Kezdőlap

 

Hová tűnt a tél 2020 decemberében?

Előzmények:
Erre a kérdésre egyszerűen is válaszolhatunk: a hegyekbe. 2020 ősze meglehetősen végletes időjárást hozott, és ez az év utolsó hónapjára is jellemző volt. A szeptembert nagyrészt anticiklonális hatások alakították, ami ekkor a magas napállás miatt még napos, kellemesen meleg idővel társult, a csúcshőmérséklet gyakran meghaladta a 25 fokot Vas megye szerte. 25-éig mindössze pár mm csapadék hullott a megyében, az is inkább a hónap első napjaiban. 25-étől viszont éles váltás következett be az időjárásban, ugyanis onnantól kezdve bő egy hónapon át egymást követő ciklonok, frontok alakították azt, rendkívül csapadékos, gyakran borongós és hűvös időt eredményezve. 25-étől október legvégéig Vas megye legnagyobb részén 150 mm körüli csapadék hullott, ami a teljes őszi átlagos csapadékmennyiségnek megfelelne. Érdekességként megemlítendő, hogy október 3-án este(!) egy hidegfront nyárba illő, kiterjedt, egymást követő zivatarrendszerekkel vonult át, és sok helyen csak ezen a napon 50 mm körül vagy felett alakult a csapadékösszeg. A csapadékos időt követően novemberben "kompenzációként" ismét a tartós anticiklonok vették át az uralmat, ám ez az alacsony napállás miatt már a Kárpát-medencében tartósan megülepedő hidegpárnával járt. Ennek köszönhetően gyakran volt borongós, párás/ködös idő, és az alacsony - több helyen 10 mm alatti - havi csapadékösszeg ellenére sok csapadékos nap fordult elő a többször kialakuló szitálások miatt. A sok felhő miatt a megye legnagyobb részén november 21-éig csupán egy-két fagyos nap fordult elő, az is többnyire november elején, így az október fagymentes volt. 21-én azonban lehűlés érkezett, ezért ezután már többször fagyott, és megkezdődött a hegyvidéki tél.


Őszi kontrasztok: a derült, anticiklonális szeptemberi napokon legfeljebb reggeli sekély ködfoltok jelentettek némi változatosságot,
októberben viszont gyakran esett

Hidegpárna november végén, majd kevés hó és ónos eső:
A november végén érkező lehűlés egyelőre még nem változtatta meg a légköri felállást hazánk térségében, így utána ismét visszatért az anticiklon. Ennek köszönhetően a kezdeti derült, reggelente fagyos, de napközben enyhe napokat 25-étől felváltották a borongós napok egész nap 0 fok körüli hőmérséklettel. Ez síkvidéken csupán a napi középhőmérséklet tekintetében eredményezett télies időt, ám a Kőszegi-hegység belelógott a fagyos rétegfelhőzetbe, ami ott jelentős zúzmaraképződéssel járt.Vastag zúzmara az Írott-kőn és térségében november 27-én (további fotók)

November 29-ére egy újabb, gyenge hidegfront felszakította a rétegfelhőzetet, és a front mögött este helyenként a szezon első hópelyheit is megláthattuk hószállingózásból. Bár a front után átmenetileg még visszatért az anticiklon, de december első harmadában ez végérvényesen elvesztette "befolyását" a térségben, és a helyét ismét ciklonok, frontok vették át. Ennek első eseményeként 2-án és 3-án egy mediterrán ciklon alakította az időjárást, ám mivel ez időközben beleolvadt egy Nyugat-Európába leszakadó magassági teknő áramlási rendszerébe, így dél felől a magasban már enyhe levegő áramlott fölénk. A talaj közelében viszont megülepedett a korábbi fagyos légtömeg, s ezzel készen is volt a recept az ónos/fagyott esőhöz, mely a ciklon fő csapadékformája lett. Ám 2-án este még havazás is előfordult, melyből síkvidéken is létrejött átmenetileg vékony hólepel. Ezen a két napon sokfelé egész nap fagypont alatt maradt a hőmérséklet, így az ónos esőből a megye nagy részén több mm-es bevonat alakult ki. 4-étől azonban már az alacsonyabb légrétegekben is megindult az enyhülés, és a jégréteg elolvadt.


Daraszerű, tömör hópelyhek az előző esti hószállingózás után november 30-án reggel Egyházasrádócon,
valamint ónos eső Jákon december 3-án (Kálmán Milán fotója, forrás: MetNet)

Külön úton a "lent" és a "fent":
A következő napokban állandósult az időjárás-különbség a magasabban fekvő és a síkvidéki területek között. A légörvény elvonultával átmeneti enyhülés, majd 8-án újabb mediterrán ciklon érkezett. Ebből 10-éig megyeszerte kiadós, 20-30 mm csapadék hullott, az alacsonyan fekvő területeken eső formájában. A magasabb őrségi dombokon és a Kőszegi-hegységben azonban havazott, és előbbi területeken 5-15 cm körüli, míg az Írott-kőn 25-30 cm-es hóréteg alakult ki 10-ére. A tapadó hó a korábbi zúzmara és ónos eső maradványával jelentős többletterhelést rótt a fákra és ágakra, melyek ezért több helyen kettétörtek, letörtek.Igazi téli idő vastag, tapadó hóval az Írott-kő környékén december 10-én, ami fatöréseket is okozott (további képek)

A hónap középső harmadában újra a hidegpárna került műsorra, ami december 21-ig ki is tartott, így - a mediterrán ciklont is beleszámítva - 8-ától addig szinte minden nap teljesen borult maradt az ég, egyedül 14-én szakadt fel több helyen a felhőzet néhány órára. Mivel a hidegpárna rögön beállt a ciklont követően, ezért síkvidéken ez is inkább novemberre emlékeztető, szürke, többször szitálással tarkított időt hozott. A legtöbb helyen még éjszakánként is fagypont felett maradt a hőmérséklet, míg napközben általában 3-4 fok körüli maximumokat mérhettünk, de a már említett kissé naposabb 14-én néhány fokkal melegebb volt. A rétegfelhőzet viszont ismét fagyos volt, ez által a Kőszegi-hegységben mindvégig a tél maradt az úr. A korábbi hó csak lassan olvadozott, a magasabb részeken még 20-a körül is közel összefüggő maradt, emellett pedig többször is vastag zúzmara képződött. A rétegfelhőzet megvastagodásával 19-én és 20-án tartós és jelentősebb szitálás fordult elő, amiből több helyen mértek 1-2 mm körüli napi csapadékösszegeket. A hegyen ez ónos szitálás formájában hullott, aminek hatására a 18-ai átmeneti olvadás után jeges zúzmara alakult ki.Ónos szitálás és - helyenként igen vastag - jeges zúzmara december 20-án a Kendig-csúcson és környékén (további képek)

A hidegpárnás időszakot követően a már évek óta jellemző sorminta következett: karácsonyra jelentősen megenyhült az idő, 23-án elérte a csúcsérték a 10-13 fokot. Ezután egy hidegfront vonult át, amit lassú lehűlés követett, és ennek mélypontjaként 27-én reggel a megye nagy részén -7 fok köré csökkent a hőmérséklet. Sokatmondó, hogy több helyen ekkor mérhettük az év legalacsonyabb hőmérsékletét, mivel januárban a szintén gyakran borongós és ködös idő, februárban pedig a tartósan fennálló enyhe nyugatias áramlás nem tette lehetővé a jelentős éjszakai lehűléseket - még a március végi, április eleji hidegbetörések is hasonló, -5, -6 fok körüli minimumokat produkáltak, mint ez a két hónap. Ezen a napon némileg megismétlődött a történelem, ugyanis napközben dél felől egy kisebb mediterrán ciklon húzódott fölénk, amit a hónap eleji helyzethez hasonlóan fokozatosan bekebelezett egy Nyugat-Európa felett örvénylő kiterjedt ciklonrendszer áramlási mezeje, dél felől egyre enyhébb levegőt szállítva fölénk, miközben alul még beragadt a fagyos légtömeg. Így 2-ához hasonlóan este többfelé fordult elő havazás és ónos szitálás, de ezúttal sem a csapadék mennyisége, sem a tartóssága nem volt számottevő. Ennek ellenére helyenként kialakult vékony hólepel.

Összességében elmondható, hogy a Kőszegi-hegységben igazi téli hónap lett a december, és kis szerencsével síkvidéken is másként alakulhatott volna az időjárás menete. A 9-ei mediterrán ciklonnál csak 2-3 fokkal kellett volna hidegebbnek lennie ahhoz, hogy síkvidéken is hulljon (megmaradó) hó. Illetve ha utána legalább egy-két napig még száraz, derült idő lett volna, akkor nagyobb eséllyel állhatott volna be fagyos hidegpárna. Így viszont meglehetősen kevés fagyos nap fordult elő a hónapban, sok helyen a 10-et sem érte el a számuk, téli nap (egész napos fagy) pedig a hónap eleji 1-2 alkalmon után már nem volt.

Kétvölgy: -9,5 °C Rábagyarmat: -6,6 °C
Kőszeg: -7,7 °C Sárvár: -6,4 °C
Bucsu: -7,6 °C Szentgotthárd: -6,4 °C
Csehi: -7,6 °C Celldömölk: -6,3 °C
Kercaszomor: -7,6 °C Gyöngyösfalu: -6,3 °C
Magyarszombatfa: -7,6 °C Püspökmolnári: -6,2 °C
Körmend: -7,3 °C Vép: -6,2 °C
Káld: -7,2 °C Söpte: -6,1 °C
Pápoc: -7,0 °C Ják: -6,0 °C
Bük: -6,9 °C Kendig-csúcs: -6,0 °C
Egyházasrádóc: -6,7 °C Nádasd: -5,6 °C
Peresznye: -6,7 °C Szentg.-Farkasfa: -5,5 °C
Rádóckölked: -6,7 °C Felsőszölnök: -5,4 °C
Boba: -6,6 °C Szombathely: -4,9 °C
Oszkó: -6,6 °C  

(forrás: OMSZ /MET-ÉSZ, ogimet.com/, www.metnet.hu, www.nyuduvizig.hu, www.wunderground.com, www. idokep.hu)

Írta, a térképet és a forrásmegjelölés nélküli fotókat készítette: Hérincs Dávid