Kezdőlap

 

Funso trópusi ciklon

Előzmények

Az Indiai-óceán déli trópusi vizei, s ezen belül a Kelet-Afrika és Madagaszkár közötti Mozambiki-csatorna vízhőmérséklete december végére már sokfelé meghaladta a 27-28 °C-ot, s a szokásosnak megfelelően januárban ki is alakultak a térségben az első trópusi rendszerek. Az első, január 7-én a csatorna felett keletkező, majd másnap Madagaszkárban partot érő trópusi vihar a Chanda volt. Ezt a Dando szubtrópusi vihar követte mely Madagaszkártól délkeletre fejlődött ki január 12-én, és nyugat felé haladva 16-án ért partot Mozambik déli felén. Ezzel egy időben a Mozambiki-csatorna északi területe felett egy újabb légörvény kezdett szerveződni, mely lassan dél felé indult meg.

Funso trópusi ciklon

Ebből a képződményből alakult ki 19-én a Funso nevű mérsékelt trópusi vihar, mely délnyugat felé fordulva megközelítette Mozambik partjait. Viszonylag kis mérete ellenére gyors fejlődésen ment keresztül, és a 10 perces átlagszél 20-án már meghaladta a 64 csomót (118 km/h), melynek köszönhetően trópusi ciklon kategóriába sorolták. Másnap reggelre pedig a szélsebesség elérte a 90 csomót (166 km/h), így Funso intenzív trópusi ciklon lett. (A legerősebb 1 perces átlagszél ebben az időszakban 100 csomó (185 km/h) volt, mely a Saffir-Simpson hurrikánskálán 3-as kategóriának felel meg.) Ekkor egy szem is kifejlődött a központjában, de ez estére eltűnt, és a ciklon is legyengült. Az intenzív esőkkel kísért orkán nagy károkat okozott Mozambik parthoz közeli területein, és sajnos emberéleteket is követelt a vihar.

A fejlődő, erősödő trópusi ciklon Mozambik partjainál január 20-án és 21-én

Funso január 23-án dél-délkelet felé elmozdulva eltávolodott a partoktól, és ismét erősödni kezdett. A 10 perces átlagszél 23-án este ismét elérte a 90 csomót (166 km/h). A maximális szélsebességet, 105 csomót (195 km/h) 24-ére virradó éjszaka mérték, és a központi légnyomás ekkor 936 hPa-ig csökkent. (A legerősebb 1 perces átlagszél ebben az időszakban 120 csomó (220 km/h) volt, mely a Saffir-Simpson hurrikánskálán 4-es kategóriának felel meg.) Ezekben a napokban újból kifejlődött a ciklon szeme is, mely eleinte a korábbinál kisebb méretű volt, de 25-én már nőtt az átmérője. 25-ére Funso kissé gyengült, majd napközben ismét intenzív trópusi ciklon lett.

Funso, mint intenzív trópusi ciklon 24-én és 25-én

25-én délutántól kezdődően egy érdekes, és az erősebb rendszerekben viszonylag gyakori folyamat játszódott le a ciklonban, az úgynevezett szemfal-kicserélődés. A korábbi, kisebb méretű szem körül ugyanis egy újabb szemfal alakult ki, majd éjszaka a belső szemfal összeomlott, így másnapa egy nagy méretű szem alakult ki a ciklon központjában, mely délután az ilyenkor szokásos módon szűkülni kezdett. Ezzel együtt a jelenségnek megfelelően éjjel átmenetileg gyengült, majd napközben visszaerősödött a ciklon, a szélsebesség kora délután újból elérte a 90 csomót (166 km/h).

A 25-én késő délután kialakult két szemfal (két koncentrikus piros kör a ciklon központjában), illetve a másnapra képződött nagy méretű szem

27-én Funso dél felé haladva egyre hidegebb vizek fölé ért, ezért vesztett erejéből, de még megtartotta trópusi ciklon státuszát. Másnap reggelre azonban erős trópusi viharrá gyengült. Ezzel együtt délkelet felé fordulva felgyorsult a mozgása, és az erősödő szélnyírás hatására gyorsan elvesztette trópusi karakterisztikáját, így délután átminősítették extratrópusi ciklonná.

Szélsebesség-légnyomás grafikon

A térségben használatos ciklonskála kategóriái és a hozzájuk tartozó szélsebességek

Kategória: Szélsebesség - 10 perces átlag:
trópusi zavar <28 csomó (<50 km/h)
trópusi depresszió 28-33 csomó (51-62 km/h)
mérsékelt trópusi vihar 34-47 csomó (63-88 km/h)
erős trópusi vihar 48-63 csomó (89-117 km/h)
trópusi ciklon 64-89 csomó (118-165 km/h)
intenzív trópusi ciklon 90-115 csomó (166-212 k/h)
nagyon intenzív trópusi ciklon >115 csomó (>212 km/h)

A műholdképek forrása: Naval Research Laboratory