Kezdőlap

 

Sarkvidéki hidegbetörés hegyvidéki havazással 2019. május elején

Bevezetés:
A február 23-ai erős, de száraz hidegbetörés után már úgy tűnt, a szezonban többet nem mutatja meg magát a tél. Már február legvégére májusi idő köszöntött be, 28-án a hőmérséklet megyeszerte elérte a 22-24 fokot, bár a napi középhőmérséklet a fagyos reggel miatt csak 10 fok körül alakult. Ez az érték azonban szinte állandósult a következő két hónapban is. Csak egy-egy erősebb hidegfront mögött csökkent le 5 fok köré a napi középérték márciusban, míg április végén egy rövid, de erőteljes felmelegedés 15-20 fokos napi átlagokat produkált (megemlítendő, hogy csupán ennek a néhány kiugróan meleg napnak volt köszönhető a hónap 1 fok körüli pozitív anomáliája, máskülönben átlag körül zárt volna). Ez a meleghullám 25-én és 26-án többfelé meghozta az első nyári napokat a megyében, ugyanis a csúcshőmérséklet elérte a 25-26 fokot. Az "alacsonyságban" azonban nem jeleskedtek a csúcsértékek, márciusban mindössze 2, áprilisban pedig 1 napon maradt 10 fok alatt a napi maximum, és ezen alkalmakkor is csak kevéssel. Csapadék tekintetében egyik hónap sem muzsikált jól, a február 3-ai kiadós (15-25 mm) csapadékkal átvonuló front mögött tartósan száraz idő köszöntött be. Hiába érkeztek gyakran frontok, azokból jellemzően rendre csak néhány mm-nyi eső, zápor hullott, és a gyakran erős szél hatására hamar kiszáradt a föld. Május elején azonban megtört, illetve megjött a jég, ugyanis egy sarkvidéki hidegleszakadás hozott kiadós csapadékot, és egyben markáns lehűlést, a hegyekben visszaköszönő téllel.

Hidegfront, majd mediterrán ciklon:
A hidegbetörés két hullámban ért el bennünket. A hónap még meleg idővel indult, 1-jén 21-22 fok, 2-án pedig 23-24 fok körüli csúcsértékeket mérhettünk. 3-án érkezett meg az első hidegfront, így akkor erősen megnövekedett a felhőzet, és többfelé fordult elő zápor, a megye déli és nyugati részén zivatar is. Bár gyengébb zivatarok már április 3-án is érintették a megye déli, délkeleti részét, így azokon a területeken ez a második zivataros nap volt az évben, ezúttal intenzívebb cellák is kialakultak, melyeket helyenként kiadós csapadék és kisebb jégeső/jégdara kísért.


A 3-ai hidegfronttal érkező zivatar Vépen (Dombai László fotója, forrás: MetNet)

Időközben egy második hidegfront érte el Németországot, mely mögött a sarkvidéki hideg fő hulláma érkezett. Ahogy a front közeledett az Alpok felé, a hegységtől délre egy mediterrán ciklon kialakulása kezdődött meg, melynek köszönhetően a 3-ai front behullámzott és megrekedt hazánk felett. Így 4-ére virradóan Vas megyében többfelé kezdődött újabb eső, mely időszakos szünetekkel délelőttig kitartott. Ezt követően kissé felszakadozott a felhőzet, majd az esti órákban megérkezett a második hidegfront, melynek köszönhetően ismét sokfelé volt eső, zápor. 5-e és 6-a időjárását már az említett mediterrán ciklon alakította, tartós, de általában már csak gyenge intenzitású esőzést okozva. A hőmérséklet ekkorra jelentősen visszaesett, 5-én csupán 4-6 fok között alakult egész nap, és 6-án délután is csak 8-10 fokig emelkedett. Mindemellett megerősödött az északi szél, gyakran előfordultak viharos lökések is, tovább rontva a hőérzetet. A Kőszegi-hegység legmagasabb csúcsain 5-én hajnalban fagypont köré hűlt a levegő, így ott az esőt havazás váltotta fel. Az Írott-kőn és közelében délelőttre 1-2 cm, majd 6-án reggelre 4-6 cm hó hullott, mely meglehetősen szokatlan képet mutatott a már zöldellő fákkal. 6-ára virradóan ráadásul a hegyalján fekvő településeken is előfordult átmeneti havas eső, havazás. A két hidegfront, illetve a mediterrán ciklon megyeszerte jelentős, általában 30-50 mm csapadékot okozott, így jelentősen csökkent a csapadékhiány.Behavazott, zöldellő erdők a Kőszegi-hegység legmagasabb részén - az Írott-kőn a tartósan fagyos idő hatására még zúzmara is képződött (további fotók, videó)

7-én reggelre elvonult a ciklon felhőzete, de mivel a hideg még nem jutott nyugalomba, a szél nem állt le, így a hőmérséklet "csupán" 1 és 5 fok közé csökkent. Napközben viszont már 15 fok körül alakultak a maximumok. 8-ára virradóan leállt a szél, ekkor azonban a késő este érkező felhősödés gátolta meg a nagyobb mértékű lehűlést, mivel néhány órán keresztül erősen felhős volt az ég, és stagnált a hőmérséklet. Ennek ellenére reggelre végül kissé hűvösebb lett, mint az előző nap. Általában 2 fok körül alakultak a minimumok, a megye délnyugati, nyugati részén a mélyebben fekvő völgyekben pedig gyenge fagy is előfordult.

Bucsu: -1,1 °C Vép: 2,0 °C
Kétvölgy: -1,1 °C Csipkerek: 2,1 °C
Magyarszombatfa: -0,7 °C Kőszeg: 2,1 °C
Kercaszomor: -0,6 °C Egyházasrádóc: 2,2 °C
Szentgotthárd: 0,5 °C Ják: 2,2 °C
Rábagyarmat: 1,0 °C Szentg.-Farkasfa: 2,2 °C
Gasztony: 1,1 °C Bérbaltavár: 2,5 °C
Söpte: 1,3 °C Celldömölk: 2,5 °C
Csehi: 1,4 °C Püspökmolnári: 2,5 °C
Peresznye: 1,6°C Sitke: 3,0 °C
Boba: 1,8 °C Felsőszölnök: 3,2 °C
Káld: 1,9 °C Sárvár: 3,4 °C
Szombathely: 1,9 °C Kendig-csúcs: 4,2 °C
Bük: 2,0 °C Nádasd: 5,0 °C

(forrás: OMSZ /MET-ÉSZ, ogimet.com/, www.metnet.hu, www.wunderground.com, www. idokep.hu)

A lehűlés menete Egyházasrádócon:
A hidegfront előtt, 2-án a csúcshőmérséklet még elérte a 23,8 fokot (1), és másnap éjjel is csupán 10 fok köré hűlt le a levegő a felhősebb és szelesebb időnek köszönhetően. A délelőtti melegedést azonban "kettévágta" a déli órákban érkező zivatar, mely hatására az egy órával előtte mért 17,5 fokról átmenetileg 10,4 fokra esett vissza a hőmérséklet (2), de délután még visszamelegedett a levegő 15-16 fokig. 4-e a délelőttig kitartó eső miatt már hűvösen indult, de a felszakadozó felhőzetnek köszönhetően délután elérte a hőmérséklet a 14,5 fokot. A késő esti órákban tört be a második hidegfront, melyet átmeneti, gyors hőmérséklet-csökkenés kísért (3), majd rövid megtorpanást követően reggelig tovább hűlt a levegő, egészen 4,3 fokig. A borongós, szeles és gyakran kisebb esővel tarkított időben pedig napközben nem volt melegebb 6,5 foknál (4). A napi maximum ugyanakkor 12,8 fok lett, mely előző este állt be. A mediterrán ciklonnal érkező lehűlés másnap kora hajnalban érte el mélypontját, amikor az ismét eleredő eső hűtő hatásának is köszönhetően 3,6 fokra csökkent a hőmérséklet (5). Napközben a borult idő miatt csupán 9,4 fokig melegedett a levegő, mely ráadásul egyben a napi maximum is lett, ami a legalacsonyabb májusban mért csúcsértéknek számít a 2006-ban elkezdett mérésekben. 7-ére virradóan a lassan csökkenő felhőzet és a kitartó szél még megakadályozta az erősebb lehűlést, így 5,3 foknál nem lett hidegebb. Másnapra virradóan pedig a már említett átmeneti felhősödés miatt torpant meg a lehűlés éjfél körül, de a felhők elvonulta után még 2,2 fokig hűlt a levegő (6).

Írta, valamint a fényképeket, a térképet és a grafikont készítette: Hérincs Dávid