Kezdőlap

 

Havazás és ónos eső Vas megyében 2014. január végén és február első napjaiban

Előzmények - enyhe idő január elején és közepén:
A 2013 december végén bekövetkezett jelentős enyhülés után tartósan nyugati, délnyugati áramlási helyzet alakult ki Közép-Európában, így januárban is folytatódott az enyhe idő. Január 20-áig a megye legnagyobb részén mindössze 5 napon fordult elő gyenge fagy a reggeli órákban (2-án és 3-án, majd a 13-a körüli napokban), eközben napközben gyakran 5 fok felett alakultak a legmagasabb hőmérsékletek. A meleg első csúcsa rögtön a hónap első napjaiban volt. 3-án, illetve 5-én és 6-án megyeszerte meghaladta a maximum-hőmérséklet a 10 fokot, a legmelegebb helyeken pedig 12, 13 fok is előfordult. Emellett különösen 5-én a minimum-hőmérsékletek is meglehetősen magasak, több helyen 5 fok felettiek voltak. Ezt követően átmenetileg mérséklődött az enyhe idő, de 17-étől 20-áig egy mediterrán ciklon előoldalán délnyugat felől újból igen enyhe léghullámok érek el bennünket. Így néhány napon keresztül délutánonként ismét 10 fok fölé emelkedett a hőmérséklet. 17-én és 18-án a megye déli részén helyenként 13, 14 fokos csúcsértékeket is mérhettünk. Emellett enyhék voltak az éjszakák is, 5 fok körüli értékekkel. Kelet-Európát ezekben a napokban ugyanakkor igen hideg levegő árasztotta el, mely a térségben kiépülő erős anticiklon peremén lassan nyugatabbra terjedt. Ez az anticiklon megakasztotta az addig jellemző nyugatias áramlást, és a következőkben már hazánk időjárására is egyre nagyobb hatással volt.

Lehűlés és havazások január 20-a után:
A tőlünk északkeletre felgyülemlett hideg levegő január 21-én kezdett beszivárogni a Kárpát-medencébe kelet felől. Másnap már Vas megyében is éreztette hatását, ugyanis a korábbi napokhoz képest kb. 5 fokkal hűvösebb volt, a következő napokban pedig tovább csökkent a hőmérséklet. Emellett január 24-én egy mediterrán ciklon érkezett, melyből a kora reggeli órákban havazás kezdődött. A csapadékhullás egészen az esti órákig kitartott. A hó eleinte csak lassan gyarapodott a kevéssel 0 fok feletti hőmérséklet miatt, délutántól azonban már mindenütt fagypont alá hűlt a levegő. A megye északi, északkeleti részén végül általában 1-5 cm, a középső és délkeleti vidékeken 5-10 cm, míg az Őrségben 10-12 cm tapadós hó hullott.


Havazás Egyházasrádócon január 24-én, ahol 7 cm-es hóréteg alakult ki estig

Másnap a ciklon mögött csökkent a felhőzet, így több órára kisütött a nap. Emellett azonban megélénkült, néhol megerősödött a szél, mely kisebb hófúvásokat okozott. A széllel észak felől hideg levegő érkezett, így különösen a megye északkeleti felén már reggelre jelentősen lehűlt a levegő, helyenként -5 foknál is hidegebb volt, míg délnyugaton -1, -3 fok közötti értékeket mérhettünk. Napközben jellemzően fagypont körül alakultak a maximumok, majd este folytatódott a lehűlés. Ennek nyomán az éjszakai órákban megyeszerte -8, -10 fokig csökkent a hőmérséklet. A vastagabb hóval borított  tájakon ezúttal nem lett kiemelkedően alacsony a minimum-hőmérséklet, mivel későn állt le a szél, és eközben nyugat felől felhősödés kezdődött.


Hófúvás Egyházasrádóc határában január 25-én

Január 26-ától 29-éig már nagyrészt borult időben volt részünk, és minden nap előfordult kisebb havazás. Általában 1-2 cm friss hó hullott naponta, de mivel a meleg talaj alulról folyamatosan olvasztotta a hótakarót, így jellemzően folytonosan 2-10 cm közötti hóvastagságokat mérhettünk ezekben a napokban, északkeletről délnyugat felé növekedve. A hőmérséklet a sok felhő miatt napról napra emelkedett. A 26-ai -4, -5 fokos maximumok után 29-én helyenként már fagypont fölé emelkedett a hőmérséklet, valamint az éjszakák is enyhültek, 29-én már csak -3, -4 fokos minimumokat mérhettünk.


Hópelyhek a január 26-ai és a január 28-ai gyenge havazásból Egyházasrádócon

Enyhülés vegyes csapadékkal január utolsó és február első napjaiban:
Január 30-án egy mediterrán ciklon ért el bennünket, ennek áramlási rendszerében azonban dél felől a magasban enyhe levegő áramlott fölénk. A ciklonból több hullámban hullott csapadék. Az első tömb kora délelőtt érkezett meg dél-délnyugat felől, és főként a megye nyugati felén okozott havazást. A következő dél előtt érkezett, és ebből már több helyen fordult elő havazás, helyenként közel intenzíven esett. Végül másfél óra múlva még áthaladt a térségben egy újabb csapadékmező, nagy pelyhes havazást okozva. Összességében általában 1-3 cm friss hó hullott, de ahol a tömbök erősebb része haladt keresztül, különösen Szentgotthárd térségében, 4-5 cm körüli hóréteg-gyarapodás is előfordult.


Erős intenzitású havazás Egyházasrádócon a második csapadéktömbből január 30-án

A nap második felében megérkezett a meleg levegő a magasban, így a délutáni órákban már fagyott eső, majd este egyre inkább ónos eső hullott. Január utolsó, illetve február első napján szintén előfordult kisebb ónos eső, fagyott eső, de a mennyisége nem volt jelentős, és csak vékony jégréteget képzett. Eközben a tőlünk keletre megerősödő anticiklon peremén a talaj közeli légrétegben az Al-Duna felől délkeleti áramlással hideg levegő érte el az országot, mely 31-én már Vas megyébe is megérkezett. Ennek hatására ezen a napon nagyrészt fagypont alatt maradt a maximum-hőmérséklet, míg 1-jén reggelre -4, -5 fok köré hűlt le a levegő, és általában napközben sem volt melegebb -2 foknál. A magasabb légrétegekben ugyanakkor továbbra is 0 fok felett maradt a hőmérséklet. Ilyen körülmények mellett érkezett meg egy újabb mediterrán ciklon, melyből a nap második felében egyre többfelé kezdődött ónos eső. A csapadékhullás hosszabb-rövidebb szünetekkel egészen 2-án estig kitartott, miközben nagyrészt végig fagypont alatt alakult a hőmérséklet, igaz 1-jén estétől lassan, de fokozatosan emelkedett. 2-án reggelre több mm, helyenként több, mint 1 cm vastag jégbevonat képződött. Az ónos eső kezdetben több helyen fennakadásokat okozott a közeledésben, de napközben a legtöbb úton felolvadt a jég.


Vastag jégbevonat a növényeken Egyházasrádócon február 2-án

A következő napokban még folytatódott a téli idő, a megye legnagyobb érszén napközben sem emelkedett 0 fok fölé a hőmérséklet. A sok felhő miatt ugyanakkor mérsékelt volt az éjszakai lehűlés, jellemzően -2, -4 fok közötti értékeket mérhettünk. A napsütés hiánya és a tartós fagy konzerválta a korábbi ónos esőből származó jégréteget, mely egészen 6-áig kitartott. Ezen a napon viszont már megenyhült az idő, így megkezdődött az olvadás.


Jeges növények Szombathelyen február 4-én

Az összefoglalóban szereplő képek kattintással nagyíthatók.
További fotók a január 24-ei havazásról: Link
További fotók a január végi havazásos, ónos eső helyzetről: Link

Írta és a képeket készítette: Hérincs Dávid