Kezdőlap

 

Zivataros hidegfrontok 2013. május 17-én és 19-én, valamint szupercella május 20-án

Előzmények:
2013. májusa kellemesen meleg, időnként csapadékos idővel indult. A csúcshőmérséklet jellemzően 20 és 25 fok között alakult, míg az éjszakai minimumok eleinte 10 és 15 fok között, később 10 fok körül szóródtak. Csapadékosabb idő elsősorban a hónap első napjait jellemezte, akkor zivatar is kialakult, és 5-éig bezárólag 15 mm eső esett. Emellett 10-én és 11-én hullott még mérhető mennyiségű csapadék egy átvonuló hidegfrontból. Az időjárási helyzet jelentősebb átalakulása 15-e után kezdődött meg, ugyanis ekkor több hullámban hideg levegő árasztotta el a Földközi-tenger térségét, mely mediterrán ciklonokat generált.


Gomolyfelhő-képződés május 3-án délután, illetve hidegfront előtti égkép május 10-én kora este

Hidegfront május 17-én:
Az első mediterrán ciklon 16-án alakult ki. Előoldalán ezen a napon még száraz, meleg időjárás volt jellemző, délután 25,4 fokig emelkedett a hőmérséklet. Éjszaka már nedvesebb, labilisabb légtömeg érkezett fölénk, de másnap reggelig még csak kisebb eső fordult elő. 17-én viszont gyakran volt erősen felhős az ég, csak rövid időszakokra sütött ki a nap. A hőmérséklet így elmaradt az előző napitól. A délutáni óráktól dél felől több hullámban alakultak ki záporok, késő délután pedig a délnyugat felől érkező hidegfront mentén zivatartevékenység is előfordult. A zivatargócok magja azonban tőlünk délkeletre haladt el vonalas rendszert alkotva, így Egyházasrádócon csendes, de tartós záporeső hullott.


Közeledő zápor, valamint kaotikus égkép a front előtt

Hidegfront május 19-én:
A front mögött 18-án tiszta, derült, de kissé hűvös időben volt részünk. Eközben viszont egy újabb mediterrán ciklon keletkezett a Földközi-tenger nyugati medencéje felett, melynek előterében 19-én visszatért a meleg, nyárias időjárás. Ezen a napon 26,6 fokos maximum-hőmérsékletet mérhettünk. A késő délutáni órákban délnyugat felől megérkezett a ciklon hidegfrontja, melynek környezetében már nedvesebb légtömeg áramlott térségünkbe. Ez a meglévő jelentős labilitással párosulva erőteljes gomolyfelhő-képződést indított meg, és a front mentén tőlünk délre gyors sebességgel zivatarok alakultak ki, melyek később a Délnyugat-Magyarországon lévő cellákkal együtt vonalba rendeződtek. Egyházasrádócot 18 óra után érte el a vihar, mely gyorsan átvonult, ideje alatt azonban megélénkült a szél, az intenzív záporesőt pedig rövid ideig borsó nagyságú jégeső kísérte. A front mögött a kora esti órákban fokozatosan stabilizálódott a levegő.


A késő délután dél felé kialakuló, majd Egyházasrádócot elérő zivatarok felhőzete és csapadéksávjai

 
Felhőkép közvetlenül a zivatar elvonulta után észak, majd 1-1,5 órával később kelet felé

Zivataros helyzet szupercellával május 20-án:
A második hidegfront mögött ismét hidegebb levegő érkezett, ezúttal azonban még labilis maradt felettünk a légkör. Ennek köszönhetően a zivataros helyzet zárásaként 20-án látványos, és a korábbiaknál erősebb zivatarok alakultak ki térségünkben. Már a délelőtti órákban erőteljes gomolyfelhősödés indult meg, és dél előtt Egyházasrádóctól nyugatra zivatar fejlődött ki. Ez háromnegyed óra alatt vonult át a falu felett, és eközben többször hullott belőle borsónyi nagyságú jégeső, illetve intenzív záporeső is előfordult. Nem sokkal később néhány legyengülő zivatar még megközelített bennünket nyugat felől, majd rövid időre kitisztult az ég.


A közeledő zivatar, és belőle hullott jégeső

Késő délután azonban Ausztria felől egy jól fejlett szupercellás zivatar lépett be az országba, mely két, szorosan egymás mellett lévő szupercellát is tartalmazott. Ezek közül az északabbra lévő éppen Egyházasrádócot vette célba. Közeledését látványos, hosszan elnyúló beáramlási felhőzet jellemezte, mögötte markáns csapadéksávokkal. A falut elérve azonban már zömökebb feláramlási alapot alakított ki a zivatar, tépett jellegű falfelhővel. Átvonulását bő negyed órás záporeső kísérte, melybe néhány percig meggy méretű jégszemek is keveredtek.


A közeledő szupercella még a falutól távolabb, majd közvetlenül a megérkezése előtt

 
A szupercellából hullott jégdarabok, és az elvonulása után látható szivárvány

Összességében elmondható, hogy a hónap korábbi részéhez képest változatos, viharos időt hozott ez a néhány nap. Emellett pedig az április közepén szárazra fordult időjárás után ismét jelentős mennyiségű csapadék hullott, hisz Egyházasrádócon a 17. és 20. között lehullott csapadékösszeg 30,5 mm volt. A 19-ei és 20-ai zivatarokról bővebb, további fotókkal szemléltetett összefoglalók olvashatók az következő linkekre kattintva: 2013.05.19., 2013.05.20.

Írta és a képeket készítette: Hérincs Dávid