Kezdőlap

 

Tavaszi idő főnnel Vas megyében 2014. március közepén

Előzmények:
2014 februárjának nagy részében enyhe, kora tavaszias időjárásban volt részünk, köszönhetően a tartós nyugati, délnyugati áramlásnak. A sok csapadék, illetve a gyakran felhős ég miatt azonban nem fordult elő kiugróan meleg nap, a havi csúcshőmérsékletek mindössze 12-13 fok körül alakultak. A hónap végén viszont változás kezdődött, mely március elején teljesedett ki. 20-a után egyre kevesebb csapadék hullott, de 28-án az év első konvektív napjaként Vas megyében, Sárvár térségében alakult ki az idei első zivatar az országban. A március 4-e körüli esős napokat követően végleg csapadékmentesre fordult az idő, és a következő napokban jelentősen csökkent a felhőzet.

Felmelegedés 10-e körül:
Az időjárás-változás egy fölénk húzódó anticiklonnak volt köszönhető, melyben eleinte északi, északkeleti áramlás uralkodott. Ezzel kissé hűvösebb és a korábbinál jóval szárazabb levegő érkezett fölénk. A sok napsütésnek köszönhetően a nappali csúcsértékek azonban így is napról napra magasabbak lettek. 11-étől kezdve már sok helyen meghaladta a csúcsérték a 15 fokot, mely a lassanként alábbhagyó széllel kifejezetten kellemes, tavaszi időt jelentett. Az éjszakák a száraz levegő miatt ugyanakkor hidegebbek lettek, sokfelé előfordultak fagyok, és a szél függvényében több napon is jelentősebb hőmérséklet-különbség alakult ki a megyében. Ez a legmarkánsabban 12-ére virradóan jelentkezett, amikor a megye északi részén egész éjjel kitartott a szél, és egyes helyeken 5 fok felett maradt a minimum-hőmérséklet, míg délnyugaton a szélcsendes időben több fokkal fagypont alá hűlt a levegő. A megye középső részén időszakos szél volt jellemző, melyet domborzat is befolyásolt. Így a mélyebben fekvő, és ezzel együtt tartósabban szélcsendes területeken (pl. a Rába völgyében és a délkeleti vidékeken) több fokkal hidegebb volt, mint a magasabb és szelesebb dombokon (pl. a Kemenesháton). Szintén érdekes hőmérsékleti viszonyok alakultak ki Szombathelyen, ahol a szokásossal ellentétben a belvárosban kissé hűvösebb volt, ott ugyanis a házak között reggel átmenetileg leállt a szél, míg a város szélén nem.

A 12-ei minimumok területi eloszlása:

Magyarszombatfa: -3,6 °C Ják: 1,8 °C
Pornóapáti: -3,3 °C Káld: 2,1 °C
Rábagyarmat: -2,6 °C Peresznye: 2,2 °C
Katafa: -2,2 °C Chernelházadamonya: 3,8 °C
Vasalja: -2,0 °C Szombathely (belváros): 4,7 °C
Boba: -1,2 °C Celldömölk (Ság-hegy): 4,9 °C
Csákánydoroszló: -0,9 °C Csipkerek: 5,2 °C
Egyházasrádóc: -0,5 °C Söpte: 5,5 °C
Bucsu: -0,1 °C Kőszeg: 5,9 °C
Szentgotthárd: -0,1 °C Szombathely (külváros): 5,9 °C
Sárvár: 1,1 °C Vép: 5,9 °C
Bük: 1,3 °C Sitke: 6,6 °C

Az adatok forrása: OMSZ (MET-ÉSZ, ogimet.com), www.metnet.hu, www. idokep.hu

Hidegfront 15-én, majd főnös napok:
A hónap közepén újabb átalakulás következett be az időjárási helyzetben, az anticiklon ugyanis nyugatabbra húzódott, utat nyitva ezzel az északnyugatról érkező ciklonoknak, frontoknak. Március 14-én egy erőteljes ciklon (úgynevezett viharciklon) alakult ki Nyugat-Európa felett, melynek hidegfrontja 15-én ért el bennünket. Hatására erősen megnövekedett a felhőzet, és a késő délutáni óráktól átmenetileg megélénkült az északnyugati szél. Ez főnős hatású volt, így a frontból csapadék nem hullott. A hidegfront mögött 16-ára virradóan már egy melegfront érkezett, melyből a megye északkeleti részén helyenként már előfordult kisebb eső. 16-án a nap első felében még sok felhő volt az égen, délutánra viszont egyre többfelé sütött ki a nap. Emellett élénk, északon erős északnyugati szél fújt, mely jelentős főnhatást idézett elő. Emiatt a megye északkeleti részét kivéve többfelé megközelítette, helyenként kevéssel meg is haladta a csúcshőmérséklet a 20 fokot.


A melegfront felhőzete mögött, a főn hatására kialakuló lencsefelhők Egyházasrádóc környékén 16-án délelőtt és délután

A főn másnap volt a legjelentősebb, ekkor ugyanis már mérséklődött a légmozgás és sokat sütött a nap, mely éppen ideális volt a levegő erőteljes kiszáradásához és felmelegedéséhez. Ennek nyomán a megye legnagyobb részén elérte vagy meghaladta a maximum-hőmérséklet a 20 fokot. A legmelegebb az ilyenkor szokásos módon délnyugaton volt, ott 23 fok körül alakult a legmagasabb hőmérséklet.

A 17-ei maximumok területi eloszlása:

Katafa: 23,6 °C Sárvár: 20,8 °C
Rábagyarmat: 23,0 °C Bucsu: 20,7 °C
Szentgotthárd: 23,0 °C Bük: 20,4 °C
Vasalja: 22,4 °C Söpte: 20,4 °C
Magyarszombatfa: 21,9 °C Chernelházadamonya: 20,3 °C
Pornóapáti: 21,9 °C Kőszeg: 20,3 °C
Egyházasrádóc: 21,6 °C Ják: 20,2 °C
Csipkerek: 21,4 °C Szombathely (külváros): 20,0 °C
Szombathely (belváros): 21,3 °C Káld: 19,6 °C
Boba: 20,9 °C Sitke: 19,4 °C
Peresznye: 20,9 °C Celldömölk (Ság-hegy): 19,0 °C
Vép: 20,9 °C  

Az adatok forrása: OMSZ (MET-ÉSZ, ogimet.com), www.metnet.hu, www. idokep.hu

A 15-ei hidegfront, illetve a következő napok főnös időjárása kitisztította a korábban meglehetősen poros, párás levegőt, így ezekben a napokban a 100 km-t is elérte vagy meghaladta a legnagyobb látótávolság. Ez ugyan 18-án átmenetileg leromlott, de 19-én egy újabb hidegfront mögött ismét jelentősen megnőtt a látótávolság. Ezen a napon újra főnős helyzet alakult ki jelentősen kiszárítva a levegőt, de sokfelé megerősödött az északnyugati szél, illetve a magasban is több fokkal hidegebb levegő áramlott fölénk, így a csúcshőmérséklet elmaradtak az előző napokétól.


Patkóörvény Egyházasrádócon 17-én (a jelenségről bővebben a felhőatlaszban), illetve a 19-ei front elvonulóban lévő, kisebb felhődudorokkal (mammákkal) tarkított felhőzete

Kisebb felmelegedés 20-a után, majd hidegfront 23-án:
20-án az elsző napi hidegfront mögött egy nyugat-európai ciklon előoldalán már délire fordult az áramlás. Ezzel megszűnt a főnös helyzet, de továbbra is igen tiszta, száraz levegő tartózkodott felettünk. Ennek hatására a látótávolság újfent 100 km felett alakult, a hőmérséklet viszont már 20, 21 fok között tetőzött. Másnap tovább melegedett  levegő, így már megyeszerte 22 fok körüli csúcsértékeket mérhettünk. 22-én viszont az erős délnyugati szél és a felhősebb égbolt megakadályozta a jelentős nappali felmelegedést, így 19, 20 fok körül szóródtak a maximumok. Ezzel együtt ezekben a napokban már egyre párásabb, porosabb lett a levegő, ezért lecsökkent a látótávolság.


Rendkívül nagy látótávolság Egyházasrádócon március 20-án, ahonnan a 75 km-re lévő Hochwechsel,
illetve a Kőszegi-hegység nyugati oldala mögött a 100 km-re lévő Schneeberg csúcsa is látszott

23-ára virradó éjszaka a közeledő front előtt beborult az ég, és a szél sem állt le teljesen, melynek köszönhetően igen enyhe volt a reggel, a megye legnagyobb részén 10 fok felett maradt a hőmérséklet. A front előfelhőzetéből napközben már előfordult kisebb eső, majd a délután második felében délnyugat felől átmenetileg felszakadozott a felhőzet. A hidegfront talaj közeli szakasza az esti órákban érkezett meg észak felől, mely hatására északira fordult a szél és erőteljes lehűlés kezdődött. A mérsékelten labilis levegőben a front emelő hatása révén elszórtan záporok is kialakultak, sőt az egyik góc nem sokkal este 8 óra után Szombathelytől északnyugatra átmenetileg zivatarrá fejlődődött. A cellát rövid ideig gyakori villámtevékenység és intenzív csapadékhullás kísérte. Emellett Szlovénia felől egy korábbi zivatarzóna maradványa közelített Vas megye felé, mely 9 óra után ismét aktív lett. A rendszer háromnegyed 10 körül elérte el Szentgotthárd térségét, de ott legyengült, és rövidesen megszűnt benne a zivatartevékenység. A frontból megyeszerte összességében 5 mm körüli csapadék hullott, de ahol erősebb gócok haladtak keresztül, 10 mm körüli összegek is előfordultak. Emellett éjszaka már mindenütt jelentősen lehűlt a levegő. Ez azt eredményezte, hogy a Kőszegi-hegység magasabb csúcsain éjjel havazás váltotta fel az esőt. Egy osztrák mérőállomás adatai alapján az Írott-kő környékén kb. 5-7 cm hó is hullhatott reggelig.

Barki László söptei észlelő videója a behavazódott hegységről: https://www.youtube.com/watch?v=CzCatMKDTsQ
A Sopronmet fényképes beszámolója a havazásról: http://www.sopronmet.hu/hu/hirek/52-tavaszi-havazas-.html#newsContainer


A kétvölgyi webkamera által rögzített villámlás az esti, Szlovéniából érkezett zivatarrendszerből (forrás: www.idokep.hu)

Az esettanulmányban szereplő fotók kattintással nagyíthatók.
Az időszakban készült további fényképet elérhetők itt: Link

Írta, valamint a forrásmegjelölés nélküli képeket és a hőmérséklet-térképeket készítette: Hérincs Dávid