Kezdőlap

 

Téli idő hideggel és gyakori havazással Vas megyében 2016. január elején

Előzmények:
A 2015/16-os tél meglehetősen egyhangú és enyhe időjárással kezdődött. Decemberben ugyanis szinte egész hónapban anticiklonális hatások uralták az időjárást. Ennek köszönhetően igen magasan, 1030 hPa felett alakult a havi légnyomásátlag, mely hazánkban/megyénkben nagyon ritkának számít. A ciklonok és frontjaik gyakran elkerültek minket, csupán a hónap elején fordult elő néhány esős nap. Jelentős csapadék azonban ekkor sem hullott. 10-e körül, illetve néhány napos szünetet követően a hónap közepétől sokszor volt ködös az idő, így szintén igen magas lett a hónapban a ködös napok száma is, több helyen 20 körüli vagy kevéssel afeletti. A hőmérsékletek december legelején még magasnak bizonyultak, 1-jén sokfelé meghaladta a maximum a 15 fokot is, majd fokozatos lehűlés következett be. A hónap hátralévő része a felhőzet és a köd függvényében kevéssel fagypont feletti vagy az alatti minimumokkal, illetve 5 fok alatti vagy 10 fok közeli csúcsértékekkel telt. December legvégén azonban változás kezdődött, egy Skandinávia felett kiépült anticiklon peremén ugyanis északkelet felől több hullámban száraz, hideg, kontinentális légtömeg indult meg térségünk felé.

Hideg szilveszter, havas újév:
Tél Tábornok első csapata december 30-án "vette be" az országot, és ezzel együtt Vas megyét is. Ennek köszönhetően napközben kelet felől fokozatosan kiderült az ég, és bár a hőmérséklet a napsütés hatására nem esett vissza, a páratartalom jelentősen lecsökkent. A száraz levegő és derült égbolt következtében napnyugta után gyors hőmérséklet-csökkenés kezdődött, és az év utolsó napján az addig késlekedő tél még megmutatta erejét. 31-én reggelre megyeszerte -11, -6 fokig hűlt le a levegő. A szélcsendesebb nyugati völgyekben volt a leghűvösebb, itt fordult elő helyenként zord nap (-10 fok alatti minimum-hőmérséklet). Sokfelé ez lett a 2015-ös év leghidegebb napja is. Napközben - részben a délutáni átmeneti felhősödésnek köszönhetően - megyeszerte 0 fok alatt maradt a hőmérséklet.


Az erős, de száraz fagyban képződő lapos, hosszú dérkristályok Egyházasrádócon december 31-én reggel

Január 1-jén nyugat felől egy gyenge frontrendszer érkezett, mely átmenetileg meghátrálásra kényszerítette a tél seregit. A frontból reggel és délelőtt többfelé előfordult kisebb havazás, de csak lepelnyi hó hullott. Ez pedig délután mindenütt elolvadt a 0, +2 fok köré emelkedő hőmérsékletben. 2-ára virradóan a felhőzet függvényében változatosan alakultak a minimumok: ahol kiderült az ég, -9, -5 fokot mértek, a felhősebb tájakon ugyanakkor mindössze -2, -3 fok köré hűlt le a levegő. Napközben pedig -1, -2 fok köré emelkedett a hőmérséklet.

Lehűlés gyakori havazással:
Tél Tábornok azonban nem rettent meg a gyenge melegedéstől, és újabb támadást indított. A hideg második hulláma 3-án érte el Vas megyét kelet felől, egy tőlünk délre elhaladó mediterrán ciklon áramlási rendszerében. A mediterrán ciklonból gyenge havazás is kialakult, de általában csak 1-2 cm hó hullott. A hidegbetörés erejét mutatta, hogy napközben alig változott a hőmérséklet, végig -4, -5 fok körüli értékeket mérhettünk. 4-én pedig már egész nap csökkent a hőmérséklet, a 3-án este mérhető -5, -6 fokról 4-én estére -8, -9 fok köré hűlt le a levegő. Mindemellett ezen a napon is előfordultak kisebb havazások, délelőtt inkább a megye déli, míg délután az északi felén. Ezúttal is 1-2 cm-es friss hólepel képződött.


Havas növények Egyházasrádócon január 3-án és 4-én

5-én változás kezdődött, mivel nyugat felől ismét enyhébb és nagyobb nedvességtartalmú légtömegek érték el térségünket. Tél Tábornok azonban csak lassan adta meg magát, így még 6-án is egész nap fagyott, igaz 4-én estétől 6-án délutánig szinte folyamatosan emelkedett a hőmérséklet, a kezdeti -8, -9 fokról 5-én estére -4 fok köré, majd 6-án délután -1, -2 fokig. 5-én egy sekély ciklon haladt el tőlünk délre, de ez csak a megye déli felén okozott kisebb csapadékot, hó és fagyott eső formájában. A téli időszak legnagyobb dobása azonban még hátravolt, mely 6-án érkezett meg egy mediterrán ciklon formájában. A ciklon lassan mozgó csapadékzónája már reggel elérte a megye déli részét, délutánra pedig Szombathely térségéig jutott, ahol tartósan elidőzött. Mindeközben az egész csapadékzóna kiszélesedett, így megyeszerte több órán keresztül havazott, helyenként intenzíven, és a magasabb hőmérséklet miatt a korábbi napokban tapasztaltnál jóval nagyobb pelyhekben.


Erős havazás Egyházasrádócon január 6-án délután - videó a legerősebb szakaszokról

A mediterrán ciklon csapadékzónája este hagyta el a megyét, és addig - az északi határvidék kivételével - jellemzően 3-5 cm, de ahol tartósabban elidőzött az intenzív csapadékzóna, 10 cm körüli friss hó hullott. A ciklon mögött éjszaka csökkent a felhőzet, ennek nyomán viszont többfelé képződött sűrű zúzmarás köd. A megye nyugati csücskében azonban csak reggelre lett köd, így ott a néhány órás derült idő és a friss hófelszín következtében jelentősen lehűlt a levegő. A határvidéken és Szombathely környékén sokfelé -10 fok alá csökkent a hőmérséklet, jellemzően -11, -12 fokig. Ezzel szemben keleten, délkeleten, ahol később csökkent a felhőzet, és utána egyszerre köd lett, csupán -2, -4 fokos minimumokat mértek. Szintén magas minimum volt Kőszegen, ahol pedig a folyamatos szél nem engedte lehűlni a levegőt.


Zúzmarás köd Egyházasrádócon január 7-én reggel

A 7-ei minimumok területi eloszlása:

 

Pornóapáti: -12,2 °C Egyházasrádóc: -6,1 °C
Bucsu: -11,8 °C Chernelházadamonya: -5,6 °C
Szombathely (külv.): -11,4 °C Csákánydoroszló: -5,6 °C
Söpte: -10,9 °C Szentg.-Farkasfa: -5,4 °C
Vép: -10,4 °C Káld: -5,1 °C
Ják: -9,9 °C Csipkerek: -4,7 °C
Kercaszomor: -9,1 °C Sárvár: -4,6 °C
Szentgotthárd: -8,9 °C Celldömölk: -3,3 °C
Magyarszombatfa: -7,6 °C Kőszeg: -3,1 °C
Peresznye: -7,5 °C Boba: -2,0 °C
Rábagyarmat: -6,7 °C  

(forrás: OMSZ /MET-ÉSZ, ogimet.com/, www.metnet.hu, www. idokep.hu)

Búcsú a téli időtől:
8-ától megkezdődött a határozott melegedés, mely végleg meghátrálásra kényszerítette a tél seregeit. Ezen a napon, illetve 9-én és 10-én is már csak fagypont körül alakultak a minimumok, bár napközben általában még nem volt melegebb 3, 6 foknál (8-án a megye északnyugati csücskében azonban 8, 10 fokos maximumokat mértek). 9-én egy ciklonból sokfelé hullott eső, mely meggyorsította a hó olvadását. Mindemellett egészen 11-éig megyeszerte tartós, sűrű köd volt jellemző. 11-én egy újabb ciklon érkezett, melynek hidegfrontja előtt feltámadt a déli szél. Ez kisöpörte a ködöt, és hatására igen magasra emelkedett a hőmérséklet. A megye déli és keleti részén 12, 14 fokot is mértek, míg északnyugaton 8, 10 fok körül alakult a csúcshőmérséklet. A front este kiadós záporesővel érkezett, így hosszú idő után mindenütt jelentős, 15-20 mm körüli csapadék hullott.

Az időszakban készült további képek megtekinthetők itt: link, link

Írta, valamint a képeket és a térképeket készítette: Hérincs Dávid