Kezdőlap

 

Jelentős havazás Egyházasrádócon 2013. február 23-ára virradóan

Előzmények:
2013. februárja enyhe idővel indult, de 7-étől kezdve északi áramlással fokozatos lehűlés vette kezdetét. 8-ától már minden reggel fagypont alá süllyedt a hőmérséklet, és napközben is jóval 5 fok alatt maradtak a csúcsértékek. A hideg légtömeg a Földközi-tenger térségét elérve mediterrán ciklont generált, így a hideg mellett csapadékosra is fordult az idő. 10-én már kialakult kisebb havazás, és ekkor egész nap fagyott. Másnap reggelre átmenetileg csökkent a felhőzet, így -8,9 fokig hűlt le a levegő. Este elért bennünket a mediterrán ciklon, mely a következő napok időjárását is meghatározta, így 14-éig többször fordult elő változó intenzitású havazás. Emellett 13-án a megerősödő északi szél hófúvást is okozott. A hőmérséklet ezekben a napokban egész nap fagypont körül alakult, így a lehulló hó csak kis mértékben olvadt, és 14-én reggelre átlagosan 14 cm-es hótakaró alakult ki. 15-étől azonban enyhülés következett be, melynek köszönhetően 18-ára a lehullott hó legnagyobb része elolvadt, csak hófoltok maradtak belőle.


Havazás február 12-én reggel, és hóformák a 13-ai hófúvás után

Mediterrán ciklonok jelentős hóval:
Február 20-án egy északi-európai ciklon hátoldalán ismét sarkvidékű eredetű, hideg légtömeg árasztotta el Közép-Európát, majd a mediterrán térséget, ahol mediterrán ciklonok sorozatát generálta. A lehűlés Egyházasrádócon 21-én volt először érzékelhető, ekkor -5,1 fokos minimumot mérhettünk, és napközben sem volt melegebb 3,4 foknál. Az esti órákban megérkezett az első mediterrán ciklon, melyből 22-én kora délelőttig 4 cm hó esett. Napközben megszűnt a tartós csapadékhullás és rövid időre a felhőzet is felszakadozott, de kisebb hózáporok még előfordultak. A hőmérséklet egész nap fagypont alatt maradt, a reggeli -4,9 fok után délután is csak -0,4 fokig melegedett fel a levegő.


Havazás utáni pillanatképek február 22-én

Este már a következő mediterrán ciklon felhőzete borította be az eget, melyből éjszaka ismét havazás kezdődött. Ezúttal azonban gyakran intenzíven havazott, melynek köszönhetően összesen 17 cm friss hó hullott. A hóréteg vastagsága ezzel 23-án reggelre elérte a 21 cm-t. Délelőtt megszűnt a csapadékhullás, és a felhőzet is felszakadozott kissé. A kevés napsütésnek köszönhetően 4,4 fokig emelkedett a hőmérséklet, ami erős olvadást okozott, így estére 13 cm-re csökkent a hóvastagság. Késő délután egy újabb ciklonnak köszönhetően megint beborult az ég, és este havazni kezdett, melyből 2-3 cm friss hóréteg alakult ki. Éjfél előtt viszont a havat fagyott eső, majd eső váltotta fel, mely hatására 24-én reggelre már olvadt, összerogyott a hóréteg. Napközben pedig további eső, illetve olvadás volt jellemző.


Megszűnőben lévő intenzív havazás február 23-án hajnalban


Behavazott erdő Egyházasrádóc közelében 23-án délelőtt

Az esettanulmányban szereplő fotók kattintással nagyíthatók.
A 22-ei/23-ai havazásról készült további fényképek megtekinthetők itt: http://gallery.site.hu/u/Zivipotty/idojaras/havazas20130222-23/

Írta és a képeket készítette: Hérincs Dávid