Kezdőlap

 

Hector: a hurrikán, ami majdnem tájfun lett

Ki érezhetné magát rosszabbul, mint a sportoló, aki élete olimpiájára készül, csúcsformában van, a versenyen végig az élen fut, de a cél előtt megbotlik, és elbukja a versenyt. Ha a hurrikánoknak lennének érzéseik, akkor hasonlót élhetett volna át a Csendes-óceánon végighaladt Hector is. Ez a ciklon ugyanis a "hosszútávúszás" nagy várományosként szelte a vizeket, és majdnem sikerült is neki a modellek által sokáig előrejelzett tettet végrehajtania, vagyis azt, hogy a Csendes-óceán mindhárom térségében* hurrikán erősségű marad, de a végén "megbotlott" egy magassági hidegörvényben.

*A Csendes-óceán Egyenlítőtől északra eső területén 3 hurrikánfigyelő szervezet osztozik a trópusi ciklonokon. A 140. nyugati hosszúsági körtől keletre az amerikai Nemzeti Hurrikánközpont (NHC), a 180. és a 140. nyugati hosszúsági kör közötti területen a hawaii-i székhelyű Közép-Csendes-óceáni Hurrikánközpont (CPHC), míg a 180. hosszúsági körtől, vagyis a dátumválasztótól nyugatra a Japán Meteorológiai Szolgálat (JMA). Az óceán keleti és középső régiójában a 120 km/h feletti átlagos szélsebességet produkáló ciklonokat hurrikánnak, míg a nyugatiban tájfunnak nevezik, így amikor egy ilyen erősségű ciklon az óceán középső régiójából átjut a nyugatiba, akkor ott hurrikán helyett már tájfunnak hívják (és fordítva).

A Hector előzményének számító zivatarrendszer az óceán keleti térségében, annak is a keleti felén, Mexikótól délre kezdte meg a "bemelegítést", és pörgette fel magát egyre jobban a nagy versenyfutás előtt. Így július 31-én már trópusi depresszió lett, másnap pedig trópusi viharrá erősödött. Mivel a kialakuló ciklontól északra erős volt a térítői anticiklonális öv, az ki is jelölt számára egy szinte nyílegyenes "surranópályát" nyugat felé, amin kellemesen meleg vízben lubickolhatott. Ráadásul a légköri viszonyok sem hátráltatták, így egyre tempósabb és tempósabb lett, legalább is a forgása. Augusztus 2-án már hurrikánná erősödött, és még aznap megközelítette a 3-as kategóriát is. Ezután viszont Hector-nak szüksége volt egy kis "doppingra", amit 3-án a délkeleti oldalán kialakuló, úgynevezett tápláló (külső) csapadéksáv - feeder band - biztosított számára. Ezen keresztül ugyanis közvetlenül a trópusi összeáramlási zóna felől szívta magába a nedvesebb levegőt délebbről. A hatás nem maradt el, 4-ére  egy "kigyúrt" 3-as erősségű hurrikán lett belőle jól fejlett szemmel és izmos szemfallal, 5-ére virradóan pedig már elérte a 4-es kategóriát.


Hector kis méretű, de jól fejlett 2-es kategóriájú hurrikánként augusztus 3-án délután - ekkor látható volt a tápláló zivatarsáv is a ciklon délkeleti oldalán.
Másnap késő délutánra az áramlási rendszerébe jutó plusz nedvesség hatására a ciklon növelte méretét, és elérte a 3-as kategóriát, jól fejlett szemet kialakítva.
Forrás: FNMOC

Hector ezt követően jó pár napig nem is nagyon adott alább az erejéből. 5-én napközben ugyan pár órára visszagyengült 3-as kategóriájúvá, de a nap végére ismét 4-es lett, és folyamatosan erősödött. 6-án átért a Csendes-óceán középső régiójába, és Hawaii-hoz való közeledése miatt a szigetekről repülőgépes méréseket is útnak indítottak. Ezek nem is voltak hiábavalóak, hiszen rögtön az első méréskor kiderült, hogy a ciklonban a szélsebesség elérte a 250 km/h-t, amivel csupán hajszálnyival maradt el az 5-ös kategóriától. Ekkorra a struktúrája is igencsak impozáns lett, szinte felhőmentes szemmel és körülötte teljesen szimmetrikus, kiterjedt szemfallal rendelkezett. Ezt követően a "medence" vize kissé hűvösebb lett, így Hector lassanként veszett erejéből, és 8-án visszafokozták 3-as kategóriájúvá. A Hawaii-n élők ekkor tapasztalhatták meg a surranópálya előnyét, hiszen a hurrikán szépen elsurrant mellettük, érdemi hatást nem gyakorolva rájuk - még a legdélebbi szigeten is csak egy kis fátyolfelhőzet-növekedést okozott. Mindez pedig Hector számára is előnyös volt, mivel így nem hatott rá a szigetek áramlásmódosító hatása, ami legyengítette volna.


Hector augusztus 6-án érte el legnagyobb erősségét, alig elmaradva az 5-ös kategóriától, és a ciklon struktúrája is ekkor volt a legfejlettebb.
Augusztus 8-án elhaladt a Hawaii-szigetektől délre, de kis mérete miatt még a legközelebbi Nagy Szigetre sem volt érdemi hatása, csak a fátyolfelhőzete érintette.
Forrás: FNMOC

Így Hector 4-étől 11-éig nem is gyengült a 3-as kategória alá, ráadásul 9-én megindított még egy hajrát, és harmadszor is elérte a 4-es erősséget, mindemellé pedig ezúttal is látványos struktúra társult. 11-én a ciklon már elérte a 170. nyugati hosszúságot, vagyis mindössze 10° hiányzott ahhoz, hogy átérjen az óceán nyugati térségébe. Ott azonban már várta a legyűrhetetlen akadály, egy magassági hidegörvény.


Hector az utolsó hajrájában augusztus 9-én kora estére harmadszor is elérte a 4-es erősséget újból határozott szemet fejlesztve,
és másnap is megtartotta jól fejlett struktúráját.
Forrás: FNMOC

Sőt, nem is egy, hanem rögtön kettő. Ezek közül a nyugatabbra lévő volt nagyobb hatással Hector-ra, hiszen eltérítette a kedvező, nyugatias irányú pályájáról északnyugat felé, emellett pedig erős magassági szelet idézett elő a hurrikán felett. Ezért az gyorsan, 2 nap alatt 4-es erősségű hurrikánból trópusi viharrá gyengült, és végül már csak gyenge trópusi vihar volt, amikor 13-án átjutott a dátumválasztó vonalon a Csendes-óceán nyugati térségébe. Így, bár azt a tettet sikerült végrehajtania, hogy mindhárom térséget érintette, nem lett hurrikánból tájfun. És rövidesen a versenyzést is befejezte, ugyanis 15-én feladta a küzdelmet a kedvezőtlen légköri viszonyokkal.


Hector két magassági hidegörvény közé szorulása, és az ezzel járó gyors legyengülése augusztus 11-én, 12-én.
Forrás: FNMOC

Összefoglaló műholdanimáció a hurrikánról:

 

A szél-, légnyomás- és csapadékadatok forrása: NHC, CPHC, JMA