Kezdőlap

 

Téli idő az Alpokalján 2013. január 13. és 28. között

Előzmények - havazás január 7-én:
2013. január első napjaiban többnyire enyhe, csapadékos időben volt részünk. 3-ától északnyugati áramlás alakult ki a térségben, melynek köszönhetően többször előfordult főnös idő is. 4-én és 5-én többfelé meghaladta a csúcshőmérséklet a 10 fokot. Ezt követően kisebb lehűlés következett be de még enyhe maradt az idő. 7-én meglehetősen ritka időjárási esemény állt elő, ugyanis éjjel egy gyenge front mögött a feltámadó északnyugati szélnek köszönhetően 6, 7 fokig emelkedett a hőmérséklet. Reggelre viszont északkeletire fordult a szél, mellyel több fokkal hidegebb levegő ért el bennünket. Észak felől pedig egy csapadéktömb helyeződött fölénk, mely fennakadt az Alpokon. Ezen két hatás együttesen - az éjszakai esőt követően - reggeltől sokfelé okozott havazást, és helyenként intenzív hóesés is előfordult. A déli órákig összességében lepel-15 cm "tapadós" hó hullott 0 fok körüli hőmérséklet mellett, a legtöbb Szombathely térségében. A fehér lepel azonban szinte azonnal olvadásnak indult, és január 10-ére teljesen megszűnt a hótakaró. Ekkor viszont újabb változás kezdődött Európa időjárásában, ugyanis a mediterrán térséget több hullámban hideg levegő árasztotta el, miközben északon egy kiterjedt és tartós anticiklon épült ki.


A január 7-ei havazás Egyházasrádócon, ahol átmenetileg 7 cm-es hóréteg alakult ki

Az első mediterrán ciklon január 14-én:
A Földközi-tengert 12-én egy hidegfront érte el, mely mentén egy északkelet felé meginduló mediterrán ciklon alakult ki. A ciklon csapadékzónája 13-án délután érte el a nyugati országrészt, és egészen másnap éjszakáig kitartott a változó, időnként erős intenzitású havazás. A havazás idején végig negatív volt a hőmérséklet, így egységesen 15-20 cm körüli hó hullott, a több Vas megyében, a kevesebb Sopron térségében.


Erős havazás Szombathelyen január 14-én kora délelőtt

A ciklon mögött a következő két nap már száraz idővel telt, és időnként a felhőzet is felszakadozott. Így napközben a gyengén pozitív hőmérséklet mellett kissé olvadt, tömörödött a hóréteg. A mediterrán térséget viszont ekkor ismét hideg léghullámok érték el, melyek újabb ciklonok kialakulásához vezettek.


Sopron látképe a havazás után január 15-én

A második és harmadik mediterrán ciklon január 17-én és 18-án:
Az első ciklon csapadékzónája 16-án este érkezett meg dél-délkelet felől. Az áramlás iránya miatt érvényesült az Alpok torlasztó hatása is, így éjjel Vas megyében, majd reggel és délelőtt Győr-Moson-Sopron megyében többfelé fordult elő erős intenzitású havazás. A ciklonból 17-én estig általában 15-20 cm friss hó hullott, és ezzel a hóvastagság a térségben elérte a 30-40 cm-t, de kisebb körzetekben még ennél is többet mértek. A közeledés ekkor már jelentősen lelassult, illetve Sopronban egy ideig szünetelt a helyi járatos buszközlekedés.


Havazás Egyházasrádócon január 17-én reggel, ahol ekkor a hóréteg vastagsága elérte a 30 cm-t

Alighogy elvonult a 17-ei csapadékzóna, megérkezett a következő mediterrán ciklon, melyből 18-án ismét havazni kezdett. A csapadék intenzitása viszont már nem volt olyan erős, mint az előző nap, így jellemzően 1-5 cm friss hó hullott. A ciklon legfőbb veszélyét ezúttal a megerősödő szél jelentette, mely sokfelé okozott erős hófúvásokat a térségben. Emiatt jelentős fennakadások, késések alakultak ki a közúti- és vasúti közlekedésben, valamint számos utat le kellett zárni a hóátfúvások miatt. Napközben több település megközelíthetetlenné vált, elsősorban Vas megye északi és Győr-Moson-Sopron megye délnyugati felén. 19-ére legyengült a szél, és ekkor már havazás sem volt, így fokozatosan javultak a közeledés feltételei.


Erős hófúvás Egyházasrádóc közelében január 18-án

Átmeneti enyhülés:
20-án ismét egy mediterrán ciklon közelített meg bennünket, de a korábbiakkal ellentétben ezúttal Nyugat-Magyarország is az előoldali részére került, így a magasban enyhe, nedves levegő áramlott fölénk. A 21-ére virradó éjszaka helyenként fagymentesen telt, míg napközben elérte a csúcshőmérséklet a 2, 4 fokot. Emellett a reggeli óráktól többfelé hullott eső. Emiatt kissé olvadt, összeroskadt a korábbi hóréteg, de vastagsága estig még jellemzően 15-20 cm körüli maradt. Estétől a magasban ismét hidegebb levegő szivárgott a térségbe, így az esőt fagyott eső, majd havazás váltotta fel. Előbbi jeges bevonatot képzett a hórétegen, míg utóbbiból reggelig néhány cm-es friss hólepel is kialakult.

Újabb ciklon, hófúvással:
22-én és 23-án egyhangú, borongós idő volt, és kisebb csapadék (előbbi napon havazás, utóbbin köd és ezzel együtt szitálás, ónos szitálás) is előfordult. Ezzel egy időben azonban a Földközi-tenger felett egy újabb mediterrán ciklon alakult ki, mely a következő két napon befolyásolta időjárásunkat. 24-én a ciklon felhőzetéből időszakosan havazott, de csak egy-két cm friss hó hullott. Másnap felszakadozott a felhőzet, a ciklon mögött azonban megélénkül az északi szél, mely ismét hófúvásokat okozott. Az időközben összetömörödött, újrafagyott havat már nehezebben hordta a szél, így az elmúlt hetinél kisebb fennakadásokat okozott a hófúvás, de néhány utat átmenetileg ezúttal is le kellett zárni.


Újabb hófúvás január 25-én

Hideg, havas zárás:
A mediterrán ciklon hátoldalán észak felől hideg levegő áramlott fölénk, ami a következő napokban a fokozatosan gyengülő szél mellett nyugalomba jutott. Ennek köszönhetően 26-án és 27-én fagyos időben volt részünk. Az előbbi napon reggelre már -10 fok köré hűlt le a levegő, és a többé-kevésbé napos idő ellenére napközben is egész nap fagyott, -1, -4 fok között alakultak a maximumok. 27-ére virradó éjszaka sokfelé elállt a szél, így a térségben mindenütt -10 fok alá csökkent a hőmérséklet, de helyenként -15 foknál is hidegebb volt. Napközben az előző napihoz hasonlóan alakultak a csúcsértékek, miközben egy közeledő melegfront felhőzete borította be az eget. A front mentén 28-án reggeltől kora délutánig havazott, és átlagosan 2-6 cm friss hó hullott, a több Vas megyében. Másnap viszont nyugatira forduló áramlással enyhülés kezdődött, mellyel véget ért a két hétig tartó téli időszak.


Hóesés Egyházasrádócon január 28-án

Az esettanulmányban szereplő fotók kattintással nagyíthatók.
Az időszakban készült további fényképek megtekinthetők itt: http://gallery.site.hu/u/Zivipotty/idojaras/ho2013jan/

Írta és a fényképeket készítette: Hérincs Dávid