Kezdőlap

 

Rekorddöntögető forróság, majd zivataros hidegfront Vas megyében 2013. augusztus 8-án és 9-én

Előzmények:
A július végi, Szentgotthárdon és Rábagyarmaton helyi melegrekordot produkáló kánikula (bővebben: Link) után július utolsó két napján egy hidegfront mögött átmenetileg kissé visszaesett a hőmérséklet. Ekkor és augusztus 1-jén 30 fok körül alakultak a nappali maximumok, míg 31-én és 1-jén reggel 15 fok alá süllyedt a hőmérséklet. A következő napokban azonban ismét délire, délnyugatira fordult az áramlás, mellyel Észak-Afrika felől újabb adag, igen forró légtömeg érte el térségünket.

Hőség augusztus elején:
Augusztus 2-án megkezdődött az erőteljes melegedés, így ezen a napon már 35-36 fok körüli, míg másnap 37-38 fok körüli csúcsértékek voltak jellemzőek. 4-én azonban nem volt ennél melegebb, és az esti órákban egy gyenge hidegfront is érintett bennünket. E mentén nyugat felől zivatarok érték el a megyét, de ezekből számottevő eső sehol sem hullott, általában csapadéknyom és 5 mm között alakultak a csapadékösszegek. A front mögött az északias széllel kissé hűvösebb levegő áramlott fölénk, ezért 5-én 32-33 fok körüli maximumokat mérhettünk. 6-án és 7-én viszont ismét visszatért a forróság 37 fok körüli csúcsértékekkel, és ekkor már az éjszakák sem hoztak számottevő felfrissülést. Az utóbbi napon egy tőlünk északra elhaladó zivatarrendszer nyomán feltámadó szél miatt már a megye legnagyobb részén 20 fok körül, vagy kevéssel afelett alakultak a minimumok.


A légkörben található, a meleg légtömeggel érkező szaharai eredetű homok miatt a szokásosnál jóval halványabb, napkelte és napnyugta körül sokáig sárgás színű volt az égbolt.
Emellett a száraz, meleg időjárás miatt többször meg lehetett figyelni porforgatagokat is. A fotók Szombathelyen készültek augusztus 7-én.

A forróság csúcspontja 8-án érkezett el, amikor egy közeledő hidegfront előtt a magasban még igen meleg levegő áramlott fölénk. A hajnali órák az előző napinál valamelyest nagyobb felfrissülést hoztak, jellemzően 18-20 fok közé csökkent a hőmérséklet. Délelőtt azonban gyorsan melegedett a levegő, és a délutáni maximum-hőmérséklet sokfelé elérte a 39-40 fokot. Ennél kissé alacsonyabb értékek általában csak a magasabban fekvő helyeken fordultak elő. Ezen hőmérsékletek Vas megye legnagyobb érszén új abszolút melegrekordnak számítanak mind a hivatalos, mind az amatőr mérések tekintetében. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) szombathelyi állomásán 39,7 fokos csúcsértéket mértek, mellyel a 2007. július 20-án beállított 39,4 fokos rekord lett a múlté. Szentgotthárd-Farkasfán pedig a 10 nappal korábban, július 29-én beállított 39,0 fokos rekord lett felülmúlva 3 tized fokkal. Egyházasrádócon 39,5 fokkal tetőzött a hőmérséklet, mely szintén abszolút rekordnak számít, a 2007. július 20-án mért 39 fokot megdöntve.

Vép: 40,1 °C Káld: 39,3 °C
Répcelak: 40,0 °C Magyarszombatfa: 39,3 °C
Söpte: 40,0 °C Szentgotthárd: 39,3 °C
Boba: 39,9 °C Rábagyarmat: 39,1 °C
Ják: 39,9 °C Bük: 39,0 °C
Szombathely (belváros): 39,8 °C Pornóapáti: 39,0 °C
Szombathely (külváros): 39,7 °C Csipkerek: 38,9 °C
Sitke: 39,6 °C Kőszeg: 38,9 °C
Vasalja: 39,6 °C Celldömölk (Ság hegy): 38,6 °C
Egyházasrádóc: 39,5 °C Gyöngyösfalu: 37,9 °C
Sárvár: 39,4 °C  

Az adatok forrása: OMSZ, www.metnet.hu, www. idokep.hu

Hidegfront augusztus 9-én:
A tikkasztó kánikulának a nyugat felől érkező hidegfront vetett véget, melynek talaj közeli része 9-ére virradóan érte el a megyét. Hatására északira fordult és reggeltől egyre jobban megélénkült a szél. Ennek köszönhetően az éjszakai órákban nem csökkent 20-22 fok alá a hőmérséklet. Napközben azonban a szél visszafogta a hőmérséklet-emelkedést, így már "csak" 32-35 fok közé melegedett fel a levegő. A front magassági része mentén a délutáni órákban az Alpok felett erőteljes zivatarképződés indult meg, mely kora estére elérte Vas megyét is. A nyugati határszélen egy vonalas zivatarrendszer állt össze, melynek legerősebb része Szentgotthárd térségében kiadós felhőszakadást okozott. Az OMSZ farkasfai mérőállomásán 55 mm csapadék hullott. Emellett még a megye nyugati felén esett számottevő, 5-30 mm csapadék. A zivatarrendszer kelet felé helyeződve viszont gyorsan veszett erejéből, így másutt ezúttal sem mérséklődött érdemlegesen a hosszú idő óta tartó szárazság.


A zivatarrendszer érkezése Egyházasrádócra, illetve egy felhővillám az átvonulása alatt

A front mögött jelentősen visszaesett a hőmérséklet. 10-én délután már megyeszerte 25 fok alatt maradtak a csúcsértékek, 11-én pedig meglehetősen friss volt a reggel, 11-13 fok körül alakultak a minimumok.

Írta, valamint a képeket és a hőmérséklet-térképet készítette: Hérincs Dávid