Kezdőlap

 

Hidegfront átvonulás Egyházasrádócon három zivatarhullámmal 2015. május 13-án és 14-én

Előzmények:
2015 májusának első harmada a száraz április után már csapadékos, változékony időt hozott. Az első három nap mindegyikén előfordult eső, igaz még kevés mennyiségben. A hőmérséklet ekkor 20 fok alatt maradt. 4-én azonban erőteljes felmelegedés következett be, így ekkor már 26,4 fokkal, míg 5-én 28,4 fokkal tetőzött a hőmérséklet, de még 6-án délután is 26,9 fok volt. Ezen a három napon pedig éjszaka sem volt hűvösebb 12-14 foknál. 6-án délután egy hidegfront érkezett, melyből több hullámban fordultak elő záporok, zivatarok. Ezekből már jelentős mennyiségű, 10 mm csapadék hullott. A front mögött csupán 3-4 fokkal esett vissza a hőmérséklet, vagyis folytatódott az enyhe idő. 10-ére virradóan újabb hidegfront érkezett, mely előtt 9-én napközben zápor, zivatar is kialakult. Összesen 1,5 mm eső esett. A front további 2-3 fokkal vetette vissza a hőmérsékletet, de a lehűlés átmenetinek bizonyult. 12-ére virradóan volt a leghűvösebb 5,0 fokkal, de délután már 24,8 fokig melegedett fel a levegő. Ekkor ugyanis egy következő hidegfront előtt melegebb levegő áramlott fölénk.


Zivatar érkezése 9-én kora délután, valamint egy távolabbi zivatarfelhő nem sokkal később

Hidegfront május 13-án/14-én:
A hidegfront talaj közeli része 13-án reggel haladt át felettünk, így északias irányúra fordult a szél. Napközben azonban a fronton az Alpok felett egy hullám alakult ki, melynek délután visszakerültünk a meleg oldalára, ezért ekkor délkeleti lett a szélirány. A csúcshőmérséklet elérte a 24,4 fokot. A front mentén késő délután erős zivatarok pattantak ki az Alpok keleti része felett, melyek szupercellává fejlődtek. Közülük kettő, egymást követő góc éppen Egyházasrádóc felé vette az irányt. Az első azonban végül csak érintette a falut, mivel a másik időközben utolérte, és egymás körül kezdtek örvényleni, aminek következében az első góc irányt váltva észak felé fordult. A másodikból ugyanakkor már intenzív záporeső volt, kevés, borsó nagyságú jéggel. A szupercellákkal egy időben egy zivatarzóna is kialakult az Alpokban, mely - utolérve a két szupercellás gócot - kora este érkezett meg. Ezt pedig éjjel egy újabb, de már gyengébb zivatartömb követte. Így ritka esetként a hullámzó front mentén három különböző zivataros csapadékrendszer is áthaladt felettünk. Végül a visszahullámzott hidegfront csak másnap vonult át újból (és véglegesen), már kísérőjelenségek nélkül.


Az első szupercella érkezése késő délután (Hérincs Fanni fotói)

A front és a zivatarok átvonulásának főbb meteorológiai paraméterekben, így a hőmérsékletben, légnyomásban és csapadék-intenzitásban megmutatkozó hatását az alábbi grafikon szemlélteti, 13-án 0 órától 14-én 12 óráig. A korábban említett reggeli frontátvonulás hatása nem mutatkozott markánsnak, mindössze a hirtelen bő 1 hPa-t megugró légnyomásban tűnt fel (1. vonal). A légnyomás a délelőtti órákig még lassan tovább emelkedett, de emellett ütemesen melegedett a levegő, a vastagabb fátyolfelhők által szűrt napsütés ellenére. Ekkor még mérsékelt északias szél fújt. A déli óráktól kezdődően, ahogy a front behullámzott, és a hullámvetés révén az Alpok térségében elkezdett kialakulni egy sekély ciklon, a légnyomás egyre gyorsabb ütemű süllyedésbe kezdett. Ezzel együtt a szél is gyengült, és a délután második felében már keleti, délkeleti irányúra fordult, jelezve, hogy visszakerültünk a front meleg oldalára. Ez azonban már későn következett be ahhoz, hogy a hőmérséklet menetébe érdemben bele tudjon szólni, így az a délután nagy részében 24 fok körül stagnált. A légnyomás-süllyedés 17-19 óra között, közvetlenül a szupercellák kialakulási idejében és érkezésük előtt érte el legnagyobb intenzitását. Ez megegyezik azzal a tapasztalattal, hogy zivatarok előtt gyakran jellemző (akár jelentősebb) nyomásesés, igaz ebben az esetben a sekély ciklon lassú mélyülése is hozzájárult ehhez.

A következő órák eseményeit azonban már egyértelműen a zivatarok szabályozták. Az első szupercella érkezését (2. vonal) még csak 1,5-2 hPa-os nyomásugrás kísérte, hiszen ennek nagyja északra vonult  el, így sem jelentős szél, sem jelentős csapadék nem tartozott hozzá. A 1,5-2 mm/5 perc intenzitású csapadék azonban már elegendő volt ahhoz, hogy a hőmérséklet gyors csökkenéséhez vezessen. De ez csak addig tartott, amíg a csapadékhullás, utána stagnálás következett. A két szupercella közötti átmeneti csapadékszünetben a légnyomás sem változott számottevően. A második szupercellát (3. vonal) már élénk szél, illetve intenzív csapadékhullás kísérte. Felhőszakadásnak megfelelő, 5 mm/5 perc-es, sőt egyszer közel 8 mm/5 perc-es csapadékintenzitás is előfordult. Ekkor hirtelen (fél óra alatt) 3,5-4 hPa-os nyomásnövekedés következett be. A hőmérséklet azonban nem csökkent egyszerre, hanem csak a csapadékhullás kezdete után 15-20 perccel, viszont akkor rövid idő alatt több, mint 2 fokot. Ez egybeesett azzal, amikor az első zivatarzóna utolérte a szupercellákat, és átvonult felettünk, így valószínűsíthető, hogy a zivatarrendszerrel együtt érkezett kissé hűvösebb levegő. A második szupercellából hulló jég mennyisége nem volt akkora, hogy befolyásolja a hőmérséklet menetét. Érdekes jelenség zajlott le közvetlenül a zivatarzóna átvonulása után (4. vonal). Ekkor ugyanis délies irányúra fordult, és átmenetileg ismét megélénkült a légmozgás, feltehetőleg az elvonó zivatarrendszer hatására. Ezzel együtt kb. 1 fokos hőmérséklet-emelkedés, illetve igen gyors és jelentős, háromnegyed óra alatt bekövetkező 6 hPa-os nyomásesés zajlott le. Ez egészen addig tartott, amíg északnyugatias irányúra nem fordult a szél, amikor is fél óra alatt közel 3 hPa-lal emelkedett vissza a légnyomás.

Az éjfél körüli időszakban gyenge, változó irányú szél fújt, és ekkor ismét süllyedt a légnyomás. Ez nagyobbrészt a lassanként közelünkbe helyeződő sekély ciklonnak lehetet köszönhető, de kis mértékben belejátszhatott a már közeledő második zivatarrendszer is. Az átmenetileg felszakadozó felhőzetnek köszönhetően ebben az időszakban a hőmérséklet kissé csökkent. A második zivatartömb érkezése (5. vonal) ismét 2,5-3 hPa-os nyomásemelkedést váltott ki, de ez nem a csapadékkal együtt, hanem már az előtt, a kifutószél érkezésekor megkezdődött. A hőmérséklet a csapadék ellenére kb. 1 fokkal emelkedett. Ez a szél miatti átkeverésnek volt köszönhető, mely a talaj kisugárzása (hűtő hatása) ellen "dolgozott". Ezt a zivatarzónát a korábbi tömböknél jóval mértékeltebb intenzitású csapadék jellemezte. Elvonulása után a légnyomás az érkezése előtti szintre süllyedt vissza, és 4 óra után elérte a minimumát, vagyis ekkor volt hozzánk legközelebb a sekély ciklon központja. A hátoldalra kerülve azonban nem következett be gyors és jelentős nyomásemelkedés. A széladatok alapján maga a hidegfront is csak délelőtt vonult át felettünk véglegesen, ugyanis ekkor fordult ismét tartósan északiasra a légmozgás.


A hőmérséklet (sárga vonal), a légnyomás (piros terület) és az 5 percre vonatkozó csapadék-intenzitás (kék oszlopok) alakulása 13-án éjféltől 14-én délig,
a hidegfront áthaladásának idején - a számok jelentését lásd a szövegben

Írta, a grafikont és a 9-ei a képeket készítette: Hérincs Dávid