Kezdőlap

 

Rekordmeleg, majd porvihar Vas megyében 2013. július végén

Előzmények:
2013. július első kétharmadát többnyire egy, a központjával Nyugat-Európa felett elhelyezkedő, de fölénk is benyúló anticiklon határozta meg, amely miatt viszonylag kiegyenlített, sok napsütéssel tarkított, ám rendkívül száraz időjárásban volt részünk. Csapadékot kizárólag záporok, zivatarok szolgáltattak, melyek rendkívül változatos területi eloszlásban öntözték a megye területét. Így akadtak olyan vidékek, ahol 20-30 mm körüli csapadék hullott a hónapban, ezzel szemben viszont több helyen még a 10 mm-t sem érte el a csapadékösszeg. Ezen értékek mindenhol jelentősen elmaradtak a 70-90 mm körüli havi átlagos csapadékösszeghez képest. Mindemellett nyári melegben volt részünk, a legtöbb napon 25 fok felett alakult a maximum-hőmérséklet. Egyedül 1-jén, valamint 11-én és 12-én volt kissé hűvösebb, és éjszakánként ekkor mérhettük a legalacsonyabb, többfelé 10 fok alatti minimumokat. Ebben a stabil időjárási helyzetben 20. után következett be változás, akkor ugyanis fokozatosan keletebbre helyeződött az anticiklon, utat engedve a Nyugat-Európát elérő ciklonoknak. Ezek előoldalán Afrika felől száraz, forró légtömegek indultak meg észak felé.


Kelet felől Vas megyébe érkező zivatarzóna július 6-án, valamint egy Szombathely felé közeledő zivatar július 15-én

Hőség július 20. után:
A hőhullám előtt 20-án még egy gyenge hidegfront haladt át felettünk, mely mögött kissé felfrissült a levegő. 11-én 30 fok alatt maradt a maximum-hőmérséklet, másnap reggel pedig 12 fok köré csökkent a hőmérő higanyszála. Ezt követően fokozatos melegedés indult meg, melynek nyomán az éjszakák egyre enyhébbek lettek, délutánonként pedig 33-34 fokos csúcsértékeket mérhettünk. 25-én azonban egy gyenge hidegfront átmenetileg kissé visszavetette a melegedést, ekkor 30 fok körül tetőzött a hőmérséklet. Emellett ezen a napon, illetve 24-én elszórtan záporok, zivatarok is kialakultak.


Erőteljes gomolyfelhő-képződés és zivatar Vas megye déli részén július 24-én

A front mögött 26-ától folytatódott a felmelegedés, és igazi forróság köszöntött be. A középhőmérséklet ezen a napon már 25 fok körül, a következő napokban pedig 27 fok körül vagy afelett alakult. Az éjszakák még hoztak némi felfrissülést, ugyanis 26-án, 27-én és 28-án jellemzően 20 fok alá hűlt le a levegő. Délutánonként ezzel szemben 26-án 34 fok, míg a következő két napon 36 fok köré emelkedett a hőmérséklet. A hőség csúcspontja 29-én érkezett el. Ekkor reggel már több helyen előfordultak 20 fokos, vagy afeletti minimumok. Napközben aztán - részben a déli, délnyugati szél szárító, főnös hatásának köszönhetően - gyors hőmérséklet-emelkedés zajlott le előbb a megye déli, majd középső részén is, így délután 36 és 39 fok közé melegedett fel a levegő. A legmelegebb a megye déli felén, a Rába mentén volt.

Szentgotthárd-Farkasfán az Országos Meteorológiai Szolgálat 39,0 fokos maximumot regisztrált, mely érték a 2007. július 20-ai 37,8 fokot megdöntve ott abszolút helyi melegrekordnak számít. Hasonlóképp helyi melegrekord született Rábagyarmaton is 38,6 fokkal, de itt már csak 1 tizeddel múlta felül a hőmérséklet a 2007. július 20-ai maximumot. Emellett több településen csak kevéssel maradt el csúcsérték a 2007-es júliusi hőhullámkor beállított maximumrekordtól. (Az Egyházasrádócon regisztrált hőmérsékleti értékek - napi minimum, napi maximum, három óránkénti adatokból számolt napi középhőmérséklet - grafikonja az írás végén látható.)

Vasalja: 39,1 °C Söpte: 38,0 °C
Szentgotthárd: 39,0 °C Ják: 37,9 °C
Csipkerek: 38,9 °C Sitke: 37,9 °C
Rábagyarmat: 38,6 °C Répcelak: 37,5 °C
Magyarszombatfa: 38,6 °C Pornóapáti: 37,4 °C
Szombathely (külváros): 38,5 °C Sárvár: 37,3 °C
Vép: 38,5 °C Bük: 36,9 °C
Boba: 38,4 °C Kőszeg: 36,3 °C
Egyházasrádóc: 38,4 °C Gyöngyösfalu: 35,7 °C
Káld: 38,3 °C  

Az adatok forrása: OMSZ, www.metnet.hu, www. idokep.hu

A meleg időnek egy nyugat felől érkező hidegfront vetett véget. A front talaj közeli része napközben jelentősen lelassult, de a magasabb szinteken délnyugat felől már megkezdődött a hidegáramlás. Ezen magassági hidegfront mentén Szlovéniában délután egy rövid életű zivatarrendszer is kialakult, melynek erőteljes kifutófrontja a száraz levegőben gyorsan megindult kelet-északkelet felé. Az erős, gyakran viharos nyugat-délnyugati szél 19 óra körül érte el Vas megyét, és közel egy órán keresztül tombolt. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi automatája 80 km/h-s (viharos fokozat) legerősebb széllökést regisztrált, az átlagszél pedig az alábbi térkép alapján több helyen elérte a 40-50 km/h-t (erős fokozat). Mivel korábban nem volt számottevő csapadék és ezért jelentősen kiszáradt a talaj felső rétege, sokfelé erős porvihart is okozott a szél. A látótávolság az intenzívebb szakaszokban alig néhány km-re csökkent. A szél megyeszerte okozott kisebb-nagyobb károkat, több helyen volt hosszabb-rövidebb áramszünet, illetve fákat döntött ki, ágakat tört le a vihar.


A Vas és Zala megyében tomboló szélvihar (2013. július 29. 20 óra.) - forrás: OMSZ

Éjszaka végül megérkezett a talaj közeli hidegfront is északnyugatira forduló széllel, de ez már nem okozott számottevő szélerősödést, sőt reggelre helyenként szélcsend lett. A front mögött kora reggel szórványosan kisebb záporok is előfordultak, de érdemleges csapadék ezekből sehol sem hullott. A levegő viszont jelentősen felfrissült, 30-án és 31-én már csak 28-29 fokos csúcsértékeket mérhettünk, az utóbbi napon reggelre pedig 10-15 fok közé csökkent a hőmérséklet.

Egyházasrádóci hőmérsékleti adatok:

Írta, valamint a képeket és a hőmérséklet-térképet készítette: Hérincs Dávid