Kezdőlap

 

GFS minimum- és maximum-hőmérséklet
fáklya (május)

Értelmezés: A diagram a GFS modell 0 és 12 órás futtatásaiból készül, az Egyházasrádóchoz legközelebb eső rácspont minimum-hőmérsékleteit (szaggatott vonal, üres karika) és maximum-hőmérsékletit (folytonos vonal, teli karika) ábrázolva. A különböző futásokat különböző színek jelzik (viszonyt ugyan az a szín a minimumokat és a maximumokat). A vastag piros vonalak az egyes futások minimumainak (szaggatott) és maximumainak (folytonos) az átlagát mutatják. A hónap első napjától kezdve már a valós mérési adatok is szerepelnek a grafikonon, sárga színnel jelölve.

Mivel a modell legfeljebb 384 órára képes előrejelezni, ezét az ennél későbbi időpontokra nem szerepel adat. A hónap legelső napjára így az előző hónap közepéről kerül be először érték, majd az idővel egyre későbbi napokra tolódik ki a 384 órás időlépcső. Ennek köszönhetően kezdetben a hónap elejére szerepel a legtöbb adat, de végül minden napra ugyanannyi, összesen 59 modellfutás kerül figyelembe vételre. Az előrejelzés annál pontosabb, minél több adat szerepel az adott napra (tehát minél közelebb vagyunk az adott naphoz), és ezek az adatok minél inkább az átlag közelében helyezkednek el. Így tehát az előrejelzés bizonytalansága is látható (minél nagyobb a szórás, annál nagyobb a bizonytalanság). Ezen kívül azonban a modellnek léteznek ismert szisztematikus hibái is (bizonyos esetekben a minimumok fölé-, illetve a maximumok alábecslése), melyek majd a valós értékekkel való összehasonlításkor lesznek láthatóak.

A diagram a hónap végéig legalább 4-7 naponta frissül a honlapon (ettől függetlenül a friss adatok napi szinten belekerülnek).
Utolsó frissítés: 2019. május 21. este

850 hPa-os (kb. 1500 m magasan mérhető) hőmérséklet
fáklya (május)

(piros: átlag, fehér: módusz /leggyakoribb érték/)

 

Az előző havi, kész fáklyák: