Kezdőlap

 

"Láthatatlan" hidegfront 2018. október 24-én

Előzmények:
2018 októberének nagy része anticiklonális, száraz időjárással telt Vas megyében. A szeptember végi hidegfrontok után a hónap elején ugyan még előfordultak hűvösebb napok, reggelente főként a megye délnyugati völgyeiben gyenge fagyok is, de 6-ától kezdve hosszan tartó vénasszonyok nyara vette kezdetét, mely egészen 20-áig kitartott. Ebben az időszakban a csúcshőmérséklet gyakran elérte vagy meghaladta a 20 fokot, míg éjszakánként szeszélyes területi különbségekkel többnyire 5 fok körül, de egyes napokon 10 fok közelében, sőt a felett alakultak a minimumok. Csapadék pedig 20-áig mindössze egy-két napon fordult elő a megyében a hónapban, és akkor is csak néhány mm-nyi mennyiségben. Ezt az időjárásilag eseménytelen időszakot még az ilyenkor már megszokott őszi ködök is csak ritkán színesítették, mivel a felettünk elhelyezkedő légtömeg száraz volt, illetve a szeptember eleje óta tartó gyér csapadékú időnek köszönhetően már a talaj is jelentősen kiszáradt, így érdemi párolgás híján ez is gátolta a ködképződést. A természet azonban gondoskodott a színesítésről, hiszen a tartós meleg idő hatására a növények tarka őszi ruhát öltöttek, és a gyenge szél gondoskodott róla, hogy ezt ritkán tapasztalható módon hosszú időn keresztül meg is tarthassák.


Őszi színvilág Budapesten és Egyházasrádócon október közepén (további fotók)

A "láthatatlan" 24-ei hidegfront:
20-a után a környékünkön tanyázó anticiklon fokozatosan leépült és keletebbre húzódott, teret engedve a nyugat, északnyugat felől érkező ciklonoknak és frontjaiknak. 19-én már érintette az országot egy kisebb magassági hidegörvény, ami a középső területeken zivatarokat is okozott, majd 21-én egy újabb és már erősebb példány érkezett, ami jelentősebb lehűlést hozott magával. Vas megyében azonban egyiket sem kísérte csapadék. Mindeközben Észak-Európát egy több-középpontú ciklonrendszer érte el, melynek egyik peremciklonja 24-én a balti térség felett vonult el gyors mozgással, és markáns hidegfrontja hazánkat is elérte. A front előterében erős nyugatias áramlás lépett fel, így az ország északi és középső részén már előtte éjszaka megerősödött, több helyen viharossá fokozódott a szél, de Vas megyét ekkor még "megvédte" az Alpok szélárnyéka. Hajnaltól azonban fokozatosan északnyugatira fordult a szél, és a megyében is mind több helyen feltámadt. Ez a szél ugyanakkor szintén az Alpoknak köszönhetően főnös hatású volt, ezért vele jelentősen megugrott a hőmérséklet, és a közeledő hidegfront előtt még elérte a csúcshőmérséklet a 16-21 fokot. A főn hatására átmenetileg a felhőzet is csökkent, de a délelőtt második felére kiterjedt középmagas felhőzet képződött a megye nagy része fölé. Csak a délnyugati területek maradtak naposak, illetve az Alpok délkeleti oldalán kialakuló állóhullámok egy leszálló ága épp a Szombathely-Sárvár vonal környékére esett, így itt is kialakult egy keskeny, de tartósabb "derült sáv", ami ott a kissé magasabb maximum-hőmérsékletekben is megmutatkozott.

 

Kercaszomor: 20,6 °C Boba: 17,8 °C
Magyarszombatfa: 20,3 °C Celldömölk: 17,8 °C
Gasztony: 20,0 °C Ják: 17,8 °C
Kétvölgy: 19,0 °C Kőszeg: 17,6 °C
Szentg.-Farkasfa: 19,0 °C Bucsu: 17,5 °C
Nádasd: 18,5 °C Egyházasrádóc: 17,4 °C
Vép: 18,5 °C Csipkerek: 16,9 °C
Bérbaltavár: 18,3 °C Káld: 16,9 °C
Sárvár: 18,3 °C Bük: 15,9 °C
Sitke: 18,2 °C Kendig-csúcs: 12,7 °C
Szombathely: 18,1 °C  

(forrás: OMSZ /MET-ÉSZ, ogimet.com/, www.metnet.hu, www.wunderground.com, www. idokep.hu)
A színskála fél fokos beosztású, a másik térképpel megegyező.

A hidegfront kora délelőtt érte el a Dunántúl északi részét, és kezdetben egy intenzív záporos vonallal haladt dél felé, amihez még peremfelhő is kapcsolódott. A történések meteorológiai szempontból akkor kezdtek "szokatlanná" válni, amikor a front elérte az előtte lévő főnös hatásnak kitett Vas megyei területeket. Az Alpok torlasztó hatása miatt a középmagas része kicsit le is lassult, a talaj közelében azonban akadálytalanul tört előre a hideg légtömeg. Így markáns hőmérséklet-különbség alakult ki a front két oldalán, előtte még 17-20 fok, mögötte viszont már csak 8-10 fok volt. Vas megye keleti részét elérve a frontvonal ugyan még egyértelműen beazonosítható volt a felhőkép alapján is, de már látszott, hogy a főn egyre jobban erodálta a felhőzetet, különösen ott, ahol a korábban említett állóhullám leszálló ága volt.


A front előtt a Kőszegi-hegységtől északra záporok is kialakultak, melyekre a Szombathely-Sárvár vonal környezetében tartósan jelen lévő felhőmentes sávnak
köszönhetően rá tudott sütni a nap, így sokáig felhőív (a szivárványhoz hasonló módon, de nagyon apró vízcseppeken kialakuló és annál némileg halványabb ív)
is látszott. A "derült sávot" okozó hullám időközben már erodálni kezdte az északkeletről közeledő frontfelhőzetet is (a második kép bal oldalán, a derültebb sáv "alatt").

A megye középső területeire érve aztán a középszintű felhőzet a derült sáv mentén teljesen fel is oszlott, és másutt is csak kisebb darabokban maradt meg. Ráadásul mivel a főn kiszárította a levegőt, alacsonyszintű gomolyokból is csak kevés volt jelen, hiába érkezett éles hőmérsékleti peremmel a front. Így az átvonulása már szinte láthatatlan volt ezeken a területeken, noha azért nem teljesen. A megmaradt kevés gomoly ugyanis kijelölte a vonalát, és egyben jól kirajzolta a hatására kialakuló erős alacsony szintű turbulenciát is, mivel szabad szemmel is jól láthatóan örvénylettek, rotáltak a foszlányok. A talajfront átvonulása után végül a front belassult középmagas része is elérte a megyét, így - a főnhatás végleges megszűnésével - mindenütt megnövekedett a felhőzet, és sokfelé fordult elő eső, helyenként hosszú idő után kiadósabb, 10 mm körüli mennyiségben. Késő délutánra pedig megyeszerte jelentősen, a csúcsértékekhez képest körülbelül 10 fokkal visszaesett a hőmérséklet.


A hidegfront talaj közeli részének megérkezése Egyházasrádócra. A falutól északra (bal oldali kép), ahol a "derült sáv" elhelyezkedett, ekkorra teljesen feloszlott
a középmagas felhőzet, és csak a kevés gomoly rajzolta ki a frontvonalat. A déli oldalon (jobb oldali kép) ezek mellett még megmaradt egy szakadozott középmagas
felhősáv is (további fotók).

 

Kendig-csúcs: 4,8 °C Szombathely: 8,1 °C
Káld: 6,9 °C Bérbaltavár: 8,2 °C
Bük: 7,1 °C Ják: 8,3 °C
Csipkerek: 7,2 °C Sárvár: 8,3 °C
Celldömölk: 7,7 °C Nádasd: 8,4 °C
Vép: 7,8 °C Szentg.-Farkasfa: 9,2 °C
Boba: 7,9 °C Gasztony: 9,5 °C
Bucsu: 7,9 °C Kercaszomor: 10,3 °C
Kőszeg: 7,9 °C Magyarszombatfa: 10,4 °C
Sitke: 8,0 °C Kétvölgy: 14,4 °C
Egyházasrádóc: 8,1 °C  

(forrás: OMSZ /MET-ÉSZ, ogimet.com/, www.metnet.hu, www.wunderground.com, www. idokep.hu)
A színskála fél fokos beosztású, a másik térképpel megegyező.

Egyházasrádóci hőmérsékleti és szélsebesség adatok:
A faluban éjszaka nyugodt idő uralkodott, bár a felhőzet megakadályozta a jelentősebb lehűlést, így csak 9 fokig csökkent a hőmérséklet. Nem sokkal 5 óra után támadt fel az északnyugati szél, mellyel megérkezett a főnös melegedés is (1). Rövid idő alatt 14 fokra ugrott fel a hőmérséklet, miközben kiszáradt a levegő (a hőmérséklet és a harmatpont közti különbség megnőtt). Ezt követően néhány órán keresztül stagnált a hőmérséklet, majd az átmeneti délelőtti napsütés hatására ismét emelkedni kezdett (2). A maximum közvetlenül a front érkezése előtt állt be 17,4 fokkal. A frontot hirtelen 3 fokos hőmérséklet-visszaesés kísérte (3), de mivel utána átmenetileg még kisütött a nap, kissé lassult a lehűlés üteme. Ez a csapadék megérkezésekor (4) vált ismét gyorsabbá, és késő délután 8 fok köré állt be a hőmérséklet, majd ezt követően a még kitartó szél és a többnyire erősen felhős égbolt hatására nem is változott már számottevően az éjféli órákig.

Írta és a térképet, fényképeket, ábrát készítette: Hérincs Dávid