Kezdőlap

 

Erőteljes hidegbetörés, majd havazás Vas megyében 2012. október végén

Előzmények - inverziós helyzet 17-étől:
2012 októberének első felét eleinte enyhébb, majd fokozatosan csökkenő hőmérsékletű, de nagyrészt száraz idő jellemezte. 15-én és 16-án azonban egy mediterrán ciklonból megyeszerte összesen 20-25 mm körüli csapadék hullott. A következő napokban anticiklon húzódott fölénk, és ezzel együtt dél felől enyhe légtömeg érte el a térséget. Az alacsonyabb szinteken viszont a gyenge légmozgás és a korábbi nagy mennyiségű csapadék hatására párásabb, hűvösebb maradt levegő. Emiatt inverziós helyzet alakult ki, vagyis a szokásossal ellentétben a hőmérséklet a magassággal nem csökkent, hanem emelkedett. Miközben a magasban (1000 méter környékén) az időszak elején a 15, 20 fokot is elérte a hőmérséklet, addig talajszinten csak néhol mérhettünk 20 fokos maximumokat, a tartósabban felhős, ködös tájakon pedig 15 fok alatt maradtak a maximumok. Emellett reggelente 5 fok köré csökkent a hőmérséklet. Az inverzió hatása a Kőszegi-hegységben érződött a leginkább, ugyanis a magasabb hegycsúcsok kiemelkedtek a lent megülepedett párás, hűvös légtömegből, így azokon napos, meleg idő volt jellemző. Október 23-ától kezdve már megyeszerte egész nap párás, borongós maradt az idő, így jelentősen visszaesett a csúcshőmérséklet.


A ködfelhőzet teteje (az inverzió alsó határa) a Kőszegi hegységből nézve október 20-án délután (a kép kattintással nagyítható)
A fotót készítette: Hérincs Fanni

Erőteljes hidegbetörés 27-én:
Október 25-étől egy hidegfront mögött sarkvidéki eredetű levegő árasztotta el Észak- és Közép-Európát. Eközben az Ibériai-félszigetet egy elöregedő mérsékelt övi ciklon érte el (mely még a korábbi Rafael hurrikánból alakult ki a hónap közepén, a folyamat itt olvasható: Link), és a Földközi-tenger felett mediterrán ciklont generált. Ennek felhőzete 26-án beborította Vas megyét, és a késő esti óráktól többfelé előfordult kiadós eső. 27-én a nap első felében a ciklon előoldalán dél-délnyugat felől enyhe és átmenetileg szárazabb levegő áramlott fölénk. Ezért a megye déli, délkeleti felén, ahol kissé csökkent a felhőzet, még 15, 18 fok közé, míg a tartósan borult, párás északnyugati területeken 12, 15 fok közé emelkedett a hőmérséklet. Késő délután megérkezett a ciklon hidegfrontja, melyet jelentős lehűlés és feltámadó északi szél kísért. A front mögött újabb esőzés kezdődött, de a fokozatosan csökkenő hőmérséklet miatt ezt éjszaka egyre többfelé havas eső, havazás váltotta fel. Reggelig a Kőszegi-hegység magasabban fekvő részein, illetve az Őrségben néhány cm-es hólepel is kialakult.


A hőmérséklet és a légnyomás napi menete Egyházasrádócon október 27-én
A hidegfront előtt még 15,6 fokig melegedett fel a levegő, miközben a légnyomás mélyre, 988 hPa-ig süllyedt.

Havazás 29-ére virradó éjszaka:
A mediterrán ciklon 28-án nem változatott számottevően a helyzetén, miközben áramlási rendszerében eleinte kissé szárazabb, majd délután dél felől ismét nedves légtömeg érte el Vas megyét. A csapadék első, gyengébb hulláma a kora esti órákban érkezett meg, és mivel a magasban már lehűlt a levegő, mindenütt havazás volt jellemző. Ez azonban a legtöbb helyen még nem maradt meg a magas talaj közeli hőmérséklet miatt. Éjszaka újabb, intenzívebb havazáshullám haladt át a megyén, mely idején már 0 fok körül alakult a hőmérséklet. Ennek köszönhetően a reggeli órákra a megye legnagyobb részén 2-10 cm hó hullott, a legtöbb Sárvár térségében és a magasabb őrségi dombokon. Egyházasrádócon a reggeli órákra 4 cm-es hóréteg alakult ki, mely átmenetileg fehérbe öltöztette a tájat. A vizes hó miatt a még lombozattal rendelkező, illetve vékonyabb ágú fák, bokrok jelentősen meghajlottak, helyenként el is törtek. Délelőtt megyeszerte erőteljes olvadás kezdődött, és a megye nyugati, délnyugati felén, ahol a csúcsérték elérte a 4, 5 fokot, estére teljesen megszűnt a hótakaró. A kissé hűvösebb keleti területeken viszont még maradt kevés hó.


A vizes hó súlyától meghajlott fák Egyházasrádócon (a képek kattintással nagyíthatók)


Behavazódott őszi erdők Egyházasrádóc közelében (a képek kattintással nagyíthatók)
További képek: Link

Vissza az őszbe:
30-án reggelre felszakadozott a felhőzet, és gyengült a szél. Ennek köszönhetően megyeszerte fagypont alá, jellemzően -3, -5 fok közé csökkent a hőmérséklet. Mivel korábban még nem volt fagy ősszel, és 29-én reggel is csak néhol mértek kevéssel 0 fok alatti minimumot, így az a ritka eset állt elő, hogy a legtöbb helyen előbb esett megmaradó hó, minthogy fagyott volna. Napközben a változóan felhős időben 7, 8 fok köré melegedett fel a levegő, így a Kőszegi-hegység kivételével megyeszerte elolvadt a hó. 31-én reggel az előző napihoz hasonlóan alakult a hőmérséklet, de napközben már elérte a csúcsérték a 12, 13 fokot.


Deres növények 31-én reggel (a képek kattintással nagyíthatók)

Írta és a havas, deres képeket készítette: Hérincs Dávid