Kezdőlap

 

Rég nem látott hideg január

Előzmények:
Az utóbbi évek telein, 2011. óta a január mindig kakukktojásnak számított, legalább is Vas megyében. E hónap volt ugyanis rendre az mely az átlagosnál melegebb időt hozott, még ha olykor csak 0,5-1 fokkal is, több esetben azonban akár 3-4 fokkal is. A melegebb idő azonban nem mindig társult hómentességgel, sőt! 2013-ban például kifejezetten havas volt a január, viszont éppen a sokszori havazás, vagyis a sokszor felhős idő akadályozta meg a jelentősebb hidegek előfordulását. A 2016-17-es tél eleje azonban előrevetítette, hogy az enyhe januárok sorozata 6 év után megszakadhat. A december, de már a november is igen erős blocking hajlammal telt, melynek köszönhetően az enyhe légtömegeket szállító, erős atlanti-óceáni ciklonok ritkán értek el bennünket nyugat felől. November második felétől az időszak nagy részét anticiklonális idő jellemezte, ezzel együtt pedig előkerült a Kárpát-medence sajátossága, a hideg légpárna is. Különösen decemberben volt ez vendégünk, amikor több napon előfordult tartós zúzmarás köd, illetve egész napos fagy. A blockingos tendencia pedig a későbbiekben is folytatódni látszott...


Kilátás a ködből kilógó Írott-kőről december 21-én (további képek), illetve vastag zúzmara a Szent Vid kápolnánál december 23-án (további képek)

Száraz, változatos hónapkezdés:
Így aztán a január ott folytatta, ahol a december abbahagyta. A hónap első két napján egy anticiklon helyezkedett el felettünk, ám a két nap időjárása markánsan eltért. 1-jén még sok napsütésben volt részünk, így az igen hideg hajnalt követően napközben 4-5 fok köré emelkedett a hőmérséklet. 2-án viszont a megye legnagyobb területén a nap nagy részében a zúzmarás köd volt az úr, és a tartósan ködös területeken nem volt melegebb -3, -5 foknál.


Zúzmarás naplemente Egyházasrádócon január 2-án, valamint reggeli zúzmara másnap

2-án tőlünk északra azonban egy ciklon vonult el, melynek gyenge hidegfrontja 3-ára fel is oszlatta a ködöt, így ismét napos, enyhébb idő következett. A ciklont 4-én egy újabb, jóval erősebb példány követte. Ez szintén a Kárpátoktól északkeletre haladt végig, mögötte azonban igen hideg légtömeg zúdult be a Kárpát-medencébe. Vas megyében 4-én és 5-én még nem volt számottevő a lehűlés, a mérsékelten fagyos éjszakákat kevéssel 0 fok feletti maximumok követték. A hideg azonban labilizálta a légkört, így egymást követő futó hózáporok alakultak ki, melyekből még 6-ára is jutott. Ezek környezetében viharos lökések kísérték a jeges északi szelet, így a hőérzet igencsak alacsonynak bizonyult. Ráadásul 6-án már a levegő is fagyos volt, hiszen napközben sem emelkedett 0 fok fölé a hőmérséklet. A hidegbetörés erejét mutatta, hogy 7-én reggelre a továbbra is élénk-erős alapszél ellenére a megye legnagyobb részén -10 fok köré, alá hűlt le a levegő.


Hózáporok közel... s távol Egyházasrádóc környékén január 5-én (további képek)

Havazások a hónap közepén:
Mire az érkezett hideg légtömeg kitombolta magát, és már éppen nyugalomba jutott volna, egy érkező frontrendszer keresztül húzta a tervét. 8-ára virradóan ugyanis beborult az ég, és éjszaka a megye legnagyobb részén havazás kezdődött, szokatlanul alacsony, -8, -9 fok körüli hőmérséklet mellett. Ennek köszönhetően igen laza szerkezetű, könnyű porhó hullott. A havazás a megye keleti felén már délelőtt megszűnt, a nyugati területeken viszont kora délutánig kitartott. Addigra keleten és a megye délnyugati csücskében 1-3 cm, másutt viszont 5 cm körüli fehér paplan fedte be a tájat. De csak átmenetileg, mivel a megerősödő szél másnap alaposan "összegyűrte" a könnyű prédának számító porhó-lepedőt. Ennek ellenére a megye nagyobb részén 12-éig összefüggő maradt a hóréteg. Emellett pedig 10-én kelet felől még visszaköszönt kicsit a hideg légtömeg is, így 11-én a havas tájakon a végig kitartó gyenge légmozgás ellenére igencsak alacsony, -15, -18 fok közötti minimumokat mérhettünk.


Hópelyhek a január 8-ai havazásból Egyházasrádócon

A hideget végül egy hosszú idő után a kontinens középső részét is elérő erős atlanti ciklon tessékelte vissza oda, ahonnan jött, Oroszország felé. Ennek velejárójaként nem volt elkerülhetetlen a jelentős enyhülés sem, mely egy éjszaka alatt elolvasztotta a korábbi hó maradványát, és sok helyen a hónap egyetlen fagymentes napjává tette január 13-át. Nem volt azonban olyan szerencsétlen ez a péntek, hiszen délutánra megérkezett a ciklon hidegfrontja, mely hosszú idő után kiadós csapadékot hozott, a megye legnagyobb részén elérte vagy meghaladta a 10 mm-t a lehullott mennyiség. A fronttal érkező lehűlés pedig a reggeli 3-5 fokról 0-1 fokra vetette vissza a hőmérsékletet a nap kellős közepén, így a kezdeti esőt hamar havas eső, havazás váltotta fel. Ezúttal a megye déli-délnyugati fele bizonyult szerencsésnek, mivel itt néhány órán keresztül intenzíven havazott, időnként hatalmas pelyhekben, és a 0 fok körüli hőmérséklet ellenére 5-10 cm közötti "vizes", tapadó hó hullott. Ezzel szemben a megye északi, északkeleti felén helyenként nem is alakult ki hótakaró.


Intenzív, nagy pelyhes havazás Egyházasrádócon január 13-án kora délután (további képek)

Hideg, száraz hónapzárás:
Ezzel azonban a január szinte le is tudta az összes csapadékot, hiszen a hónap közepétől ismét anticiklonális hatások alá kerültünk. Ennek köszönhetően visszatért a száraz, hideg időjárás. Ekkor is megmutatkozott a hónap első napjaiban "kicsiben" már megtapasztalt kettősség: 19-étől 22-éig derült időben volt részünk, ezután viszont egészen a hónap végéig rétegfelhőzet borult fölénk, mely csak egy-egy napon szakadt fel rövid időre. A hőmérséklet ennek megfelelően alakult: a derült időszakban sokfelé voltak zord éjszakák -10 fok alatti minimumokkal, de délutánra 0 fok köré melegedett fel a levegő. A borult napokon ugyanakkor gyakran mindössze -4, -6 fok körül tetőzött a hőmérséklet, csak 26-a körül enyhült kicsit néhány napra a fagy. A hideg idő nyertesei a havas helyek voltak, hiszen a fagyok tartósan konzerválták a havat, mely 13-ától egészen a hónap végéig kitartott. A téli érzetet pedig fokozta, hogy egy-egy napon zúzmarás köd is képződött, illetve több alkalommal szállingózott szemcsés hó a rétegfelhőzetből. A havi középhőmérséklet végül a megye legnagyobb részén -5 fok körüli lett, ami kb. 4 fokkal alacsonyabb a átlagosnál. A hideg, fagyos időjárásnak végül mértani pontossággal január legvégén szakadt vége. Egyúttal ekkor még előfordult kisebb csapadék a hónapban, vegyesen hó, fagyott eső és ónos eső formájában. Február 1-jén délután már fagypont köré emelkedett a hőmérséklet, 3-án pedig a megye délnyugati, déli részén 10 fok feletti maximumok is előfordultak. Az északi és középső területeken viszont a makacs köd még visszafogta az enyhülést, ott csak 1-2 fok körül alakultak a csúcsértékek.Pillanatképek a hónap második feléből: naplemente a havazás után 14-én, kis zúzmara 24-én, jégformák a Gyöngyös-patakon 25-én, vastag zúzmara 31-én

A szokatlan hideg nem csak Vas megyében, hanem országosan is produkált ritkán látható jelenségeket. Ilyen volt például a hosszú időn keresztül megfigyelhető jégzajlás a Dunán (képek), vagy a vastag és tartós balatoni jég (képek).

Írta és fényképeket készítette: Hérincs Dávid