de 20-a után a derültebb éjszakákon már hűvös volt, 10-12 fok köré csökkent a hőmérséklet. A szélcsendes időnek és a korábbi csapadéknak köszönhetően hajnalonta sekély ködfoltok is kialakultak. 25-én még érkezett egy gyenge hidegfront, de ez is csak kevés csapadékot okozott, lehűlést pedig egyáltalán nem. Mögötte ugyanis már másnap újabb felmelegedés vette kezdetét.


Sekély köd Egyházasrádóc határában augusztus 24-én és 27-én reggel

Nyárzáró kánikula:
A nyár utolsó kánikulai időszaka mérsékelten meleg idővel indult, 26-án 26-27 fok körül, míg 27-én 28-29 fok körül tetőzött a hőmérséklet. 28-ától kezdve azonban már 30 fok feletti maximumokat mérhettünk, egészen szeptember 1-jéig. A legmelegebb 30-a volt, ekkor 34-35 fok körüli csúcsértékeket mérhettünk, de másnap is csak néhány tized fokkal bizonyult alacsonyabbnak a legmagasabb hőmérséklet. Szintén igen magas, 33-35 fok közötti értékek voltak jellemzőek szeptember 1-jén. Ezek legtöbb helyen abszolút havi rekordnak számítottak, így például a szombathelyi OMSZ állomáson is, ahol az 1929. szeptember 3-án mért 33,0 fokot kereken 1 fokkal múlta felül a maximum-hőmérséklet. A hosszabb éjszakák és a száraz levegő miatt ugyanakkor hajnalra rendre felfrissült a levegő. 26-án és 27-én még 10-13 fok között alakultak a minimumok, a következő reggeleken pedig 15-16 fok körüli értékeket mérhettünk. Emellett helyenként továbbra is előfordultak sekély ködfoltok. A hőhullámának szeptember 2-án egy lassú mozgású, hullámzó hidegfront vetett véget. Ezen a napon és 3-án már csak 26-27 fok körül, míg 4-én 22-25 fok között tetőzött a hőmérséklet. A front csak kevés csapadékot okozott, így nem mérséklődött a szárazság. A június után augusztus is jelentősebb csapadékhiánnyal zárt.


Reggeli életképek Egyházasrádócon augusztus 29-én és 30-án

Írta, valamint a forrásmegjelölés nélküli képeket készítette: Hérincs Dávid