Kezdőlap

 

Főnös idő, majd havazás és hideg Vas megyében 2014. december végén

Előzmények:
2014 decemberének eleje a tőlünk délre örvénylő mediterrán ciklonok hatására borongós, gyakran csapadékos idővel telt. 10-étől azonban délnyugatira  fordult az áramlás, mellyel a hónap közepére szárazabb idő köszöntött be. Ezzel együtt viszont a kevesebb felhő miatt megjelentek a reggeli fagyok, és napközben a kezdeti enyhülést követően hűvösebbre fordult az idő, köszönhetően a tartós ködnek. Ebben az időjárási helyzetben 17. után következett be változás, amikor nyugati irányítás alakult ki térségünkben.

Főnös napok karácsony előtt:
A megszűnő köd hatására 17-én és 18-án már 9, 10 fok körül alakultak a csúcsértékek, és az éjszakák is fagymentesek voltak. 19-ére virradóan egy melegfront haladt át felettünk, mely mögött napközben csökkent a felhőzet. Az Alpok északi oldalán fújó erős nyugati szél miatt ekkor már határozott főnhatás alakult ki, és délután a hőmérséklet elérte a 13, 15 fokot. Éjszaka megérkezett a ciklon hidegfrontja is, de ez nem hozott számottevő lehűlést, sőt a főn miatt 20-án napközben sem volt hűvösebb 11, 13 foknál. Éjjel egy másik hidegfront is átvonult, mely csapadékot ugyan nem okozott, de a megyétől keletre, délkeletre zivatarokat is produkált. Ezekből távoli villámlásokat több helyen is lehetett látni. A front mögött 21-én már 10 fok köré esett vissza a hőmérséklet, 22-én pedig csak 7, 8 fok körüli maximumokat mérhettünk. Ezen a napon azonban egy újabb melegfront érkezett, a hűvösebb idő oka az Alpok felett kialakult és tartósan fennálló lencsefelhőzet volt, mely megakadályozta a napsütést. Ez másnap is éreztette hatását, de délutánra dél felől lassanként elvékonyodott, így ezen a napon 7, 15 fok közé melegedett fel a levegő. A hosszabb ideig napos déli területeken volt a melegebb, míg északon a hűvösebb. 24-én és 25-én, a főnös időszak utolsó két napján már hűvösebb idővel telt. Ekkor éjszakánként határozottabb, -3 fok körüli fagyok is előfordultak, míg napközben 8, 10 fok köré emelkedett a hőmérséklet.


A főnös idő jellegzetességei, az Alpok keleti oldalán kialakuló lencsefelhők Egyházasrádócról nézve 20-án és 22-én

A főnös idő szokás szerint alacsony páratartalmú, rendkívül tiszta levegővel járt együtt. Ennek megfelelően minden nap igen magas volt a látótávolság, így kitűnően meg lehetett figyelni a már hóval borított Keleti-Alpok hegycsúcsait is. Mindemellett esténként az Alpok gerince felett kialakult, én onnan gyakran messze délkeletre elterülő főnfelhőzet révén látványos, színes napnyugtákban volt részünk, melyek szintén a kiváló átlátszóságú levegőnek voltak köszönhetők.Naplemente Egyházasrádócon december 19-én, 20-án, 22-én és 23-án

Erőteljes lehűlés és havazások karácsony után:
December 25-én este a korábbi nyugati áramlást okozó ciklon hidegfrontja haladt át felettünk. Maga a front gyenge volt, a megyében nem is okozott csapadékot. A ciklont azonban a korábbiakkal ellentétben nem követte újabb, így mögötte fokozatosan északnyugatira, északira fordult az áramlás. Ezzel 26-án már sarkvidéki eredetű, hideg levegő ért el bennünket. Napközben ugyan még 5, 6 fok körül alakult a legmagasabb hőmérséklet, de ezt többnyire a déli órákban mérhettünk, délután fokozatos hőmérséklet-csökkenés kezdődött. Este a legtöbb helyen már fagypont körüli hőmérsékleteket mérhettünk. Ekkor észak felől erősebb hózáporok érték el a megyét, melyek egymás után vonulva, részben összeolvadva egészen másnap reggelig kitartottak. A csapadék a megye legnagyobb részét érintette, a fő tengelye pedig a Kőszeg-Szombathely-Vasvár vonalban volt. Mivel a csapadékhullás idején már végig fagyott, a hó mindenütt megmaradt. Így az említett fősávban jellemzően 5-10 cm, ennek környezetében 1-4 cm, míg a megye északkeleti és délnyugati határán lepelnyi hóréteg alakult ki 27-én reggelre.


Hózáporok utáni helyzetkép Egyházasrádócon 27-én, ahol 2 cm hó hullott

27-én napközben átmenetileg csökkent a felhőzet, és kevés napsütés is előfordult. A csúcshőmérséklet azonban már csak 0 fok körül alakult, északnyugaton néhány fokkal az alatt, míg délen és keleten kevéssel afelett. Délután egy mediterrán ciklon hatására igen gyorsan befelhősödött az ég, és késő délután egyre többfelé kezdődött hószállingózás, kisebb havazás. A csapadék az esti órákban tartóssá vált, és 28-án a délelőtti órákig sokfelé havazott váltakozó intenzitással. Addig a megye legnagyobb részén 5 cm körüli friss hó hullott, a legtöbb a nyugati, északnyugati területeken. Itt az előző napi hózáporokból megmaradt hóréteggel együtt a 10 cm-t is meghaladta a hóvastagság. A délelőtti csapadékszünetet követően délután ismét többfelé előfordult havazás, de ez már nem bizonyult tartósnak, és általában csak 1-2 cm-nyi hó hullott belőle.


Havazás Egyházasrádócon 28-án, ahol a ciklonból 6 cm friss hó hullott

A mediterrán ciklon központja végig tőlünk délre helyezkedett el, a Genovai-öbölből viszonylag gyorsan az Adriai-tenger felé helyeződve. Ennek köszönhetően a kezdeti délkeleti szél 28-ára virradóan átmenetileg gyengült. Napközben viszont már északi irányúra fordult, és fokozatosan megerősödött a légmozgás. 29-ére virradó éjszaka viharos, 60-70 km/h körüli széllökések is előfordultak. Az erős szél a frissen lehullott, laza szerkezetű havat könnyen hordta, így a viszonylag kevés hó ellenére jelentős hófúvások alakultak ki megyeszerte. A nyílt szántókról több helyen szinte teljesen lefújta a havat a szél, mely a közeli árkokban gyűlt össze. 29-én napközben kissé gyengült a légmozgás, de még így is gyakran megélénkült, és ekkor is kialakultak kisebb hófúvások. Ezek teljesen csak 30-án szűntek meg, amikor határozottabb szélgyengülés következett be, illetve ekkorra teljesen összetömörödött, összefagyott a hóréteg.


Hófúvás utáni helyzetkép Egyházasrádócon 30-án

A mediterrán ciklon mögött kezdetben még változó nedvességtartalmú, de egyre hidegebb levegő áramlott fölénk. Ennek megfelelően 29-én és 30-án szórványosan még előfordult hózápor, kisebb havazás, de már csak egy-két helyen gyarapodott kissé a hótakaró. A hőmérséklet emellett napról napra csökkent. 29-én a reggeli -5, -6 fok után még fagypont köré melegedett fel a levegő. 30-án a szélviszonyok függvényében már -7, -10 fok közé hűlt le a levegő, az Őrségben volt a leghidegebb. A hőmérséklet pedig délután is fagypont alatt, jellemzően -1, - 2fok körül tetőzött. 31-ére virradóan nyugalomba jutott a hideg levegő, így ekkor jelentősen gyengült a szél, és a felhőzet is csökkent. Ennek köszönhetően az év leghidegebb napjaként megyeszerte -10 fok alá, sőt helyenként -15 fok köré süllyedt a hőmérséklet. A megye egyes területein ez volt az első (és egyben egyetlen) zord nap* az évben, de ahol nem, ott is csak további egy alkalommal, január 26-án volt példa rá (illetve délnyugaton kis területen december 30-án). A hideg idő napközben is kitartott, a több órás napsütés ellenére csupán -3 fok körül alakult a csúcshőmérséklet. Szilveszter éjszakáján azonban egy melegfront felhőzete húzódott fölénk, és a következő napokban jelentős enyhülés zajlott le.

*-10,0 fokos, vagy ez alatti napi minimum-hőmérséklet

A 31-ei minimumok területi eloszlása:

Pornóapáti: -15,9 °C Söpte: -13,5 °C
Magyarszombatfa: -15,7 °C Vép: -13,4 °C
Káld: -15,5 °C Csákánydoroszló: -13,3 °C
Bucsu: -15,4 °C Sárvár: -13,2 °C
Kercaszomor: -15,4 °C Kőszeg: -13,1 °C
Csipkerek: -14,2 °C Egyházasrádóc: -12,7 °C
Rábagyarmat: -14,1 °C Ják: -12,7 °C
Peresznye: -13,8 °C Szombathely: -12,6 °C
Szentgotthárd: -13,7 °C Vasalja: -12,2 °C

(forrás: OMSZ /MET-ÉSZ, ogimet.com/, www.metnet.hu, www. idokep.hu)

Az esettanulmányban szereplő fotók kattintással nagyíthatók.

Írta, a fényképeket és a térképet készítette: Hérincs Dávid